6 redenen waarom je kind (en jij) meer in modder zouden moeten spelen

Als we een modderpoel zien of een diepe, grote plas, dan lopen we eromheen. Maar kinderen doen dat niet. Geef ze modder en ze springen erin, beginnen te spetteren en hebben de tijd van hun leven. In samenwerking met Miele dagen we ouders uit om anders naar hun omgeving te kijken en weer meer onbevangen in het leven te staan. Want hoe erg is het om vies te worden? Met een Miele hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over de vlekken in je kleding. Deze keer hebben we het over vies worden van modder en wat daar de voordelen van zijn.

Kinderen hebben een natuurlijk instinct om de wereld te verkennen door middel van hun zintuigen en motoriek. Zo ontdekken
ze de fysieke wereld om zich heen. Daarom maken ze er geen enkel probleem van om naar buiten te gaan (de regen in te stappen) op zoek naar vertier. Zonder dat zij het doorhebben doen ze belangrijke vaardigheden op, zoals problemen oplossen, leren zich te concentreren, reageren op veranderingen en besluiten nemen. Blootstelling aan de natuur verbetert de cognitieve en fysieke ontwikkeling.

Als wij als ouders deze gedachte in ons achterhoofd prenten, kunnen we ons richten op de voordelen van een potje in de modder raggen en spelen. In plaats van toekijken en denken aan die berg was en moddervlekken, parkeer je je bedenkingen en geef je je over aan de modderwereld met je kind.

6 redenen waarom spelen in de modder gestimuleerd zou moeten worden:

1. Modder maakt gelukkiger

Spelen in de modder kan je humeur enorm oppeppen blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bristol. Modder bevat microscopische bacteriën die de hoeveelheid serotonine in onze hersenen doen toenemen. Een stof die ons helpt te relaxen en kalmeren.

2. Spelen in de modder brengt je dichter bij de natuur

Als je weinig met de natuur in al zijn facetten in aanraking komt, ben je er ook minder bij betrokken en geef je er minder om. Kinderen blijven veel op het schoolplein en na school zijn ze druk met clubjes of thuisspelen. Door eropuit te gaan leert een kind de natuur te ontdekken en krijgt hij of zij er binding mee. Dat geldt eigenlijk ook nog steeds voor volwassenen.

3. Van modder word je gezonder en slimmer

Weg met de antiseptische zeep en overdaad aan hygiënedoekjes; het immuunsysteem verbetert van viezigheid. Ja, zelfs die vieze, donkere, kleffe en natte modder. En datzelfde stofje serotonine (hierboven besproken), draagt ook bij aan de cognitieve functies. Nee, je wordt er niet opeens een Einstein van, maar het helpt wel op een manier die je niet zou verwachten.

4. Modder bevordert de creativiteit

Met materialen spelen die geen duidelijk doel of bestemming hebben, stimuleert het creatieve denken en de fantasie. Je kunt er alsnog alles mee doen. Hetzelfde geldt voor veel andere materialen, zoals zand en water (hé, dat maakt samen modder!). De wereld buiten is één grote ontdekkingsplek.

5. Herinneringen voor later

Als je terugdenkt aan je eigen kindertijd; wat deed je toen en waar was je? Ik denk meteen aan de zandbak achter in onze tuin, klimmen in bomen, het spelen in de sneeuw en een grote sneeuwpop bouwen. Oh, en schaatsen op het vijvertje achter ons huis. Herinneringen aan spelen in je jeugd zijn vaak momenten van buiten, van ontdekken. Als ouders creëer je een deel van de herinneringen voor later. Het is goed om daar stil bij te staan als je je kinderen binnen ziet zitten of bezorgd bent over hoe vies ze wel niet zullen worden in de herfstige regen.

6. Modder krijg je wel schoon

Mochten jij en je kind na een herfstwandeling of potje in de modder ravotten vies zijn geworden, dan is er geen enkele reden om in de was-stress te schieten. Je kunt alle vlekken namelijk toevertrouwen aan een Miele-wasmachine. De functie TwinDos doseert zelfs automatisch het wasmiddel, afhankelijk van de vervuilingsgraad en belading, met het schoonste wasresultaat als gevolg. Geen modderpoel die daar tegenop kan!

Extra
Waarom zou je je zorgen maken over vies worden of de was doen als je weet dat de lol die je kind heeft en de tijd samen met je gezin zo veel meer waard is? Een goede wasmachine maakt dat je onbezorgd kan genieten. Je kunt in de modder stampen, in bomen klimmen, kuilen graven of een foodfight houden. Je hoeft niet na te denken over je kleding die vies wordt. De wasmachines van Miele zorgen ervoor dat je was veilig, snel en ook nog verantwoord schoon wordt. Kortom: je hebt er geen omkijken meer naar.

In samenwerking met Miele

Reageer op artikel:
6 redenen waarom je kind (en jij) meer in modder zouden moeten spelen
Sluiten