Thea Tijssen
Thea Tijssen Persoonlijk 31 maart 2016

7 dingen die je als moeder doet, die je kinderloze vriendin verafschuwt

Mede-mama’s, is het jullie ook opgevallen dat je, sinds je kinderen hebt, niet altijd meer op één lijn ligt met je kinderloze vriendinnen? Fijn als je dit totaal niet herkent, maar het kan toch geen kwaad om onderstaand lijstje even door te nemen… (Want wie weet heb jij er geen last van, maar zíj wel!)

Kijk, je kunt het je kinderloze vriendin niet kwalijk nemen dat ze liever gaat stappen op vrijdagavond dan op zaterdagochtend met jou en je baby in dat kindvriendelijke koffietentje de week door te nemen. Dat laatste past gewoon niet zo lekker in haar leven. Op zaterdagochtend heeft ze wel belangrijker dingen te doen, zoals… uitslapen!

Lachen! Maar heb je er weleens aan gedacht dat de reden dat ze minder vaak wil afspreken misschien wel aan jou ligt? Omdat je als (kersverse) moeder zó ontzettend bezig kunt zijn met je baby – z’n slaapjes, voedingsschema en poepluiers – heb je misschien niet in de gaten dat je je soms wat bijzonder gedraagt in de ogen van kinderloze mensen. Dat je dingen doet waar zij gek van worden. En waar ze met hun hoofd niet bij kunnen.

Zoals:

[STAP stap=”1″]

Het vervuilen van Facebook

Waar jij je wellicht loopt te ergeren aan die single vriendin die elke avond op stap gaat en dat élke avond met de hele wereld deelt via Facebook, kan zij waarschijnlijk niet zo goed tegen het feit dat jij werkelijk elke ontwikkeling van je baby deelt op datzelfde kanaal. (Was het nou echt nodig om 44 foto’s en 2 filmpjes te plaatsen van die keer dat je dochter haar eerste fruithap kreeg?) Vind je het gek dat de likes ineens zo afnemen?

[STAP stap=”2″]

Over niets anders meer praten

Je gaat eten met vier vriendinnen: drie hebben kinderen, eentje niet. Jullie spreken als jullie net gaan zitten af het niet de hele tijd over de kinderen te hebben. ‘Maar hoe was de eerste crèchedag van Jolie gegaan?’ vraag je aan je vriendin omdat ‘dat toch wel even mag’. Voor je het weet, worden alle kinderen uitvoerig doorgenomen. En zit je kinderloze vriendin er onbedoeld beteuterd (of erger: woest en buitengesloten) bij. Oeps, is het toch weer gebeurd.

[STAP stap=”3″]

Je baby meenemen naar de kroeg

Je voelt je waarschijnlijk best cool als je met je baby de kroeg binnenkomt. Hij zit in de kinderwagen, dus wie doet-ie kwaad? En jij kunt lekker gewoon blijven afspreken met je kinderloze vrienden. Maar wij, ouders, namen ook al hun favoriete koffietentjes over, laten we afspreken de kroeg dan wel van hen mag blijven. Dan zoeken wij wel de wat meer kindvriendelijke plekken op als we ons kind bij ons hebben.

[STAP stap=”4″]

Een megakorte aandachtsspanne hebben

Proberen een serieus gesprek te voeren terwijl je peuter dreigt z’n autootjes in jouw koffie te gooien. ‘Vertel, hoe ging je sollicitatiegesprek bij die leuke…’ ‘Schatje, dat mag niet. Afblijven. Dat is mama’s koffie.’ ‘Sorry, wat zei je? Waar waren we? Oh ja…’ ‘Niet op die stoel klimmen. Luister nou eens!’ ‘Wanneer hoor je of je het bent ge…’ ‘Laat me nou niet boos worden!’ ‘Dus je hebt nog niks gehoord? Maar het ging wel goe..?’ ‘Nu ben ik er klaar mee. Als je nu niet luistert, mag je straks geen koekje!’ ‘Ja, ik kan praten nu. Eén en al oor. Vertel. Dus het ging goed en toen?’

[STAP stap=”5″]

Anderen continu vertellen wanneer ze aan kinderen moeten beginnen

En dat moet je niet doen. Laat ze hun eigen moment kiezen. Hun eigen moment om aan kinderen te beginnen en hun eigen moment om erover te praten. Dat hoef jij niet te doen. Stel dat ze al tijden aan het proberen zijn kinderen te krijgen, dan wordt het extra pijnlijk. Maar ook al zijn ze dat niet; overhalen en overtuigen werken vaak averechts. Ik weet het omdat ik zo iemand ben waarbij sommige vrienden dat deden probeerden. Het zorgde er in mijn geval niet voor dat ik er eerder aan begon. Integendeel…

[STAP stap=”6″]

Ongevraagd te veel info – en details – geven

Alleen wanneer iemand expliciet vraagt om je alles uit te doeken te doen over je bevalling, kun je hierover uitgebreid losgaan. Vraagt men er niet naar? Dan hoeft men het blijkbaar ook niet – tot in detail – te horen. Dus vertel het ze dan ook niet. Kijk, daar kun je nou de ‘mama-forums’ heel goed voor gebruiken.

[STAP stap=”7″]

Doen alsof het hebben van kinderen ‘t einde van de wereld is

Of je het nu zegt om alleen even te zwelgen in zelfmedelijden of omdat je het echt meent; continu klagen dat je leven over is nu je kinderen hebt, zorgt er hoe dan ook voor dat je de sfeer bederft. En dat wil je niet.

Heb jij nog aanvullende tips voor dit lijstje? Deel ze op Famme’s Facebook.

Leuk, dit lijstje waarop staat wat je vooral níet moet doen. Maar dit is ook verdomde handig: wat je wél moet doen om je vriendin zonder kids te behouden >

Reageer op artikel:
7 dingen die je als moeder doet, die je kinderloze vriendin verafschuwt
Sluiten