Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kids 3 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

De kracht van complimenten geven aan je kinderen + 6 tips

Van een compliment groeit je zelfvertrouwen, dat is bij volwassenen zo en dat werkt bij kinderen precies hetzelfde. Kids hebben dan ook complimenten nodig: je bevestigt daarmee namelijk dat je mini goed is zoals hij is. Daarnaast zorgt het bij kids voor motivatie en stimuleert het gewenst gedrag: ook heel fijn voor een goede sfeer in huis dus.

Nu we met z’n allen thuis zijn is dit de perfecte tijd om te gaan werken met complimenten. Doe dit wel op de juiste manier, anders kan een compliment ook averechts werken. We geven je enkele tips om te proberen.

Complimenteer je kind op de juiste manier

Laten we beginnen bij het begin: let eens op als je je kindje een compliment geeft. Gaat dat over zijn intelligentie of talent? Of zit er een oordeel in? Bijvoorbeeld: ‘Wat heb je een mooie toren gebouwd’ (oordeel) of ‘Wat kan jij goed tekenen’ (talent). Dit soort complimenten zullen minder goed werken dan wanneer je een compliment geeft over de inzet van je kindje: ‘Wat heb jij je best gedaan op die toren/tekening’.

Complimenten waar een oordeel inzit, waar talent uit blijkt of die over de intelligentie van je kind gaan, kunnen minder goed of zelfs averechts werken. Het is namelijk zo dat je op zo’n moment complimenteert over het resultaat en dit kan ervoor zorgen dat je kind op den duur onzeker wordt of faalangst ontwikkelt, omdat hij het gevoel krijgt dingen steeds beter te moeten doen (zodat hij weer een compliment kan ontvangen).

Als kinderen leren dat het niet erg is om af en toe fouten te maken, door ze te belonen met een compliment over de moeite die ze genomen hebben, groeien kids op vol zelfvertrouwen.

Het is best wel lastig om complimenten over resultaat om te zetten naar complimenten over inzet en gedrag, maar met de volgende tips moet dat je lukken!

Tips om complimenten te geven aan je kind

1. Geef je kind een compliment als het gewenst gedrag vertoont, ook al is dat gedrag in jouw ogen normaal. Bijvoorbeeld als je mini lekker rustig aan het spelen is, zonder ruzie te maken met zijn broertje of zusje. Of als hij zijn jas uit zichzelf ophangt: ‘Wat fijn dat je zelf je jas aan de kapstok hangt!’. Beschrijf daarbij de inzet, zodat je mini precies weet waarom hij een compliment ontvangt. Op deze manier zal hij de volgende keer maar wat graag zijn jas weer uit zichzelf op willen hangen.

2. Geef een compliment over zijn creatieve denken: ‘Wat een handige oplossing heb je daarvoor bedacht!’

3. Als je kind heel hard zijn best heeft gedaan op zijn huiswerk, op een bouwwerk van Duplo of op een tekening, geef je hem een compliment over de moeite die hij gedaan heeft en niet over het uiteindelijke resultaat: ‘Ik zie dat je heel hard je best hebt gedaan op…’ of ‘Ik vind de kleuren die je hebt gebruikt heel mooi, kan je me vertellen waarom je voor die kleuren gekozen hebt?’

4. Geef eens een compliment over de eigenschappen van je kindje: ‘Wat was je zorgzaam voor je broertje toen jullie samen aan het spelen waren.’

5. We zeggen vaak ‘Wat goed van je’, probeer dat eens om te zetten naar ‘Ik zag dat je dat jongetje hielp toen hij viel, volgens mij vond hij dat heel lief van jou.’

6. Ten slotte: overdrijf niet en blijf altijd eerlijk als je een compliment geeft.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.comMotherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De kracht van complimenten geven aan je kinderen + 6 tips
Sluiten