Redactie
Redactie Body 3 jul 2016

6 tips voor als je wilt beginnen met hardlopen

Ik kom dagelijks in de sportschool, maar aan hardlopen heb ik écht een hekel. Toch trok ik laatst de stoute sportschoenen aan en besloot ik te gaan lopen. Een halfuur later had ik zo’n drie km afgelegd en was ik kapot. Vandaar zes tips voor de beginnende hardloper.

[STAP stap=”1″]

Koop goede hardloopschoenen

We trappen af met de belangrijkste tip. Wat bij de een goed zit, kan bij de ander blessures opleveren. Daarom is het belangrijk dat je iemand die er verstand van heeft, naar je voeten laat kijken. Jog desnoods een rondje in de zaak om aan te voelen hoe de schoen zit.

[STAP stap=”2″]

Warming-up en cooling down

Je hebt vast wel eens gezien hoe hardlopers in het park staan te rekken en strekken. Dit doen ze om hun spieren op te warmen en blessures te voorkomen. In principe kun je ook gewoon stevig wandelen als warming-up en rustig uitlopen als afkoeling na de training.

[STAP stap=”3″]

Bouw het rustig op

Als beginner ga je vaak veel te hard van stapel en hou je het dus maar even vol. Bouw het rustig op! Gebruik bijvoorbeeld dit beginnersschema gemaakt door blogger en fervent hardloopster Anne Merel.

[STAP stap=”4″]

Kies een goed tempo

Als basis geldt: kan je nog praten tijdens het lopen, dan loop je goed. Raak je buiten adem dan ga je te snel.

[STAP stap=”5″]

Het weer

In de zomer zijn ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat hardlopen de beste opties, omdat het dan nog niet warm is en de zon nog niet fel. Wil je toch in de zon rennen (wat ik overigens zeker niet aan zou raden!) zorg dan dat je hoofd bedekt is en dat je genoeg drinkt en kleine pauzes neemt. Zorg ervoor dat je in de winter laagjes aantrekt en een muts op doet, zodat je lichaamswarmte vasthoudt. Hardlopen in de regen kan ook, maar trek wel een regenjack aan om onderkoeling te voorkomen.

[STAP stap=”6″]

Discipline en doorzettingsvermogen

Last but not least. Geef niet op! Vooral in het begin is het geen makkie en word je er misschien niet helemaal happy van. Maar de kunst zit hem in doorzetten. Je zult zien dat het als een overwinning voelt, naarmate de kilometers optellen.

Ben jij net begonnen met hardlopen en heb je tips? Reageer hier!

Nog iets meer motivatie nodig? Dit zijn vier apps om hardlopen leuker maken! >

Reageer op artikel:
6 tips voor als je wilt beginnen met hardlopen
Sluiten