Eva Dusch
Eva Dusch Kids 19 juli 2015

6x grappige kinderboeken vol belangrijke levenslessen

‘Waarom gaan mensen dood?’ en ‘wat is sterker, de wind of de zon?’ Eh ja, geef daar als volwassene maar eens een antwoord op. Kinderen stellen een heleboel vragen, die ons volwassenen vaak achter de oren doet krabben. Beter gezegd: wij kunnen ook nog de nodige levenslessen leren. Deze boeken zijn gemaakt voor onze jonge denkers en bespreken op grappige en fantasierijke wijze prangende levensvragen. Pas maar op, straks lezen ze ons nog de les.

1. Le petit prince – Antoine de Saint-Exupéry

Waarschijnlijk heb je ‘m al drie keer gelezen of staat hij steevast in je boekenkast? Dit wereldberoemde boek spreekt kinderen én volwassenen wereldwijd aan en is dan ook het meest vertaalde boek ooit. Geschreven door de Franse filosoof en piloot Antoine de Saint-Exupéry. Het lijkt op het eerste gezicht een kinderboek, maar tussen de regels door lees je een prachtig filosofisch verhaal over de mensheid, waardoor het voor ons volwassenen ook een mooi verhaal is. Het boek is een ode aan de verbeeldingskracht die we te vaak kwijtraken als we ‘volwassen’ worden.

2. Hallo, is daar iemand? – Jostein Gordaarder

Dit kleine filosofieboek voor kinderen wekt veel nieuwsgierigheid en stimuleert tot vragen. Is er leven op andere planeten? Kunnen dieren denken? Waar komt de wereld vandaan? Is een kip gewoon? Wanneer verandert boven in beneden? (de maan staat boven en toch gaan astronauten naar beneden voor ze op de maan landen) Waarom hebben we geen vier benen? Vooral ook leuk om voor te lezen.

3. Filosofie voor kids

Deze serie bestaat uit zes verschillende boeken waarin per boek grote filosofische vraagstukken worden beantwoord zoals ‘waarom leef ik?’, ‘wat is goed, wat is kwaad?’ en ‘wat voel ik?’ Begrippen zoals liefde, jaloezie, vriendschap en verlegenheid, ruzie en verliefdheid worden op een grappige, leerzame en begrijpelijke manier besproken.

4. Tijger tijger is het waar? – Byron Katie en Hans Wilhelm

Een verhaal van een klein tijgertje dat denkt dat zijn hele wereld instort: zijn ouders houden niet van hem. Zijn vrienden hebben hem in de steek gelaten. Het leven is oneerlijk. Maar een wijze schildpad stelt hem vier vragen… en alles verandert. Hij beseft zich dat al die problemen niet door dingen veroorzaakt worden, maar door zijn gedachten over dingen. Het boek is niet alleen leuk beschreven, maar is ook erg leerzaam voor kinderen. Het zet je aan het denken over je eigen gedachten.

5. Anders is leuk – Francien Oomen

Dit boek gaat over een kameleon die wordt geboren in een krokodillengezin. Al snel blijkt hij helemaal niet te kunnen zwemmen. Hij is nogal anders. Als hij de wijde wereld intrekt komt hij veel verschillende leuke dieren tegen; ondanks de vele overeenkomsten, zijn er ook altijd verschillen. Hoewel dat soms wat lastig is, zou Anders het maar wat saai vinden als iedereen hetzelfde zou zijn! Een mooi boek over de verschillen in onze wereld en hoe hier mee om te gaan, iets wat we niet vroeg genoeg kunnen inprenten bij kinderen.

6. Klein maar dapper – Berrie Heesen

Berrie was pedagoog, filosoof, leerkracht, docent en richtte in de jaren tachtig het Centrum voor Kinderfilosofie op aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wordt gezien als de grondlegger van het filosoferen met kinderen in Nederland en schreef een hele reeks aan filosofische kinderboeken, waaronder dit debuutexemplaar, een bundel verhalen waarin kinderen zich buigen over kwesties als de snelheid van gedachten, de uitvinding van belangrijke woorden en wat er wel en wat niet geteld kan worden.

Dit klassieke kinderfiguur leert ons ook de nodige levenslessen>

Reageer op artikel:
6x grappige kinderboeken vol belangrijke levenslessen
Sluiten