Redactie
Redactie Persoonlijk 28 mei 2016

6 x nieuwe vriendinnen die je erbij krijgt als je moeder bent

Ik woon ver weg. Dat is allemaal leuk en aardig (het is hier negen maanden per jaar mooi weer, lekker puh), maar wat jullie daar wél hebben en ik hier moet missen, zijn m’n echte vriendinnen. Dat handjevol mensen dat je al sinds jaar en dag kent, waar je zo enorm veel mee hebt meegemaakt, die je écht kennen en daarom – of ondanks dat? – van je houden. En dat dat gevoel dan geheel wederzijds is, dat idee.

Goed nieuws: als je moeder wordt, krijg je er ineens een klein leger nieuwe vriendinnen bij. Deze, om precies te zijn.

[STAP stap=”1″]

De mede-zwangere vriendin

Die doe je al op voordat je moeder bent, dat is namelijk het meisje dat je leert kennen in de pufklas, in de wachtkamer bij de verloskundige, of dat vriendinnetje van vroeger waar je eigenlijk al jaren niet echt contact meer mee had, totdat je op Facebook zag dat jullie allebei zwanger waren. Genoeg reden om een berichtje te sturen om ‘hoognodig weer eens bij te praten’. En het feit dat jullie kinderen in leeftijd weinig schelen, intensifeert de prille danwel hernieuwde vriendschap als een malle.
(Ps. Marieke, ik ben blij met je!)

[STAP stap=”2″]

De schoolpleinvriendin

Mijn dochter is nog in de leeftijd dat ik ‘r uit de klas moet op komen halen en dus niet op het schoolplein op me af komt rennen, maar de moeder van Mila en ik brengen toevallig ‘s ochtends meestal rond dezelfde tijd onze dochters naar de crèche. Dat alleen al schept een band, en in ons geval speelt het gegeven dat we beiden op exact dezelfde dag in hetzelfde ziekenhuis bevielen, ook een rol. Wat we overigens destijds uiteraard niet van elkaar wisten.

[STAP stap=”3″]

De playdate-vriendin

De moeder van het meisje waar mijn dochter om de een of andere reden verzot op is, en vice versa. Het zou niet in me opkomen zonder onze kinderen af te spreken, maar dat hoeft ook niet. Ze heet niet voor niets playdate-vriendin.

[STAP stap=”4″]

De playdate-plus vriendin

We ontmoetten elkaar op babyzwemmen, en het klikte meteen. Ook tussen onze kinderen die exact tien dagen schelen, dus dat was een match made in heaven. Eens in de paar weken organiseren we een playdate voor de dames, maar daarnaast spreken mams en ik ook regelmatig à deux af.

[STAP stap=”5″]

De jeugdige, kinderloze-kindervriendin

Ze heet Ruby, is 27 lentes jong en voorheen was ze ‘zomaar een meisje’ dat ik vagelijk kende – maar niet de behoefte had dat verder uit te diepen. Totdat mijn dochter geboren werd, en ik op een gegeven moment nogal verlegen zat om een oppas (let wel: niet voor een avondje, maar voor een paar middagen achter elkaar). Ik belde haar, ze stemde toe en paste een week lang elke middag op mijn dochter. Het was het begin van een onstuimige liefde, zowel van mijn dochter voor haar (en vice versa) als van mij voor haar (en vice versa). Mijn dochter heeft geen peetmoeder, maar als ik iemand zou vragen, dan heet ze Ruby.

[STAP stap=”6″]

De Facebookgroepvriendin

Voor elk type moeder is er een Facebookgroep. Lang leve het digitale tijdperk, of zoiets. Van de meest bijzondere vragen (‘Mijn zoon heeft net een elektrische tandenborstel in het stopcontact geprobeerd te stoppen, moet ik hulp zoeken?’) tot de toegankelijkere varianten (‘Ik ga dit weekend naar die-en-die speeltuin, wie gaat er mee?’) – het zijn stuk voor stuk openlijke contactadvertenties. Met bijzondere vriendschappen tot gevolg. Hoewel de eerlijkheid mij gebiedt te zeggen dat ik de groep Moms in Cape Town net zo snel verliet, als ik er ooit inkwam.

Dan zijn er ook nog de carpoolvriendin, de mede-overblijfmama, die andere (erin geluiste) moeder die meegaat op het schoolreisje, de moeder van het jongetje uit het voetbalteam (vaak tevens carpoolvriendin) en de moeder van het meisje uit de klas dat de mooiste verjaardagstaarten maakt (word. vrienden!). Kortom: moederschap – op zoveel verschillende manieren een verrijking van je leven!

Welke vriendin heb jij erbij ‘gekregen’ sinds je moeder bent? Laat het hier weten!>

En dit zijn 11 typen vriendinnen waar je niet zonder kan!>

Reageer op artikel:
6 x nieuwe vriendinnen die je erbij krijgt als je moeder bent
Sluiten