Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid december 7, 2018

7 dingen die mensen vaak verkeerd hebben over ADHD

ADHD is voor velen een spraakmakend of gevoelig onderwerp. De een gelooft er wel in, terwijl de ander er niet in gelooft. Dit kan vervelende situaties en onduidelijkheden opleveren. We ontkrachten de mythes omtrent ADHD hieronder:

1. ADHD bestaat niet

Dit hoor je misschien wel het meest wanneer je denkt aan dit onderwerp. Het zou horen bij de tijd waarin wij leven. Maar de eerste ADHD diagnose werd toch echt al in het jaar 1902 gesteld. Dit werd gedaan door George Frederick Still, de kinderarts die patronen van hyperactiviteit en onoplettendheid goed kon herkennen. De wetenschap groeide en daarmee werd de diagnose helderder. In het jaar 2013 bereikte de aandoening het handboek voor psychische aandoeningen. Je zou kunnen zeggen of denken dat dit dan allemaal wel heel erg lang geduurd heeft. Maar dat maakt ADHD niet minder waar, sterker nog, in de loop der jaren heeft studie op studie dit juist des te meer bewezen.

2. Alleen Amerikaanse kinderen krijgen ADHD

In Amerika worden meer kinderen gediagnosticeerd met ADHD. Amerikanen benaderen ADHD als een biologische aandoening, de kinderen daar krijgen ook sneller medicijnen, omdat ADHD het beste kan worden behandeld met medicijnen volgens de Amerikanen. In bijvoorbeeld Frankrijk wordt ADHD gezien als psychosociaal probleem, waar therapie een oplossing is. In Amerika hebben ze het DSM: een ‘handboek’ waarin alle geestelijke aandoeningen uitgebreid staan beschreven, waardoor een diagnose gesteld kan worden. Steeds meer Europese psychologen en psychiaters werken ook met het DSM-handboek. Het tijdschrift World Psychiatry ging op onderzoek uit, ze deden dit onderzoek wereldwijd, en ze ondervonden dat ADHD even erg leeft onder niet-Amerikaanse kinderen.

3. Kinderen met ADHD struggelen altijd

Mensen zijn vaak geneigd om te denken dat kinderen met ADHD altijd maar struggelen (en dit ook altijd zullen blijven doen). Dit is niet alleen niet waar, maar het kan ook het zelfvertrouwen van het kind schaden. Zij kunnen zich hierdoor een mislukkeling voelen en dat is natuurlijk allesbehalve waar. ADHD brengt namelijk ook hele bijzondere eigenschappen met zich mee, zo zijn de kinderen vaak veel creatiever.

Grappige tweets van ouders over hun kinderen die huiswerk hebben

4. Vooral jongens hebben het

Jongens worden weliswaar vaker gediagnosticeerd met ADHD, maar dit betekent nog niet dat meisjes het niet hebben. Het wordt vaak eerder herkend of er wordt vaak eerder aan gedacht bij jongens. Meisjes worden er minder snel ‘uitgepikt’, maar dit maakt hen niet minder ‘geschikt’. Laat je dochter bij twijfel dan ook rustig onderzoeken. Wellicht is dit een antwoord op bijvoorbeeld haar afwezige stemming.

5. Alleen medicatie helpt

Ritalin is vaak het antwoord op ADHD. Althans, dat denkt men. Maar er zijn meer wegen naar Rome. Er zijn kinderen die baat hebben bij therapie, denk bijvoorbeeld aan cognitieve gedragstherapie. Je kan zelf ook je kinderen helpen door een bepaalde structuur in het huis na te leven. Probeer hun ‘valkuilen’ te herkennen en help hen daarin. Daarnaast zijn er ook supplementen in ‘bio’ winkels die jouw kind rust kunnen bieden.

6. Medicatie wordt te vaak voorgeschreven

In de jaren ’90 werd Ritalin inderdaad behoorlijk veel voorgeschreven. Maar tegenwoordig wordt hier meer zorgvuldig naar gekeken. Deze ‘medicatiepiek’ was toendertijd ook een antwoord op een lange zoektocht. Er was eindelijk erkenning voor ADHD en daarmee vloog de medicatie over de toonbank. Tegenwoordig gaat dit al lang niet meer zo vanzelfsprekend en zo makkelijk.

7. Medicatie is gelinkt aan geweld

Er zijn mensen die beweren dat deze medicatie gevaren in de hand helpt. Kinderen zouden zich hierdoor agressiever en gewelddadiger gaan gedragen. Ook dit is weer een fabel. Kinderen die medicatie slikken zijn gebaat bij hun impulsbeheersing. Ze zijn juist minder snel geneigd tot criminele praktijken zoals vechten of zelfs schietpartijen op scholen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
7 dingen die mensen vaak verkeerd hebben over ADHD
Sluiten