Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kids 6 sep 2016

6 x opvoedkundige tips van de Denen (het gelukkigste volk op aarde)

De Denen zijn het gelukkigste volk op aarde. En een deel daarvan zou te danken zijn aan hun opvoeding. Het geheim? Het boek The Danish Way of Parenting doet hun interessante filosofie uit de doeken.

Omdat we ook als ouder nooit uitgeleerd raken…

1. Laat kinderen zelf spelen

Deense kinderen worden opgevoed volgens de filosofie van ‘proximal development’. Klinkt lastig, maar valt mee: kinderen hebben ruimte nodig om zelfstandig te leren en te groeien, met hier en daar een beetje hulp van de ouders. Daar waar het dagelijkse programma van Amerikaanse kinderen veelal volgestouwd zit met verplichte activiteiten, de Denen geloven juist in hun kinderen vrijlaten om nieuwe dingen uit te proberen. Op deze manier leren ze om in zichzelf te geloven.

2. Wees realistisch

Als je Deense films kijkt of boeken leest, dan weet je dat de kans op een happy end niet groot is. Kijk maar naar de originele versie van De Kleine Zeemeermin van Deense schrijver Hans Christian. In de originele versie zorgt hij er voor dat Ariël niet samen met haar grote liefde prins Eric eindigt. In de Disney-versie trouwt Ariël met haar prins, én mag ze voor altijd mens blijven. Best een verschil, niet? De Denen gebruiken een realistische manier van opvoeden en verhalen vertellen en brengen dit ook over op hun kinderen. Het leven is niet altijd een sprookje.

LEES OOK: Prachtige korte film van een Disney-animator>

[source id=”attachment_116057″ align=”none”][/source]

3. Relativeren kun je leren

De Denen maken van ongemakkelijke, stressvolle situaties altijd iets positievers. Dit doen ze door dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Wanneer het bijvoorbeeld koud en stormachtig weer is, dan kún je hierover klagen. Maar een Deen zou eerder grappen dat hij blij is dat hij met dit rotweer niet op vakantie is. Ze geloven dat alles draait om perspectief, hoe je tegen dingen aankijkt. Hierdoor leren hun kinderen positief te denken en zich niet te laten beperken door bepaalde grenzen of omstandigheden. Een soort van Monthy Python’s Always look on the bright side of life. Maar wel altijd met een realistische blik, uiteraard.

4. Inlevingsvermogen

In Denemarken is het programma Step by Step erg populair. In dit educatieve programma krijgen kinderen foto’s met verschillende emoties te zien: angst, boosheid en blijdschap bijvoorbeeld. Aan de kinderen wordt gevraagd welke emotie er op de foto te zien is. Door deze methode kunnen kinderen zich later beter inleven in anderen, en leren ze ook meteen gezichtsexpressies herkennen.

[source id=”attachment_116066″ align=”none”][/source]

5. Geen ‘laatste kans’ geven

Deense ouders zijn streng doch sympathiek. Ze stellen hogen eisen aan hun kinderen, maar zijn tegelijkertijd ook heel erg supportive. Ze verwachten geen totale gehoorzaamheid, maar wel beschaafd gedrag. Respect komt in Deense families van beide kanten. Zo blijven ouders altijd aardig en vriendelijk wanneer hun kinderen door moeilijkere fases gaan.

6. Samen zijn

De Denen hebben het ongebruikelijke woord hygge (zeg: hooga) in hun taal. Het betekent ‘een gezellig tijd samen’ en gaat vaak gepaard met eten en drinken. Families drinken samen thee, spelen spelletjes en genieten van elkaars aanwezigheid. Hoe je kunt denken in ‘wij’ en niet in ‘ik’, want de mensen om je heen zijn belangrijk. Mooi advies, toch?

Nou, breng dit laatste punt gelijk in de praktijk. 27 dingen om samen met de kids te doen bij mooi weer!>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 x opvoedkundige tips van de Denen (het gelukkigste volk op aarde)
Sluiten