Anne Broekman
Anne Broekman Mind 11 mei 2017

7 dingen die je vroeger tegen je moeder had moeten zeggen

O, die vervloekte jeugdige overmoed. Als kind – en zeker als puber – wist ik alles, kon ik alles en moest zeker mijn moeder mij niets komen vertellen. Al die dingen die ze voor mij deed? Pfff, dat was gewoon vanzelfsprekend. En nu ben ik zelf een dertiger met man, huis, kat en kind en weet ik: dit had vroeger tegen mijn mutti moeten zeggen. Op Moederdag ga ik in de herkansing!

[STAP stap=”1″]

‘Ik leer zo veel van jou’

Al jouw levenservaringen gaf je door aan mij. Je leerde mij dat sisters before misters komen en dat ik nooooooit mijn vriendinnen moest laten vallen voor een vriendje. Kerels komen en gaan, maar je besties heb je 4-life. Als alleenstaande moeder werkte je hard om je gezin te onderhouden. “Verdien je eigen geld en word nooit afhankelijk van een man,” drukte je mij op het hart. Die woorden heb ik in mijn oren geknoopt en ik kan prima mijn eigen broek ophouden.

[STAP stap=”2″]

‘Je hebt gelijk’

Het was inderdaad niet slim om op het dak van de schuur te klimmen, want daarna durfde ik er niet meer vanaf. Bessenjenever moet je niet mixen met nog een liter Boswandeling, daar krijg je fluoriserende kots van. Die ene vriendin had zeker geen goede invloed op mij, en ja, achteraf is het best gek dat ik in naveltruitjes en glitterbroeken naar school ging.

[STAP stap=”3″]

‘Dank je wel voor de gezelligheid’

Elke vrijdag keken mijn broer, zus en ik op de bank in pyjama met frisgewassen haartjes Ron’s Honeymoon Quiz (De toren van Pisa! De grote kom tomatensoep waar de bruidegom in kon vallen: spannend!) We kregen ieder een klein schaaltje wokkels en een glas prik. Kneuterigheid ten top waardoor ik me geborgen voelde en waar ik nu nog met liefde aan terugdenk.

[STAP stap=”4″]

‘Ik ben blij dat je me voorleest’

En dat je me elk jaar voor mijn verjaardag meenam naar de kinderboekenwinkel, waar ik een boek mocht uitzoeken (Thea Beckman en Roald Dahl waren mijn helden). Dit was een jaarlijks hoogtepunt voor mij (ja, ik ben een nerd). Nog steeds hou ik enorm van lezen en ik heb van taal mijn beroep gemaakt, dankzij jouw positieve invloed.

[STAP stap=”5″]

‘Fijn dat je zo geduldig bent’

Nu ik zelf moeder ben, weet ik hoe vaak jij tot tien hebt moeten tellen. Hoe slopend gebroken nachten kunnen zijn waarin je urenlang met een krijsend, roodaangelopen bundeltje in je armen ijsbeert. Hoe frustrerend het is als je lekker gekookt hebt, en de helft van de spaghetti op de vloer belandt door maaiende babyarmen. En mam, jij had drie koters, waaronder een freakin’ tweeling! Met terugwerkende kracht: R.E.S.P.E.C.T.

[STAP stap=”6″]

‘Sorry dat ik zo brutaal ben’

God, wat was ik een hittepetitje. Ik moest altijd het laatste woord hebben en deelde de ene sneer na de andere uit. Toen ik een keer van jou een reprimande kreeg omdat ik jou ‘dat mens’ noemde, katte ik: “O, ben je dan soms een beest? Zal ik je voortaan zo noemen?” Nooooo! Het spijt me, lieve moesje. En schrale troost voor jou: aan de driftbuien en felle blik van mijn dochtertje te zien, krijg ik het straks allemaal dubbel zo hard terug. Ik geloof dat ze dat karma noemen.

[STAP stap=”7″]

‘Ik hou van jou’

Met heel mijn hart!

Wat had jij vroeger eigenlijk tegen je moeder moeten zeggen? Deel het met ons!

De band tussen een moeder en haar dochter is vaak erg bijzonder. Deze moeder schreef haar dochter een ontroerende brief (houd tissues bij de hand)! En dit maakt oma’s zo bijzonder…

Gurl

Reageer op artikel:
7 dingen die je vroeger tegen je moeder had moeten zeggen
Sluiten