florine duif
florine duif Kids 25 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

6 opvoedkundige lessen van het geløkkigste land ter wereld: Denemarken

Denemarken prijkt al jarenlang bovenaan de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Maar hoe komt het nou toch dat ze daar zo gelukkig zijn? Volgens de schrijvers van het boek ‘The Danish Way of Parenting‘ is de manier waarop ze opvoeden key voor hun geluk.

Opvoedkundige lessen van de Denen

Dit zijn de 6 opvoedlessen die wij van de Denen kunnen leren. Want natuurlijk willen wij ook niets liever dan dat onze kinderen gelukkig zijn.

1. Speel!

Ken je de term ‘proximal development’ al? Deense ouders koesteren deze filosofie, omdat er vanuit wordt gegaan dat kinderen ruimte nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, met maar een beetje hulp van de opvoeders. Dit betekent geen overvolle agenda’s, maar juist veel vrije tijd. Zo ontwikkelen kinderen namelijk zelfvertrouwen.

5 tips om een gezond leven te combineren met gezin en drukke baan

2. Het leven gaat niet altijd over rozen

Kinderen worden overspoeld door sprookjes met happy endings, alleen is dit niet hoe de wereld in elkaar steekt. En de Denen zijn niet bang om deze realiteit met hun kinderen te delen.

3. Positief denken

Bij Denen en hun opvoeding draait het allemaal om het perspectief vanuit waar je iets bekijkt. Regent het pijpenstelen buiten, dan hoor je een Deen niet klagen. Dan is hij blij dat ‘ie lekker binnen kan zitten met een kop koffie en een kanelsnegle. En zo krijgen de kinderen vanzelf een positieve mindset mee.

Positief opvoeden: zo werkt het beloningssysteem

4. Leef je in

Net als ‘proximal development’, is ook het programma ‘Step by Step’ je van het in Denemarken. In dit educatieve programma krijgen kinderen foto’s voorgeschoteld waarop verschillende emoties te zien zijn.

Vervolgens wordt er gevraagd om welke emotie het gaat. Op deze manier leren kinderen van jongs of aan zich in te leven in anderen. Een krachtig, empathisch middel waar in veel landen een voorbeeld aan kan worden genomen.

5. R.E.S.P.E.C.T.

Deense ouders stellen hogen eisen aan hun kinderen als het gaat om beschaafd gedrag en respect, zonder dat ze complete gehoorzaamheid verwachten.

Denen kunnen namelijk erg geduldig en vriendelijk zijn, zolang er maar sprake is van wederzijds respect. Ouders luisteren naar hun kinderen, kinderen luisteren naar hun ouders. Zoals het gewoon hoort dus, zou je bijna zeggen.

6. Gezelligheid

Voor wat wij gezellig noemen, hebben de Denen een mooie benaming: hygge (spreek uit ‘hoe-guh’). Het betekent een gezellig samenzijn, vaak gepaard met eten en drinken.

Families zitten aan tafel, spelen een spelletje, drinken iets lekkers en genieten van elkaar. Familie staat op nummer één en dat is precies wat de Deen zo gelukkig maakt.

Spiritueel opvoeden, hoe doe je dat? (deel 1/2)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 opvoedkundige lessen van het geløkkigste land ter wereld: Denemarken
Sluiten