6 x minder tijd kwijt zijn aan de grootste huishoudklus onder moeders: de was!

Een gemiddeld gezin met kinderen draait zo’n acht à negen wassen per week. Dat komt neer op 450 wasjes per jaar. Als jouw wasmachine ook zoveel uren maakt, dan kun je het maar beter slim af zijn met deze 6 wasmachine-hacks om het leuker, makkelijker en zuiniger te maken.

[STAP stap=”1″]

De verdwenen sokhanger

In de categorie ‘klein ongemak’ kun je een grappig attribuut als de verdwenen sokhanger toevoegen aan je wasruimte. Natuurlijk kun je een paar nieuwe sokken scoren bij de winkel. Maar ze blijven zoekraken en dan is het toch prettig om de verdwenen sok, die vroeg of laat boven komt drijven, weer te verenigen met zijn wederhelft. Nog een tipje in de sokkensectie: stop ze allemaal in een grote waszak voor lingerie en houd ze bij elkaar. Meer leuke tips om van je wasruimte een praktische en vrolijke ruimte te maken vind je hier.

[STAP stap=”2″]

Veilig tere kledingstukken wassen in de wasmachine

Hoewel het misschien maar een mooie wollen trui is of een favoriete blouse… Kleding heeft vaak een historie met emotie. Zo had ik een geweldige zwarte trui van een mooi merk. Voor een zachte uitverkoopprijs op de kop getikt, als cadeau aan mijzelf omdat ik een nieuwe baan had. Omdat ik de was niet gesorteerd had, was hij door de oppas in de was van veertig graden gedaan. Hij kwam er weer uit hoor, maar eerder voor een kinderpop dan voor mijn lichaam. Ik kan er nog steeds van balen. Je fijne was apart wassen is dus een grote aanrader! Heb je jouw kledingstukken gesorteerd, dan kun je ze tegenwoordig wassen met de capdosing van Miele TwinDos. Op een wolprogramma en met de speciale capsule die je in de wasmiddellade stopt, ben je verzekerd van een veilige wasbeurt van je bijzondere en tere kleding.

[STAP stap=”3″]

Gebruik niet te veel wasmiddel

Als je te veel wasmiddel gebruikt, wordt de was juist niet schoon. Vuiligheid blijft sneller kleven of wasmiddel gaat verstopt zitten tussen vouwen en kragen, waardoor er ophoping van vuil kan plaatsvinden. De oplossing: behalve minder wasmiddel gebruiken en uitproberen wanneer je tevreden bent met hoe schoon het wordt, kun je bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine denken aan een Miele-wasmachine met TwinDos. Een uniek doseersysteem waarbij speciaal Miele-wasmiddel in de machine geplaatst wordt. Voor zowel wit als bont wasgoed. Je hoeft zelf geen hoeveelheid te bepalen, want aan de hand van het gewicht van je was, de vuilgraad en het programma kiest het doseersysteem de exacte hoeveelheid op het juiste moment. Op termijn is dat ook heel zuinig omdat je hierdoor tot wel dertig procent aan wasmiddel kunt besparen.

[STAP stap=”4″]

Bouw een hoge sorteerkast

Als je een waskamer of speciale ruimte voor de was hebt, is het werkelijk een feestje om je was te organiseren door een sorteeroplossing te kiezen, zoals deze kast. Natuurlijk kun je losse wasmanden neerzetten, maar hoe leuk is het om een sorteerkast te (laten) bouwen, waar je de was sorteert voor wit, bont, handdoeken en beddengoed…

[STAP stap=”5″]

Behandel vlekken op de juiste manier

Als je een flinke vlek te pakken hebt, dan bestaat de neiging om met harde maatregelen in te grijpen. Niet doen! Wel is het zaak een vlek zo snel mogelijk aan te pakken. In plaats van hard te gaan wrijven kun je beter zacht te werk gaan. Van buitenaf deppen en gebruik het liefst een witte handdoek om verkleuring te voorkomen. Met speciale vlekkenprogramma’s van de nieuwere wasmachines krijg je ook veel voor elkaar. Check deze vlekkenwijzer om te zien hoe je de meest hardnekkige vlekken zoals smeer, fruit, gras en chocolade het beste kunt (voor)behandelen.

[STAP stap=”6″]

Investeer in een goede wasmachine (bespaar en was beter)

Als je gaat shoppen voor een nieuwe wasmachine bestaat de neiging om niet per se de duurdere te kiezen (een wasmachine is geen lifestyle, maar een noodzakelijk huishouditem dat het gewoon heel goed moet doen). Toch is goedkoop in dit geval vaak duurkoop. De aanschafwaarde van een goede wasmachine is dan misschien hoger, hij gaat vele jaren langer mee en bezorgt je meer voordelen door de zuinigheid en het gemak waarmee je alle soorten was efficiënt, snel en veilig kunt doen. Je krijgt echt méér voor je geld. Denk bij TwinDos bijvoorbeeld de QuickPowerWash-functie, waarmee je binnen één uur je was perfect schoon wast. En de SteamCare + de Thermo-SoftCare-trommel met voorstrijken, hiermee wordt strijken bijna overbodig. En dat scheelt je toch weer een hoop tijd.

De machine herkent de hoeveelheid wasgoed en past daar het wasprogramma op aan, geeft EcoFeedback waardoor je het verbruik kunt zien, valt in de laagste energieklasse A+++ en wast op lage temperaturen (zelfs twintig graden!) perfect schoon. Op dit moment mag ik de wasmachine met TwinDos testen, binnenkort lees je meer over mijn ervaringen. Houd Famme dus in de gaten!

In samenwerking met Miele

Reageer op artikel:
6 x minder tijd kwijt zijn aan de grootste huishoudklus onder moeders: de was!
Sluiten