Unplug! 6 redenen waarom social media ons leven verpesten

Social media zijn geweldig, je leert er nieuwe mensen kennen, onderhoudt contact met de hele wereld, kunt er urenlang van alles ontdekken, maar soms is het allemaal ook wat minder sociaal dan de naam doet vermoeden….

1. Vind je me leuk?

Je plaatst een foto, verhaal of een video. En er komen maar geen likes of reacties. Een uurtje later kijk je weer; waarom reageert er niemand? Jammer, dat social media soms ‘like-verslaving’ in de hand werkt. Sommige mensen zijn trouwens overduidelijk op zoek naar likes, wat de spontaniteit er een beetje uit haalt. Wanhopig, noemen we dat.

2. Iedereen in zijn eigen bubbel

Heb je weleens om je heen gekeken als je in een bus of trein zit? Iedereen zit in zijn eigen bubbel, staart naar een schermpje en checkt Facebook, vaak zelfs met een koptelefoon op. Een praatje aanknopen? Eh… nee.

3. Maar het stond toch op Facebook?

Je zult maar niet aan social media doen. ‘Je wist toch dat ik die nieuwe baan had? Het stond op Facebook!’ Anderen gaan ervan uit dat als het op Facebook stond, je het dús wel weet.

4. Joehoe! Hier en nu?

Gezellig hoor, als je uit eten bent met een vriendin die telkens haar FB-timeline checkt, elk gerecht dat jullie eten op Instagram moet zetten en erop los tweet als als jij even op het toilet zit. What happened to in real life?

5. Instagramwaardig

Je bekijkt dingen anders. Namelijk: door je scherm. Laatst weleens naar een popfestival geweest? En, hoeveel mensen filmden de optredens? En gewoon licht, dat is zo achterhaald, er moet minstens een filtertje over de waarheid.

6. Altijd en overal bereikbaar

Tegenwoordig is het hip een social detox te doen. Begrijpelijk ook wel, want het lijkt wel alsof social media (en je telefoon) je verplichten altijd maar bereikbaar te laten zijn. ‘Waar was je? Ik heb je gebeld, ge-whatsappt, gemaild, ge-sms’t een bericht via Facebook Messenger gestuurd én een DM via Twitter!’

Oja, ouders, dit doe je niet op social media… >

Wat vind jij de voor- en nadelen van social media? Praat mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Unplug! 6 redenen waarom social media ons leven verpesten
Sluiten