6 x de allerbeste jeans voor elk lichaamstype (appel, peer, klein, lang, zandloper…)

Gezondheid florine duif 18 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Laten we bij het begin beginnen. De juiste jeans voor je lichaam is heel belangrijk. Voor de jaren zestig konden we vrouwen niet eens in jeans voorstellen en moet je nu eens kijken: vaak hangen er meer spijkerbroeken in de kast dan jurken en rokken bij elkaar. De juiste jeans voor jouw lichaam kopen is zo makkelijk nog niet, maar wel heel belangrijk, want een wereld van verschil!

Zo heb ik jaren bij een Zweeds modemerk gewerkt, waar de denims altijd goed liepen en ik goed kon zien welk type broek de vrouw maakt. ‘Iets te brede heupen voor dit model’ of ‘te lange benen’- ja, dat kan ook. ‘Dit cropped model doet ‘t niet voor deze vrouw’. Nou goed, door de jaren heen heb ik dus alle lichaamsvormen voorbij zien komen en daar jeans aan gekoppeld. Daarom een overzicht van mijn insights, tips en de perfecte jeans voor elk lichaamstype. Inclusief nieuwe modellen die we aankomend seizoen overal gaan zien.

Ben je klein en smal? Draag dan een cropped (zevenachtste) model met rechte pijpen

Wanneer je petite bent hoef je niet per se hakken te dragen om langer te lijken. Zeker niet zelfs. Zoek een denim die net boven de enkels reikt en die aangesloten zit, maar niet super skinny is (skinny jeans zijn trouwens uit, wist je dat?). Geen trek in koude enkels? Kies dan voor een spijkerbroek die hoog in de taille zit, ook wel high waist genoemd. Combineer met een ballerina of loafers.

Ben je lang? Probeer eens een flared cropped jeans

Je kent natuurlijk de wijduitlopende jeans wel. Nou, dit model heb je tegenwoordig ook in zevenachtste. Kijk, lang ben je toch al, dus maak dan maar een statement. Daarbij: als de pijpen niet nauw aangesloten zijn, staat dit al gauw knap op jouw figuur. Lange mensen kunnen over het algemeen wel wat wijdere modellen hebben. Combineer met een kitten heel of een loafer.

Appelfiguur? Draag dan een mini-flare

Oftewel, een spijkerbroek die een beetje flared is. Bij een appelfiguur zit het gewicht boven de taille. Denk aan een brede ribbenkast, brede schouders, redelijk volle borsten en een rond buikje. Om de appel in balans te brengen kan je kiezen voor een broek die onderaan iets wijder uitloopt. Dan creëer je optisch meer evenwicht.

Heb je een peerfiguur? High Waist trousers zijn een uitkomst

Kies wel voor een iets wijder model, die gemakkelijk over de benen gaan. Peren hebben vaak het probleem dat de benen van de jeans vaak strak zitten terwijl er bij de taille ruimte over is. Geen nood aan de man, want kleermakers (en vaak ook winkels zelf) kunnen mooi werk verrichten. Om even terug te komen op de peer; aangezien het gewicht vanaf de middel naar beneden loopt, is het beter om nadruk op de taille te leggen. Kies daarom dus voor high waist trousers en bijvoorbeeld een opvallende ceintuur. Qua top moet je denken aan een t-shirt of een blouse van bijvoorbeeld zijde. Ga je voor een stugge blouse of een boyfriend shirt, dan houd je te veel stof over.

Zandloperfiguur? Kies voor een donkere, aangesloten jeans

Denk eens aan een stretch model waarbij de zakken niet te laag op de billen zitten. Zandloperfiguren hebben vaak aardig wat booty, wat niet altijd benadrukt hoeft te worden als je dat niet prettig vindt. Draag de jeans met laarsjes, puntige flats of lage AllStars. Kijk of je een exemplaar kunt vinden waarbij de taille hoger is dan gemiddeld.

Tikkeltje boy-ish? Ga dan voor een…

Inkoppertje. Maar boyfriend jeans doen het goed op vrouwen die benig zijn. Draag ‘m omgeslagen met een pump en speel met prints – bijvoorbeeld op een t-shirt of trui. Op deze manier creëer je optische rondingen. Wist je trouwens dat jeans op de mannenafdeling goedkoper zijn? Als jij een boyfriend exemplaar wilt, ga dan eens richting de mannensectie. Tip van de eeuw, ik zeg het je!

En wat is dan het verschil tussen een boyfriend (of ‘dad’) en een ‘mom jeans’?
Copyright: Man Repeller

 

Ik heb de witte jeans niet uitgelicht. En wel hierom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme