Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 25 mrt 2015

6 redenen waarom vrouwen graag roddelen

Je gaat een avondje gezellig kletsen bij vriendinnen, maar voordat je er erg in hebt praat je honderduit over die irritante vriendin (die er niet bij is) of vreselijke collega. Oeps, je wilde helemaal niet roddelen.

Waarom is roddelen zo onweerstaanbaar? Zes redenen:

1. Instinct

Dit klinkt misschien als een makkelijk excuus, maar als je er iets langer over nadenkt is het eigenlijk heel logisch. Het is begonnen is bij onze voorouders, in de tijd van de jagers en verzamelaars. Je leefde in een groep en het was belangrijk om te weten wie er betrouwbaar was en wie alleen maar aan zichzelf dacht. Zo had je de meeste kans op overleven. Ook nu wil je weten wie jouw kans op succes vergroot op werk- en privéterrein. Door te roddelen hoef je niet iedereen zelf in de gaten te houden, maar krijg je toch de benodigde informatie.

2. We willen geaccepteerd worden door de groep

Je kunt nog zo onafhankelijk zijn, maar als het puntje bij paaltje komt willen we allemaal geaccepteerd worden. Bij de moeders op het schoolplein of het groepje vrouwelijke collega’s op jouw afdeling bijvoorbeeld. ‘Persoonlijke weetjes’ over een ander delen geeft ons het gevoel dat we erbij horen.

3. Relatie met de groep versterken

Zit je eenmaal in de groep, dan wil je een band opbouwen. Je tast elkaar af en kijkt waar jullie interesses liggen. Al snel gaat het gesprek over onderwerpen waar jullie hetzelfde over denken. Vaak zijn dat kennissen, vrienden of collega’s die jullie beiden kennen.

4. Kennis is macht

Door te roddelen over anderen, kom je dingen te weten die het ‘grote publiek’ niet weet. Het is een geheim wapen dat je altijd kunt inzetten. Ook al ben je niet van plan de informatie op een negatieve manier te gebruiken, je krijgt er tóch een goed gevoel van.

5. Roddels verzachten onze eigen onzekerheid

Het feit dat mensen om ons heen verre van perfect zijn, zorgt voor minder twijfels over je eigen situatie. Stel: die moeder op het schoolplein waar je altijd tegenop keek, gaat scheiden. Ineens voel je je een stuk beter: het gras is niet altijd groener aan de overkant.

6. Stoom afblazen

Soms ben je zo boos, dat je er met iemand over móét praten. Jij bent je ei kwijt en de ander kan je boosheid wat verachten. ‘Ga eens in zijn schoenen staan’. Binnen no-time voel jij je een stuk beter.

Lees ook: deze 10 dingen hebben we allemaal en moeten we eigenlijk weggooien

Reageer op artikel:
6 redenen waarom vrouwen graag roddelen
Sluiten