Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Relatie 2 jun 2014

6 typen vriendschap die iedereen nodig heeft

Met vriendin Marie kan ik uren praten over emoties, Bien kan ik alles vertellen zonder dat ze ooit oordeelt en met Floor is het altijd lachen, ook als het ff niet zo grappig is. Bottomline is dat verschillende vrienden verschillende behoeftes vervullen.

Dit zijn de 6 typen vriendschappen die je in ieder geval in je portfolio zou willen hebben:

De komiek

Als er ergens in mijn leven een moment was waarop het minder goed met me ging, een ingewikkelde relatie, onvrede over werk of ziekte in de familie zocht ik altijd mijn vriendin Floor op. Het is natuurlijk helemaal niet zo grappig als je je niet fijn voelt, maar het lucht me altijd enorm op om ook heel hard te kunnen lachen om de situatie. Het is ook heerlijk om je samen rot te voelen, samen te klagen, en dan samen te lachen. Door te lachen kun je verdriet ook makkelijker dragen. Ook heerlijk om in tijden van zwaar weer te luisteren naar de komische verhandelingen van een vriendin die zich altijd in gekke en grappige situaties weet te verwikkelen. Misschien is het tijd om Floor weer eens te bellen…

De coach

Helemaal nu ik op grote afstand van mijn oude vriendinnen zit, die mij het beste kennen is het heerlijk om af en toe vriendin Marie te spreken. Het maakt niet uit hoe lang we elkaar niet gezien of gesproken hebben. Eén telefoontje en binnen een minuut weet ze tot de kern te komen van mijn gevoel. Ze voelt aan wat lastig is, stelt de juiste vragen en is eerlijk en intens. Ze luistert goed en denkt na over wat je zegt, waardoor ze altijd met een raak advies komt, een peptalk geeft waar je maanden mee voort kunt. Ondanks haar eigen hectische leven neemt ze de tijd en ruimte voor mijn verhaal. Troost waar nodig en adviseert alsof ze een pro is. Nu ik erover nadenk: Marie, als je ooit aan een carrière switch denkt….

De uitdager

Niet zo lang geleden postte ik een foto op facebook van mezelf in bikini. Geheel onnadenkend, blij met mijn goedzittende felgekleurde exemplaar zette ik mijn boezem op het web. Nu is het ook verraderlijk zo’n post via je mobiel. Maar bekeken van mijn grote IMac zag ik wat later dat het wel heel erg in your face was die pronte partij. Het feit dat ik weinig likes kreeg gaf al wel wat weg, maar vriendin Bien, appte meteen; ‘Yo, die tieten op fb kunnen echt niet!’ Niemand anders van al mijn friends gaven commentaar. Het is heerlijk om een vriendin te hebben die je uitdaagt, eerlijk is en alles tegen je durft te zeggen zonder dat het de vriendschap ooit in gevaar brengt.

De avonturier

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen bij een van mijn vriendinnen, maar Annie is mijn avonturier in vriendschap. Altijd daagden we elkaar uit nieuwe dingen uit te proberen. Spannende vakanties, surfen, over de straten van Parijs zwalken, nieuwe sporten en hobbies uitproberen. Niet dat we samen (of apart) de Kilimanjaro gingen bewandelen, maar elke keer als we elkaar weer zagen was er wel weer een nieuwe uitdaging. Het doet mij beseffen dat je niet je hele leven aan één sport of één passie hoeft te kleven. Op je 38ste nog gitaarles waarom niet? Paardrijden leren? Natuurlijk. Kitesurfen? Golfen? Give it a try.

De trouwe hond

Elke vrouw heeft een vriendin nodig waar je je hele hebben en houden bij kunt uitstorten en waar je je lelijke zelf kunt zijn. Huilen, boos zijn, diep verdrietig. Vriendin Es is er zo een. Ze kan binnenwandelen in je huis, op elk moment, hoe slecht je er ook uitziet en zij is er en oordeelt niet. Je kunt emotioneel zijn, zonder dat je je ongemakkelijk voelt. We kennen elkaar van werk en in de tijd dat we beide iets nieuws zochten en soms elkaars concurrenten waren in een sollicitatie kon ik mijn frustratie uiten als ik de baan niet kreeg. Toen zij een baan kreeg die ik ook wel had gewild was ik oprecht blij voor haar en nu ik voor mezelf ben begonnen met Famme is zij mijn allergrootste fan. Heerlijk.

De tegenpool

Als je alleen maar vriendschappen hebt met mensen die lijken op je (qua interesses, achtergrond, komaf, cultuur) is de kans klein dat je uitgedaagt wordt de wereld ten volle te zien. Je belandt gemakkelijker in stereotyperingen over de hoe de wereld in elkaar zit en wat ‘hoort’ of ‘niet hoort.’ Breek uit je comfort zone en ga ook vriendschappen aan met mensen van andere culturen, geloof en visies over de wereld. Je zult merken dat je makkelijk mensen leer accepteren die een andere visie hebben dan jij.

Reageer op artikel:
6 typen vriendschap die iedereen nodig heeft
Sluiten