Thea Tijssen
Thea Tijssen Beauty 1 apr 2016

6 onverwachte voordelen van het hebben van een beugel als je volwassen bent

De tijd dat je alleen kinderen en tieners met een beugel zag lopen, is allang voorbij. Tegenwoordig kijkt niemand meer raar op van een volwassene met een (plaatjes)beugel. Maar wist je ook dat er, naast het krijgen van een gebit met kaarsrechte tanden, meerdere voordelen aan – het hebben van – een beugel zitten?

Ik kan erover mee praten, want op mijn 27e ‘nam’ ik pas een beugel. Eén van mijn voortanden leek een beetje naar voren te komen. Ik ergerde me daaraan als ik in de spiegel keek en mezelf terugzag op foto’s: ‘Huh, dat meisje met die ene tand naar voren, dat was ik toch niet?’ Ik besloot er iets aan te laten doen. Helemaal toen de tandarts me vertelde dat het kwam door mijn ondergebit, want je onder- en bovengebit passen zich aan elkaar aan. Mijn ondergebit had nooit recht gestaan, maar is bij mij niet zichtbaar als ik praat of lach, dus het had me nooit gestoord. Het zou alleen maar erger (kunnen) worden. Ik ging aan de beugel. Op mijn ondergebit kreeg ik slotjes (brackets) en voor mijn bovengebit koos ik voor een keramische plaatjesbeugel omdat dat net iets minder opvalt. Maar goed, de voordelen die ik tijdens twee jaar ‘beugelen’ als volwassene heb ondervonden.

[STAP stap=”1″]

Je hebt altijd schone tanden

Met een (plaatjes)beugel moet je na elke maaltijd je tanden poetsen. Gewoon omdat je beugel dan mooi schoon blijft en het anders zo’n zooitje wordt in je mond. Je wil ook geen tandplak of gaatjes en die kunnen nu eenmaal sneller ontstaan als je een beugel hebt. Poetsen is dus het devies!

[STAP stap=”2″]

Je valt kilo’s af

Althans, dat was bij mij het geval. Tijdens mijn ‘beugeljaren’ (welgeteld 2) was ik zó ontzettend slank terwijl ik daar amper moeite voor hoefde te doen. De reden is simpel: als je na elke maaltijd je tanden poetst, heb je geen behoefte meer aan tussendoortjes.

[STAP stap=”3″]

Je wordt standaard zo’n vijf jaar jonger geschat

Ook al zie je steeds vaker volwassenen met een beugel, toch zit in ieders hoofd nog het idee dat dit iets is voor jongere mensen. En die plaatjes op je tanden geven je op een of andere manier ook een speelsere look and feel. En dus gaat er in ieders hoofd zo een jaar of vijf van je leeftijd af. Heerlijk. Geniet ervan zolang het duurt, zou ik zeggen.

[STAP stap=”4″]

Je valt op

Ondanks dat je het steeds vaker ziet, is het nog niet ‘mainstream’. Dus je valt op, je hebt iets wat niet iedereen heeft. Daardoor blijf je beter in het geheugen van mensen hangen (ah, zij met die beugel!). Dat kan nooit kwaad, toch?

[STAP stap=”5″]

Je waardeert je gebit nog zoveel meer als je beugel eruit mag

Je kent dat wel: je hebt een gekneusde duim of enkel en ineens merk je hoeveel gebruik je doorgaans maakt van die duim (of enkel). En hoe blij je eigenlijk moet zijn met het feit dat je daar normaal geen last van hebt. Zo werkt het ook een beetje bij je tanden: als na zoveel maanden/jaar ineens die beugel eruit mag, realiseer je je hoe blij je mag zijn met een gezond gebit waar eigenlijk niet zoveel aan mankeert. En: wat beugelloos is!

[STAP stap=”6″]

Je krijgt er geen spijt van

Wat er ook gebeurt, je krijg er sowieso geen spijt van. Ik ben nog altijd blij dat ik destijds de keuze heb gemaakt voor een beugel op latere leeftijd. Waar kinderen er nogal eens mee worden gepest, heb je daar als volwassene natuurlijk geen last van, verder had ik het geld ervoor over (en kreeg nog steeds een gedeelte vergoed) en het resultaat mag er zijn. Ik raad het iedereen die (plots) scheve tanden krijgt en zich daaraan stoort, aan.

Twijfel jij of je een beugel zal nemen? Praat erover op Famme’s Facebook.

Wil je weten hoe je je tanden mooi wit kunt houden zonder een dure tandpasta aan te schaffen? Lees dan dit.>

Reageer op artikel:
6 onverwachte voordelen van het hebben van een beugel als je volwassen bent
Sluiten