Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 30 jan 2015

6 opvoedtrends voor 2015: Welke ga jij volgen?

Het jaar is nog maar nét begonnen, maar toch zagen we al verschillende opvoedtrends voorbij komen. Moet je ze volgen? Nee hoor, alleen als je er zin in hebt. Wij gokken dat over deze zaken het komende jaar veel gepraat wordt.

1. De crowdfund baby

In de Verenigde Staten is het niets nieuws: een crowdfunding starten om geld op te halen voor je baby. Niet gek, twee op de drie vrouwen in de VS maken zich ernstige zorgen over de financiën. Gaat dit jaar deze trend in Nederland overwaaien? Wie weet! We zagen al verschillende crowdfund-acties voor kinderen voorbij komen. Zo haalde Frank de la Bey meer dan 3.000 euro op voor een studiefonds voor de baby die eind oktober in een Amsterdamse vuilcontainer werd gevonden. Dit soort acties zullen dit jaar alleen maar populairder worden (mede dankzij Mark Rutte’s uitspraken?). Het goede doel 2.0.

2. Het vroeg onthullen van je zwangerschap

‘Is de 12-wekenregel nog wel van deze tijd?’ schreven we eerder al. Steeds meer ouders kiezen ervoor om direct al het nieuws met de naaste familie te delen. Zo kan iedereen meeleven en krijg je steun wanneer er onverhoopt iets mis gaat.

3. De moderne babyshower

Steeds meer mensen bedenken nieuwe manieren om de aanstaande baby te vieren. Er wordt minder geld uitgegeven en de tuttige spelletjes worden ook overgeslagen. Liever gaan we voor een middagje knutselen op een DIY, zoals rompertjes versieren met textielverf. En de vaders, die mogen ook gewoon aansluiten als ze dat willen.

4. Creatieve babyaankondigingen

Je ziet ze hier op Famme regelmatig de meest creatieve babyaankondigingen voorbij komen. Een trend die we in Nederland ook steeds vaker zien! Even je vriendin opbellen dat je zwanger bent is er niet meer bij. Dat er de hele productie van een video bij komt kijken, soit!

5. De borstendiscussie

In 2014 werden volop vrouwen weggestuurd uit cafés en restaurants omdat hun borstvoeden ‘aanstoot’ zou geven. En de discussie gaat dit jaar nog wel even door. Zeker nu Filemon Wesselink in De Wereld Draait Door zijn beklag deed over het taboe op de voedende borst. Filemon: ‘Dat mooie oerbeeld moet blijven bestaan.’ Op social media kreeg hij veel bijval. Wij gokken dat deze discussie dit jaar alleen maar vaker voorbij komt.
Bekijk hier de uitzending.

6. RIE parenting

Het idee van deze nieuwe opvoedmethode? Baby knows best. Ofwel: laat je kind zijn ding doen. Vergeet de kinderpraatjes (gewoon ‘trein’ in plaats van ‘tjoektjoek’), de tuitbeter (drink uit een glas) en actief speelgoed (liever een bal in plaats van een speelgoedpiano). Volgens aanhangers van de methode past dit beter bij de natuur van een baby. Hierdoor zou de baby zich beter ontwikkelen.

Waar wil jij aankomend jaar in het opvoeden vooral op letten? Laat het ons weten!

Reageer op artikel:
6 opvoedtrends voor 2015: Welke ga jij volgen?
Sluiten