6 onderwerpen die je beter niet kunt aansnijden als je geen kinderen hebt

Vanmorgen kreeg ik nog de vraag of ik kinderen heb (die vraag krijg ik váák, heel vaak). Nee dus, en dat zorgt voor verwarring alom. ‘Maar je werkt toch voor Famme? Die website met heel veel ouderschapsonderwerpen?’ Ja, dat klopt. En in die twee jaar heb ik nogal wat geleerd. Onderwerpen waar je je vingers niet aan wil branden als je (nog) geen kinderen hebt.

Inmiddels blijven mijn wenkbrauwen in plooi bij termen als Apgar-score, strippen (nee, niet díe vorm van strippen) en tepelkloven. Mijn grootste fout? Toen ik in de begintijd van Famme in een grappig lijstje verkondigde dat ‘tummy tub’s overrated zijn’ (ja sorry, slecht onderzoek). Helaas zag ik de reacties op Facebook te laat. In een tiental berichtjes werd ik aan de schandpaal genageld door tummy tub-fans. Ja, wist ik veel dat dat behoorlijk handige dingen zijn.

Sindsdien zie ik het regelmatig fout gaan op feesten en partijen: kinderloze types die té snel hun mening over het ouderschap klaar hebben. Laat het liever over aan de professional. En met de professional bedoel ik de oververmoeide ouder die zich door de dag probeert te slepen zonder gillend gek te worden. Deze topics kun je maar beter mijden…

[STAP stap=”1″]

Levels van vermoeidheid

Natuurlijk heeft een (kersverse) ouder niet het alleenrecht op moeheid. Maar wácht even twee seconden voordat je van wal steekt over dat je echt wel nog véél vermoeider bent dan je BFF die net moeder is geworden. Het is geen wedstrijd! Het is prima om te vertellen over je vermoeidheid na een avond in de kroeg, maar let er wel even op dat je vriendin goed heeft geslapen. Voor je het weet heb je een hengst te pakken. Gebeurt het toch, bedenk dan dat ze ontoerekeningsvatbaar is…

Lees maar, 8 dingen die vermoeide ouders doen >

[STAP stap=”2″]

Hoe je een kind in toom houdt

Inkoppertje, maar toch. Laatst hoorde ik een leeftijdsgenootje honderduit vertellen dat je een kind best een corrigerend tikje kunt geven als het nodig is. Aanleiding was een kind dat niet wilde luisteren in het openbaar. Laten we kort zijn: je hebt géén flauw benul hoe het is om met een schreeuwende peuter in een supermarkt te staan en hoe je dat diplomatiek oplost. Er zijn alternatieven voor de corrigerende tik.

[STAP stap=”3″]

Een kind verwennen

‘Verwennen’ is een subjectief iets. De een vindt een snoepje geven omdat je kind iets goed heeft gedaan al verwennen, de ander niet. Hoe dan ook: er zijn genoeg ouders die krom moeten liggen om hun kind een keer iets extra’s te kunnen geven. Je weet niet wat er allemaal aan vooraf is gegaan.

[STAP stap=”4″]

De kwestie baby versus huisdier

Ik snap het: puppies poepen ook, je moet ze eten geven, uitlaten, ze wassen, maar uiteindelijk kun je het niet vergelijken. De meeste moeders die ik ken hebben niet maandenlang wakker gelegen omdat ze zich zorgen maakten of hun puppy wel ademde, bij hun kinderen was dit wel het geval. Een puppie is de eerste stap naar zorgen voor iets hulpeloos, dat is zeker. Maar hetzelfde als een kind opvoeden?

[STAP stap=”5″]

Borstvoeding geven

In het openbaar? Hè, getver. Dat doe je toch niet? Er zijn genoeg mensen die er zo over denken. Die al beginnen te steigeren wanneer je een beetje boob ziet. De kans is groot dat je er compleet anders over denkt als je zelf moeder bent.

Borstvoeding geven in het openbaar, geaccepteerd of niet? Kijk even deze video >

[STAP stap=”6″]

Wat je een kind te eten geeft

In een parallel universum zouden kinderen alleen kauwen op wortels, bietsen om quinoa of fan zijn van grapefruit. Feit is: zo werkt het niet in de wereld. Het Gevecht van het Eten is het grootste gevecht waar je je als ouder mee bezig houdt (oké, naast slapen dan). Niemand wil dat zijn kind verslaafd is aan patat en boterhammen hagelslag, maar: soms ben je al blij als ze íets eten. Geef de moeder in kwestie liever een glas wijn en denk mee over een masterplan om het kind aan de spinazie te krijgen.

Welk vooroordeel kreeg jij ooit voor je kiezen? Praat mee!

Als we dan toch bezig zijn… Deze 10 zinnen kun je beter niet tegen je kinderen zeggen >

Reageer op artikel:
6 onderwerpen die je beter niet kunt aansnijden als je geen kinderen hebt
Sluiten