Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 3 okt 2015

6 waardevolle levenslessen die je leert van vrienden die héél anders zijn

Als je naar mijn vriend(inn)en kijkt, hebben ze één ding gemeen, dat is dat ze in niets op elkaar lijken. Maar dit is eigenlijk wel een voordeel, want daardoor heb ik van elk van hen een andere levensles geleerd.

1. Eerlijk duurt het langst

S. is zo eerlijk, dat het soms pijn doet. Maar: als je echt wilt weten of die jurk je staat en of je die extra klus nu wel of niet moet aannemen, zij zal je altijd vertellen wat ze vindt. En ik moet het haar nageven: dat is te waarderen. Soms kom je er (na een tijdje) achter dat ze nog gelijk had ook. Heb je wekenlang voor paal gelopen in die rok gelopen die je kont superdik maakt.

2. Don’t judge a book by its cover

V. heeft me laten zien hoe mooi het is als je mensen tegemoet treedt met een open blik. Zelf heeft ze Niet Aangeboren Hersenletsel (lees haar verhaal hier!), wat enorm ingrijpt in haar dagelijks leven. Zij zelf is er ook (van nature) heel goed in: ze heeft echt oog voor mensen, zíet ze echt en realiseert zich beter dan veel mensen dat achter elke deur een ander verhaal schuilt.

3. Wees jezelf, everybody else is taken

Vriend J. heeft lak aan conventies. Hij volgt zijn hart en dit zorgde ervoor dat hij al reizen maakte door bijvoorbeeld India, dat hij allerlei superinteressante cursussen heeft gevolgd en een held is op psychologisch en (zelf)bewustzijnsgebied. Prachtig om te zien waar het leven je brengt als je gaat voor waar jij je goed bij voelt.

4. Geven is leuker dan ontvangen

K. heeft me op bepaalde momenten echt een spiegel voorgehouden toen ik het even niet meer wist. R. kwam een keer zomaar mijn hele huishouden opvangen toen ik een flu-from-hell had. En daar verwachtten ze beiden niks voor terug. Beide momenten ontroerden me diep. Tegelijk durfden zij ook eens mijn hulp of advies te vragen. Het leerde me dat geven gewoon écht heel fijn voelt.

5. Age ain’t nothing but a number

S. H., een zielemaatje, is maar liefst zeventig jaar oud. En I. is zeventien. Het gaat er niet om hoe oud je bent, het gaat erom dat je je hart opent voor de ander.

6. Let it gooo

W. is er een kei in om eerst even hélemaal met je mee te zwelgen als je je down voelt (uit solidariteit) en vervolgens dan net even die ene heel flauwe (vaak ook nogal extreem groffe) grap te maken. Gewoon, om alles even lekker te relativeren door het totaal uit zijn verband te trekken. En hup, alles is meteen een stuk lichter.

Oh en… Uit het oog is niet uit het hart

Van bovenstaande vrienden zie ik sommige elke week, sommigen een keer per halfjaar. En allemaal zijn ze me even dierbaar. En waar ze ook zijn, in mijn hart zitten ze in elk geval.

Deze 6 typen vriendschap heeft elke vrouw nodig! >

Welke levenslessen leerde jij van je vrienden? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
6 waardevolle levenslessen die je leert van vrienden die héél anders zijn
Sluiten