Redactie
Redactie Kids 19 apr 2015

7 beloftes die je met jezelf maakt voordat je kinderen krijgt

Een zin die ik veelvuldig in mijn leven voorbij heb zien komen: ‘Wacht maar tot je zelf kinderen hebt.’ ‘Nee hoor’, zei ik steevast, ‘ik ga het sowieso anders doen’. Toch zijn er beloftes die je met jezelf maakt tijdens je eerste zwangerschap die je niet altijd nakomt.

En dan hebben we het vooral over de beloftes ten aanzien van je relatie. Want hé, jullie zouden toch sowieso vier keer per week seks blijven hebben? En je had beloofd je altijd mooi aan te kleden, iedere dag. Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven. Kijk maar:

1. Sexy time

Om nog even op het onderwerp seks terug te komen: vier keer per week kun je niet beloven. En als je denkt dit wel te kunnen, dan wordt het de agenda’s erbij pakken. Dan wordt het plannen geblazen. Je bent moe, je wil naar bed, je hebt een kind dat elk moment wakker kan worden. Je hebt geen zin. Wat je wel kunt beloven, is dat je je er in ieder geval overheen zet en zin maakt.

2. Ik zal er altijd goed uit blijven zien

En voor je het weet, heb je make-uploze weekenden, loop je rond in je yoga-outfit en je haar föhnen, daar doe je ook niet meer aan. Hij neemt je toch wel zoals je bent.

3. Als we eenmaal een kind hebben, groeien we nog dichter naar elkaar toe

Ik heb dit nooit zo begrepen, want je weet dat je je aandacht en liefde zal moeten verdelen. Jullie hebben nu echt iets van jullie samen. Deze liefde delen jullie, maar dit betekent ook dat de gesprekken vaak over de kleine spruit gaan. Enerzijds verbindt een kind jullie, anderzijds heeft je relatie nu wel te maken met een (begrijp ons niet verkeerd: prachtig!) tussenpersoon. Je zult je nooit meer focussen op één relatie.

4. We blijven altijd consequent

Want in jullie relatie zaten jullie ook altijd op één lijn. Dan lijkt het opvoeden van een kind een eitje! Helaas pindakaas, want continu consequent blijven, is hartstikke moeilijk. Soms ben je moe en denk je: ‘Weet je wat, hier is dat koekje, ik heb geen zin in discussie’. Spreek wel af dat jij en je man voet bij stuk houden. Niet dat hij opeens zegt: ‘Nee, je hoor je krijgt geen koekje’. Zo raakt je kind natuurlijk in de war.

5. Ik laat mijn man in zijn waarde

Tuurlijk streven we daar naar, maar je kunt je soms wel ergeren aan het feit dat je man het totaal anders doet dan jij. Hier niets van zeggen, blijkt moeilijker dan gedacht.

6. Opvoeden doen we 50/50

De praktijk leert dat dit vaak niet het geval is. Vooral als de een meer werkt dan de ander. Dit is helemaal niet erg, als jullie maar goed blijven communiceren.

7. Je man staat op nummer één

Je kind staat op nummer één, aangezien hij of zij afhankelijk van jou is. Heeft je kroost iets nodig, dan zeg je niet doodleuk: ‘nee, ik ga nu met papa eten.’ Als jullie relatie goed zit, dan maakt het ook niet uit dat je je man niet op nummer één plaatst. Het betekent namelijk niet dat je minder van hem houdt.

Ook zoiets: deze 17 dingen zou je nooit doen als je een dochter zou krijgen. Zei je ooit tegen jezelf.

Reageer op artikel:
7 beloftes die je met jezelf maakt voordat je kinderen krijgt
Sluiten