Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 20 december 2016

6x dit moet je niet zeggen tegen vrouwen die geen kinderen willen

Toen ik 30 was, twijfelde ik of ik wel of geen kinderen wilde. Uiteindelijk besloten mijn man en ik er een paar jaar later – weloverwogen – toch voor te gaan. Naar volle tevredenheid kan ik wel zeggen. Maar er zijn genoeg vrouwen die niet terugkomen op die ‘beslissing’. Good for them! Ga ze alsjeblieft niet lastigvallen met wijsheden waar ze totaal niets mee kunnen.

Het lijkt me namelijk verschrikkelijk dat als ik net – na veel wikken en wegen – heb besloten om geen mama te worden, dan van andere vrouwen (wél moeders) te horen ‘dat ik nog wel van gedachten ga veranderen’. Sommige moeders doen alsof vrouwen niet eens de optie hebben om te kiezen. Terwijl: niet iedereen hoeft toch moeder te worden?

Dus, als een vrouw die gelooft dat wij vrouwen elkaar juist moeten ondersteunen, wat de keuzes van die ander ook zijn, hier een paar dingen die wij moeders niet meer moeten zeggen tegen vrouwen die geen kinderen willen.

1. Je verandert vast van gedachten

Ik was toevallig een vrouw die van gedachten veranderde, maar ik weet dat er ook veel vrouwen zijn die dat niet doen. En als ik dat weet van een vrouw, dan zal ik haar beslissing niet bagatelliseren of proberen haar keuze te beïnvloeden door te zeggen hoe ze zich over een aantal jaar zal voelen. Zij is de baas over haar eigen leven. Als ze zich toch nog bedenkt: prima. Zo niet: ook goed.

2. Op een dag zal je eenzaam zijn

Ja hoor. Dat kun je helemaal niet weten, bovendien wil het feit dat je kinderen hebt niet zeggen dat je je nooit meer eenzaam zult voelen. Ik ken mensen die besloten zich voort te planten, maar vervolgens niet meer omkeken naar hun kind. Dat is pas eenzaam. En veel kersverse moeders voelen zich regelmatig heel alleen, ook al brengen ze elk uur van de dag met een klein mensje door.

LEES OOK: Eenzaam als mama? Dit doe je eraan!

3. Je weet niet wat ‘echte’ liefde is

Ik ben de eerste om toe te geven dat de liefde die ik voor mijn zoontjes voel niet te vergelijken is met de liefde die ik daarvoor ooit heb gevoeld. Maar ik zit niet in de positie om anderen te zeggen wat voor liefde ze voelen of zullen gaan voelen. Bovendien kende ik ook liefde voordat ik moeder werd. Joh! Ik hield (en houd) van al mijn dierbaren. Die liefde moet niet worden afgedaan als niets of als ‘minder’, alleen maar omdat de liefde die ik voor mijn kinderen voel anders is.

4. Je zal spijt krijgen van je beslissing

Je hebt absoluut geen idee of iemand wel of niet ergens spijt van gaat krijgen, dus stop met je ‘ik kan in de toekomst kijken’-bullshit. Misschien zou jij spijt hebben als je van voortplanting had afgezien en natuurlijk zijn er vrouwen die spijt hebben van het feit dat ze geen kinderen hebben gekregen. Maar ‘sommige’ vrouwen zijn niet ‘alle’ vrouwen. Iedere vrouw is anders en elke keuze die een vrouw maakt in haar leven – elke mooie en unieke waarop een vrouw besluit te leven – zou gerespecteerd moeten worden.

5. Je bent egoïstisch

Zo kortzichtig om te denken dat als een vrouw ervoor kiest geen kinderen te willen, dat ze dan dus egoïstisch zou zijn. Je hoeft je niet voort te planten om je leven betekenis te geven. Toen ik mijn oudste voor het eerst vasthield, was ik ervan overtuigd dat ik het beste wilde voor dit mannetje. Ik wenste hem de wereld én meer. En ik weet zeker dat elke ouder dat wil voor z’n kind. Dus gebruik dat niet tegen vrouwen die toevallig besluiten om hun baarmoeder niet te gebruiken om er kinderen mee te krijgen. Want dat is de wereld op z’n kop.

LEES OOK: 10 bijzondere dingen die je baby in de baarmoeder doet

6. Je houdt zeker niet van kinderen

De stap van ‘geen kinderen willen’ naar ‘kinderen haten’ is er eentje die veel mensen maken als ze zich afvragen waarom een vrouw geen moeder wil worden. En dat is vaak onterecht. Want waarom zou je een kinderhater zijn als je ze toevallig zelf niet wil hebben? Er is een verschil tussen een levenskeuze en een echte aversie. Dat dit even duidelijk is.

Stel dat jij zwanger bent en je een vriendin ontmoet die geen kinderen wil, denk je dat zij dan gaat vragen of je ‘wel zeker weet dat je aan kinderen moet beginnen?’ dat je ‘misschien nog wel van gedachten verandert’. Of denk je dat ze ineens anekdotes gaat delen van iemand die altijd kinderen wilde hebben en toen besloot van niet? Nee, natuurlijk zou ze dat niet doen. En weet je waarom niet?
Omdat dat heel ongepast en ongelofelijk onbeschoft zou zijn.


Stel dat je geen kinderen hebt, dan kun je de volgende onderwerpen beter niet aansnijden.

OPENINGSBEELD: Stocksy.com

Reageer op artikel:
6x dit moet je niet zeggen tegen vrouwen die geen kinderen willen
Sluiten