Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kinderen 21 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

6 redenen om de luizenmoeder te kijken (en het er daarna op ‘t schoolplein over te hebben)

We schreven twee weken geleden over de nieuwe serie De Luizenmoeder. Afgelopen week keken we de eerste aflevering en zoals een beetje verwacht is het een feest der herkenning, maar vooral ook heerlijk overdreven met een dikke kern van waarheid. Dit is waarom je -tegelijkertijd met je schoolpleinvriendinnen – De luizenmoeder moet gaan kijken. 

In De luizenmoeder volgen we een groep ouders en leerkrachten met kinderen op de school De Klimop. Hannah (Jennifer Hoffman) is net gescheiden en brengt haar dochtertje Floor naar school. Geheel tegen haar eigen plannen in wordt ze volledig het schoolplein ingezogen door de vele types op het schoolplein. Ze wordt gebombardeerd tot luizenmoeder en zit binnen een mum van tijd in diverse appgroepjes. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Diederik Ebbinge (voormalig Vliegende Panters en co-auteur), Bianca Krijgsman (van Plien en Bianca), Maaike Martens en Ilse Warringa. Stuk voor stuk acteurs die de types hilarisch kunnen neerzetten.

Zes redenen waarom je De Luizenmoeder moet zien:

  • De karikaturen doen je steevast wel aan een moeder of leerkracht van school denken. Ursula (Maaike Martens) is een perfectionist en kan het niet uitstaan dat die gore wc-rolletjes steeds gebruikt worden voor knutselwerken (‘goor’, ‘vies’, ‘bah’). Het hoofd van school is een heerlijk ei dat volledig gelooft in zijn visie op een school runnen. ‘Humor, veel humor’, om vervolgens met een clownsneus op kinderen toe te zwaaien vanuit het raam. Heerlijk.
  • De stereotyperingen van het leven op het schoolplein zijn volledig overdreven, maar daarom niet minder leuk. De juf van Floor is totaal bevooroordeeld en steekt dat niet onder stoelen of banken. ‘Homovaders, dat vinden wij helemaal niet erg hè klas, moet kunnen, maar het is wel Bij-Zon-Der.’ Hannah is super naïf, te misschien, maar de situaties waarin zij belandt zijn toch elke keer weer herkenbaar.
  • Je weet na het zien van de eerste aflevering dat vele moeders en vaders het erover gaan hebben op het schoolplein. Toch leuk om mee te doen en een inschatting te maken met elkaar wie wel een beetje op welk karakter lijkt.
  • Je voelt je in één klap begrepen, omdat alle situaties (zei het uitvergroot) wel voorbijkomen.
  • Je moet in een keer keihard lachen om je eigen idiote gedrag als je in aflevering 1 Hannah ziet binnenkomen in een Frozen Elsa jurk (maar ik dacht…)
  • Je wil weten waar dit heengaat. Gaat ze een schoolpleinvader ontmoeten. Waar is de ex en komt die nog in beeld en komt er een moment waarop de juf op haar nummer wordt gezet? Je zit er vanaf minuut één meteen in!
De luizenmoeder klassenfoto

De Luizenmoeder kijk je elke zondag om 20.25 uur bij op NPO 3. Hier kijk je de  eerste afleveringterug. Kun je vanavond meteen door naar aflevering 2!

Meer weten: NPO3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme