Marleen Vos
Marleen Vos Eropuit 4 aug 2014

6 x vakantiehutten om bij weg te dromen

Dagenlang hutten bouwen, wie deed het vroeger niet? Gelukkig zijn sommige volwassenen er nooit mee opgehouden. Droom even weg bij deze goed gelukte exemplaren waarvoor je Europa niet uit hoeft.

1. Portugal – Cabanas no Rio

Eind september zit ik met vriend en baby heel hard van het leven te genieten in Comporta. Omgeven door een rustiek beach paradise op een uurtje rijden van Lissabon. In, onder andere, deze gepimpte visserhutten. De ene met douche en bed, De ander met woonkamer en keukentje (let ook even op het ‘loungedek’ en de kano voor de deur, hóé knus). Strandhutjes kun je sowieso prima overlaten aan architect Manuel Aires Mateus, getuige ook het prachtige Casas na Areia.

2. Noorwegen – Juvet Landscape Hotel

Wakker worden met één van de spectaculairste stukjes Noorwegen aan je voeten… Yes please! Juvet staat al een jaartje of wat hoog op mijn wensenlijst. Maar voor het echte ‘houten hutje’-gevoel boek je een bird nesting box helemaal bovenop de helling: wel wat minder comfort maar daar krijg je extra spectaculair uitzicht voor terug.

3. Engeland – The Love Shack

Dit eco-lovenest is een creatief DYI-project van de eigenaren en werd prompt door de Guardian verkozen tot een van de beste cabins ter wereld.

4. Zwitserland – Refugi Lieptgas

Niets is hier wat het lijkt: het hout is stiekem beton (!) en ook de binnenkant is op zijn zachtst gezegd verrassend.

5. Zweden – Treehotel

Diep in de Zweedse bossen krijgt ‘boomhut’ een heel andere betekenis. Hier bungel je op vier tot zes meter hoogte in een spiegelkubus of bijvoorbeeld in deze waanzinnige cabine.

6. Noorwegen – Surf Shack

Briljante hut, minstens zo briljant verhaal. Surfers Inge en Jorn besloten de heftige Noorse winter door te brengen in deze, van zwerfafval gebouwde, hut. Gelegen in een door Jan en alleman verlaten baai op de Lofoten, boven de poolcirkel. Surfen bij min-zoveel terwijl de zon dagenlang niet opkomt en ondertussen zee en strand ontdoen van een onvoorstelbare berg afval. De bikkels zijn inmiddels vertrokken, maar iedere gek die er toevallig langs hiket (zoals ondergetekende overkwam) mag gratis in hun hut overnachten. Slapen in hun bed, koken op hun provisorische fornuis en ondertussen foto’s bewonderen – ze hangen er nog! – van hun magische avontuur.

Meer zien? Bekijk hier de trailer van North of the sun

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 x vakantiehutten om bij weg te dromen
Sluiten