florine duif
florine duif Kids 9 nov 2016
Leestijd: 4 minuten

6x coole scheikundige proefjes voor op een druilerige middag

Experimenteren is leren. Door als kind uit te vinden hoe bepaalde chemische processen werken, leer je op een leuke manier meer van de wereld. Deze experimenten kun je samen met je kind doen, maar zijn ook helemaal zelfstandig uit te voeren. Kans op ontploffing namelijk nul!

1. Het magische potlood

Een simpel maar leuk experiment. Voor dit alles heb je enkel een ziplock zakje nodig, een vlijmscherp potlood en water. Vul het zakje voor driekwart met water en maak het goed dicht. Houd met één hand de zak vast (of laat je kind dit doen), terwijl je met de andere hand het potlood door de beide zijdes steekt. Hoe het komt dat er geen water lekt? Het zakje is gemaakt van polymeer wat ervoor zorgt dat het plastic rond het potlood blijft steken en er met geen mogelijkheid water uit kan lopen. It’s magic!

Einsteins ontstaan rond de keukentafel!

2. Zelf prik maken

Moet je nou echt zo’n koolzuurapparaat in huis halen om prik te maken? Nee hoor, het kan ook gewoon zo:

Ingrediënten
1 glas water
1/2 theelepel bakpoeder
limonadesiroop
roerstokje of theelepel om mee te roeren

Zo ga je te werk
Maak ‘gewone limonadesiroop’ en neem een slokje. Voeg vervolgens de 1/2 theelepel bakpoeder toe en roer goed door, wacht tot het geheel is uitgeschuimd. Neem vervolgens weer een slok en je zult merken dat er prik in zit. Hoe kan dit? Bakpoeder bestaat uit een zuur en uit zuiveringszout. Als je bakpoeder oplost in water of een ander soortgelijke substantie, mengen het zuur en het zuiveringszout. Als deze twee stoffen mengen, ontstaan er belletjes van koolzuur. Zo werkt dat dus.

LEES OOK: 21 coole ideeën om te knutselen met wc-rollen.

3. Geheime schrift met melk

Iets waar je kinderen uren zoet mee kunnen zijn en aangezien geheimen het interessantst zijn, is dit iets waar je je kroost blij mee kunt verrassen. Zo schrijf je een geheim bericht met melk.

Ingrediënten
Glas melk
Wattenstaafje
Gewoon een stuk wit papier
Een strijkijzer (hiervoor moet jij als moeder in buurt zijn)

Doop het wattenstaafje eerst in de melk, vervolgens schrijf je er iets mee op papier. Wacht even totdat het is opgedroogd. Strijk vervolgens (jij dus) het papier en wat zie je? Juist, de tekst in een ietwat donkere verschijning.

Hoe komt dit?
Melk bestaat onder andere uit water, suiker, vetten en eiwitten. Deze eiwitten zijn vervolgens weer opgebouwd uit verschillende aminozuren. Door het verhitten van de opgedroogde melk reageren sommige stoffen, waaronder lysine en lactose. Lysine is een aminozuur en lactose een suiker. Wanneer aminozuur en suiker reageren bij verwarming krijg je een zogenaamde maillard-reactie. Hierbij ontstaat een bruine kleur.

4. Zelf kristallen maken

Tover je portemonnee tevoorschijn en haal er een aantal munten van 10 eurocent uit. Leg ze vervolgens in een bakje met twee theelepels azijn. Je zult zien dat de azijn langzaam verdampt en er blauwachtige kristallen ontstaan. Hoe kan dit?

Azijn en koper vormen samen een nieuwe stof, genaamd koperacetaat. Wanneer het water uit de azijn verdampt is, ontstaan er kristallen. De blauwachtige kleur ontstaan door het koperacetaat.

Munten van 10 eurocent zijn gemaakt van een legering met de naam Nordic Gold en bestaat voor het grootste gedeelte uit koper. Maar dat niet alleen, zo zit er ook tin, zink en aluminium in. Wanneer het koper reageert met zuurstof, ontstaat er koperoxidatie. Als deze oxidatie met azijn reageert, ontstaat er koperacetaat. Koperacetaat verdampt niet, vandaar dat er kristallen overblijven.

5. Het vliegende theezakje

Iedereen kent de hete luchtballon. Dit is zoiets dergelijks, alleen dan met een theezakje. Aangezien er vuur aan te pas komt is het verstandig om dit experiment buiten uit te voeren.

Ingrediënten
Theezakje
Schaar
Een glas
Een kop
Lucifers of een aansteker

Zo ga je te werk (blijf erbij)
Knip het theezakje open, gooi de inhoud in een kop. Wat je vervolgens moet doen, zie je hieronder.

6. Regenboog papier

Wow, hier raken wij zelfs onder de indruk van. Zo werkt het.

Ingrediënten
Stukjes zwart bouw papier (ruw, waarin je de houtvezels vaak nog ziet zitten, ook wel construction paper genoemd)
Een kom met water
Paar druppels doorzichtige nagellak (gebruik een topcoat)

Zo ga je te werk
Druppel een paar druppels doorzichtige nagellak in de kom met water en haal direct je stuk zwarte papier erdoorheen. Laat het vervolgens even drogen op een handdoek. Wat zie je nu? Prachtige kleuren, een beetje zoals olie op het water.

Hoe komt dit? Wanneer je het papier in het water doopt ontstaat er een laagje nagellak op het oppervlak. De regenboogkleuren ontstaan vervolgens door een filmlaag. Hetzelfde dus ook gebeurt zoals bij het eerdergenoemde water-olieverhaal. Wees wel snel, want de nagellak kan opdrogen aan het wateroppervlak wat ervoor zorgt dat het effect niet meer zichtbaar is.

Dit is misschien geen experiment, maar wel onwijs leuk om te maken: kinetisch zand. Lees hier hoe je het maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6x coole scheikundige proefjes voor op een druilerige middag
Sluiten