Inga Stoit
Inga Stoit Mind 12 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

7 dingen die iedere nieuwe moeder een hart onder de riem steken

Het romantische idee van het hebben van een kindje ziet er in werkelijkheid anders uit. Waarschijnlijk is deze opgave zwaarder dan je je vooraf had kunnen indenken. Om deze reden is er niks mis met de nodige handvatten te gebruiken wanneer nodig, dat maakt het allemaal een stuk dragelijker als nieuwe moeder.

Er is natuurlijk niks zo mooi als het moederschap, maar dat neemt niet weg dat het een hele opgave is. Vooral niet bij het eerste kindje waarin alles nog onwennig is. Met onderstaande tips maak jij deze periode een stuk minder heftig:

1. Mama groep

Dit klinkt misschien een beetje knullig, maar het kan heel zinvol zijn wanneer je een nieuwe moeder bent. Soms zie je namelijk even de bomen door het bos niet meer, en wil je hulp van mensen van buitenaf. Al bedoelt jouw moeder of schoonmoeder het nog zo goed, het is niet wat jij op dat moment nodig hebt. Praten met andere mama’s kan heel bevrijdend zijn. Je krijgt zinvolle en bruikbare tips en bovendien merk je dat je niet de enige bent met bepaalde vraagtekens of zorgen. Je hebt tegenwoordig ook veel Facebook groepen of fora waar je terecht kunt.

2. Playdates

Je bent waarschijnlijk niet de enige nieuwe moeder, het zou goed kunnen dat één van jouw vriendinnen ook een kleintje heeft. Plan gezamenlijke activiteiten in, dit kan gaan over een wandeling of een koffietje op de hoek van de straat. Er bestaat een kans dat je jezelf anders al snel opsluit, dit gebeurt vaak zonder dat je er erg in hebt. Wat frisse lucht en een andere omgeving zullen je goed doen. En gelukkig kan er in de wagen alles mee wat nodig is voor de uitjes.

3. Eerlijk zijn

Als nieuwe moeder krijg je veel over je heen. Je draagt een ongekende verantwoordelijkheid en de prikkels zijn enorm. Wees niet bang om open en eerlijk over je gevoelens te zijn. Het is oké om je zorgen uit te spreken, het is oké om het niet altijd te weten. Je hoeft de situatie niet anders voor te doen dan dat deze is. Je doet je best en dat is waar het om gaat, en waarschijnlijk doe jij het veel beter dan je denkt.

4. Hulp aanvaarden

Na eerlijk zijn komt het stukje hulp aanvaarden. Je hebt tijd tekort maar helaas moet er nog steeds van alles gebeuren. Voorheen had je dit allemaal piekfijn op orde, maar nu met de kleine erbij is dit anders. Sta hulp toe, vrienden en familie zijn er maar al te graag wanneer jij je handen vol hebt. Of het nu gaat om helpen met het huishouden, de boodschappen of oppassen. Er is ongetwijfeld iemand die jou hier met alle liefde mee helpt.

5. Papa-tijd

Laat hem bij thuiskomst papa zijn, geef de baby over. Je kan hem of haar nu eindelijk even afgeven aan de andere meest belangrijke persoon in zijn of haar leven. Dit betekent dat jij even iets kan doen voor jezelf. Stap in bad of onder de douche, ga een rondje rondom de kerk, lak je nagels of doe iets anders gewoon voor jezelf. Pak je oplaad-moment en voel je hier absoluut niet schuldig over. Des te meer energie heb jij straks over.

6. Slaaptraining

Slaaptekort is natuurlijk iets wat komt kijken bij het krijgen van een kindje. Dit put zowel jou als je partner, én de kleine volledig uit, je zou haast denken dat het niet meer goed komt. Echter zijn er veel boeken die slapen kunnen aanleren. Ook zijn er boeken vol met tips om de baby in slaap te krijgen. Slaap is nou eenmaal van cruciaal belang, mocht jij merken dat dit volledig uit zijn voegen loopt, is het aan te raden hier iets op te vinden.

7. Gevoelens

Er is niet een handleiding die op alle moeders slaat. Je kan wel tips & tricks aannemen, maar uiteindelijk zul je moeten vertrouwen op je eigen gevoel. Niemand voelt namelijk wat jij voelt, jij bent toch echt dé persoon die in deze situatie verkeert. Luister om die reden naar je eigen gevoel, zorg voor jezelf, en wees in contact met jezelf. Neem een stapje terug wanneer het je te veel wordt en neem een stapje toe wanneer jij weer ready bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme