Maaike Helmer
Maaike Helmer Kids 9 mei 2015

6 pijnlijk herkenbare moedermomenten

Moeders, we kennen ze allemaal: van die moedermomenten dat we het liefst even onder een steen willen wegkruipen. Soms zien we ze bij een andere moeder en kunnen we alleen maar denken: ja, been there, done that…

1. Ze vergeet haar kind op te halen van school

Verdwaasd staat haar kleuter om zich heen te kijken; alle andere kinderen zijn al naar huis, waar blijft mama nou? Ze was even boodschappen doen (damn die lange rij voor de kassa!), ze was van totale uitputting in slaap gevallen (want: ook nog een huilbaby) of ze was aan het werk (moet ook gebeuren). Hoe dan ook: zelfs (soms) je kind vergeten is menselijk.

2. Ze slaat schuttingtaal uit, waarna haar kind…

Soms is het sterker dan zij. Een Legoblokje onder haar voet wil zelfs de meest nette moeder nog weleens ‘breken’. Gevolg: schuttingtaal. Je raadt het al, tien minuten later vliegen de k*t en sh*t haar om de oren, maar dan van haar zesjarige. Oh, en ook de volgende weken houdt laatstgenoemde het stug in zijn verbale repertoire.

3. Ze maakt per ongeluk een pyjamadag van

Heeft ie nou… zijn pyjamabroek nog aan? Ja, soms is er zoveel haast, dat onduidelijk is wie de eindverantwoordelijkheid had voor een laatste check op de outfit van een kind. Waardoor die dus… in pyjamabroek op (bijvoorbeeld) school verschijnt: ‘Ja, maar ik mocht toch aandoen wat lekker zat?’ Ach, misschien zet hij er wel een trend mee, je weet het niet. Pyjamas are the new black.

4. Kedeng, kedeng

Zul je altijd zien. Normaal is hij heel lief en rustig. Die ene keer dat een moeder in een winkel rustig zegt: ‘Blijf je wel af van die vaas’ gaat – ‘kedeng, kedeng!’ – één seconde later diezelfde vaas tegen de grond met een bewonderenswaardig gekletter. Oh, en hij was design. ‘Dat doet hij normaal nooit!’ zegt de moeder met rode konen.

5. Au, mama…

Ja, het kan de beste overkomen. Dat ze haar kind probeert te behoeden voor een ongelukkige val en hem daarmee juist per ongeluk frontaal voor zijn bek slaat met een onbehouwen beweging. ‘Sorry, sorry, sorry!’ En dan een gesmoord: ‘Au, mama…’ Het schuldgevoel kun je bijna hóren knagen.

6. Ja, eh… heel mooi, die drol

‘Tuurlijk mag hij met wasco gaan tekenen op je kamer’. Alleen… had ze misschien even erbij moeten zeggen dat hij niet letterlijk óp zijn kamer mag tekenen. Want nu staat er een enorme drol geschetst (in zeven kleuren, dat dan weer wel) recht boven zijn bed. Een lachende drol. ‘Want poep is grappig.’ Ja. Heel grappig, totdat er één thuis op je muur staat.

Lees ook deze brief van Phileine, aan de jonge, onverzorgde vrouw in de supermarkt.

Reageer op artikel:
6 pijnlijk herkenbare moedermomenten
Sluiten