Eva Dusch
Eva Dusch Erop uit augustus 30, 2015

6x dansvoorstellingen die je niet wilt missen dit najaar

Met september in aantocht, gaat ook het Nederlandse dansseizoen van start (3 september). En er staat weer een rij aan prachtige voorstellingen te wachten. Of je nu houdt van klassiek ballet, moderne dans of swingende benen, deze danspartijen mag je niet missen.

We hopen op z’n minst nog twee maanden van de laatste zomerdagen te kunnen genieten, maar vooruitkijken op wat het nieuwe seizoen te brengen heeft, kan nooit kwaad. De herfst en winter zijn de perioden waarin film, dans en theater vaak opbloeien. Dus zet ze maar in je agenda: deze vijf dansvoorstellingen en performances van de crème de la crème op dansgebied.

1. Nationale Ballet – Galavoorstelling

Het Nationale Ballet opent op 8 september het balletseizoen in de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Dit jaar bestaat het gala uit nieuwe choreografieën, beroemde pas de deux, werk van de bekende choreograaf Hans van Manen en hoogtepunten uit het repertoire van Het Nationale Ballet. Ook krijg je een aantal fragmenten van balletten te zien die in het nieuwe balletseizoen te verwachten zijn.
Zien?

2. Connie Jansen – Inside Out


Een van de grootste namen in de Nederlandse dansindustrie. Conny Janssen liet zich voor haar nieuwste choreografie inspireren door de rol van het individu in de complexiteit van een massa. Door wat je ervaart als je inzoomt, en dat wat je ziet als je het totale beeld probeert te omvatten. De voorstelling gaat over de menselijke ervaring achter een structuur, over het kleine detail in het grote geheel. Over de kwetsbare binnenkant van de geharnaste façade. Een prachtige dans dat heel klein begint en vervolgens almaar grootser wordt. Met prachtige muziek en aankleding.
Zien?

3. Isabelle Beernaert – Under my skin


Het tempo waarmee de Belgische choreografe er shows van hoog niveau uitgooit is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Haar trademark: ze is niet bang om emoties te tonen en zich aan het publiek te laten zien in alle openheid, met de passie en hartstocht die daarbij komt kijken. Alledaagse onderwerpen en emoties zoals liefdesverdriet, scheiding, depressies of moederschap weet ze op geheel unieke wijze om te zetten in dans, zonder dat het te vaag wordt. Dat is ook de kracht van haar ontroerende en aangrijpende choreografieën in deze nieuwe theaterproductie. Het filmpje is een tikkeltje dramatisch, maar reken maar dat je constant kippenvel voelt of een traantje moet wegpinken.
Zien?

4. Internationaal Danstheater – Crazy Blues


Een eerbetoon aan het prachtige repertoire van Blueswomen in het bijzonder en de Blues in het algemeen. De dansers van het Internationaal Danstheater worden in deze voorstelling uitgedaagd om uiting te geven aan hun diepste- en persoonlijk gevoelde motivatie om te bewegen. Kenmerkend voor de Blues-dance is de atletische en geaarde manier van bewegen: lichaamsdelen lijken los van elkaar te bewegen, ze isoleren zich en leiden een eigen leven. Maar verwacht ook zeker iets warms en swingends, maar met een rauw randje.
Zien?

5. Sheering the Wolves


Deze dansvoorstelling brengt vier bekende choreografen van het Nederlands Dans Theater samen: Johan Inger, Medhi Walerski, Sol León en Paul Lightfoot. Een mysterieus drama in een spel van licht en donker, zijn muren bedekt in zwarte doeken het decor voor twee monumentaal lange karakters, één van elk geslacht, die onmiddellijk gezag eisen door louter hun enorme hoogte. Het podium wordt geregeerd door groepenstukken en duetten, alsof ze uit een andere wereld komen. Klinkt nogal vreemd, maar pakt verrassend mooi uit.
Tickets?

6. Live – Hans van Manen

Praten we over de Nederlandse dans, dan praten we uiteraard ook over Hans van Manen. Door velen wordt hij beschouwd als de grootste choreograaf van ons land. In deze documentaire vertelt hij over zijn ballet ‘Live’ uit 1979, dat vanaf 12 september in reprise gaat in de Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Aansluitend wordt hij geïnterviewd door Annette Embrechts, theater- en dansjournalist voor de Volkskrant, over zijn persoonlijke parcours, de sleutelmomenten in zijn professionele leven, de combinatie kunst en wetenschap en over emancipatie van dansers. Ook met Igoné de Jongh, eerste soliste van het Nederlandse Ballet.
Zien?

Deze vader-dochter dans maakt je dag>

Reageer op artikel:
6x dansvoorstellingen die je niet wilt missen dit najaar
Sluiten