Nienke Magnin
Nienke Magnin Kids augustus 25, 2017

6 x waar je echt niet mee moet aankomen bij de kleuterjuf (of meester)

Dat je geen KitKat in je dochters snackbox moet stoppen, dat weet je inmiddels wel. En dat je zoon zindelijk moet zijn, is ook geen nieuwtje meer. Maar wat kan er eigenlijk nog meer niet (echt) als je je kind komt afleveren op school?

Vorig jaar startte mijn zoon in de kleutergroep. Nou was ik best goed voorbereid, al zeg ik het zelf. Ik ben een kei in gezonde lunchboxjes maken. Ik heb mijn zoon geleerd zijn jas aan te trekken, zijn naam te schrijven. Hij kon zelf knippen en ook zelf naar de wc.

Kortom, wat kon er misgaan? Voor de zekerheid vroeg ik een ervaren kleuterjuf of er dingen zijn, waar ik echt niet mee moest aankomen bij de nieuwe juf of meester van mijn zoon. Zij kwam spontaan met de volgende zaken op de proppen. Let wel; de onderstaande vragen zijn dus echt allemaal eens door ouders aan een juf/meester gesteld.

1. Mag de mijne snel naar groep twee?

‘U zult wel hebben gezien dat mijn zoon erg intelligent is, ik ga ervan uit dat hij vervroegd door kan naar groep 2’. Op dag 2. Natuurlijk kan het zo zijn dat je zoon intelligenter is dan anderen, maar laten we zeggen dat de juf (of de school) zoiets niet binnen een paar dagen kan en wil bepalen. Gun juf de tijd om een totaalplaatje van je kind (en dus niet enkel zijn hersenen) te krijgen en gun je kind de tijd te wennen aan zijn nieuwe omgeving.

U zult wel hebben gezien dat mijn zoon erg intelligent is

2. Wil je zijn fruit even in stukjes snijden?

‘Ik heb twee sinaasappelen meegegeven voor het fruithapje. Zou je ze even willen pellen en in stukjes snijden?’ Of ‘Ik heb gelezen dat je druiven moet halveren ivm verstikkingsgevaar, kan jij dat even doen?’ Lieve mensen, een juf heeft gemiddeld ongeveer 30 kinderen (kleuters!!) om zich mee bezig te houden, geef in geval van snijd-incompetentie dus liever een banaantje mee.

3. Sorry, even geen tijd om een traktatie te maken

Ouders van jarige kinderen, die de klas binnenkomen en zeggen: ‘Ik had geen tijd voor de traktatie, dus ik heb even snel kaneelstokken gekocht, kan wel voor een keertje toch?’ Nou ja, op een snoepvrije school kan dat dus niet. En in andere gevallen natuurlijk eigenlijk ook niet. Dus wat te doen met Jarige Jantje en zijn 35 kaneelstokken? Voor moeders die altijd in tijdnood zijn; hier een paar geweldige en makkelijke ideeën voor traktaties; https://www.famme.nl/er-is-er-een-jarig-7-originele-traktaties-die-je-zo-hebt-gemaakt/

4. Ziek, maar daar heb ik geen tijd voor hoor

Vaders of moeders die binnenkomen met een ziek kind en een belangrijke vergadering tegelijk. ‘Sorry hoor, maar het komt nu echt even niet uit.’ Gebeurt wel, kan niet. Ziek is ziek. Een kind hoort thuis op de bank met een dekentje en een warm kopje thee. Vervelend voor drukke ouders, maar de juf is nu eenmaal geen verpleegster of knuffeloma, of oppas. Is je kind vaak ziek en je werk inflexibel? Denk dan eens na over een vaste oppas, die je in zulke gevallen kan inschakelen.

5. Uitgebreide wc-begeleiding

‘Kan je elke keer als mijn kind naar de wc gaat, checken of ze haar billen goed heeft afgeveegd.’ ‘Kan je mijn kind er om het uur aan herinneren dat het even een plasje moet doen.’ ‘Mijn kind heeft erge diarree, dus ik heb maar een paar verschoninkjes in zijn tas gedaan.’ Allemaal gezegd tegen de juf die ik sprak en allemaal niet te doen. Iets met 30 andere kinderen en lesmateriaal dat moet worden behandeld.

Ik heb een paar verschoninkjes in zijn tas gedaan

6. Last minute afhaken

‘Eh, juf? Die herfstspeurtocht vanmiddag waarbij ik zou helpen? Dat gaat dus niet, mijn tenniswedstrijd is verplaatst. Hopelijk vind je nog iemand anders, doeg.’ Deze hoeven we niet uit te leggen toch?
Kom jij nu altijd te laat op school? Overweeg dan eens een gezellig briefje aan de juf: https://www.famme.nl/moeder-legt-in-een-geestig-briefje-aan-school-uit-waarom-haar-dochter-te-laat-kwam/

Reageer op artikel:
6 x waar je echt niet mee moet aankomen bij de kleuterjuf (of meester)
Sluiten