Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Mind 12 november 2016

6 eigenschappen van mensen met een hoog EQ. En, herken jij jezelf?

Voel jij feilloos aan hoe anderen zich voelen en wat ze nodig hebben? Dan ben je waarschijnlijk gezegend met een hoge emotionele intelligentie. Wij hebben de meest typische eigenschappen van mensen met een hoog EQ op een rijtje gezet. Hoeveel kan jij er afvinken?

Ik heb het nooit laten testen, maar hoogstwaarschijnlijk kan ik ook in het hokje van de mensen met een hoog EQ geplaatst worden. Als iemand zich niet goed voelt, maar toch zegt dat het prima gaat, heb ik dat feilloos door. En nee, het is niet altijd fijn om die radartjes te hebben. Natuurlijk is iedereen anders, maar uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen met een hoog emotioneel IQ deze eigenschappen sowieso hebben.

[STAP stap=”1″]

Ze zijn enorm positief ingesteld

In deze tijden van crisis, faillissementen, nieuwe wereldleiders en andere vreselijke nieuwsberichten kun je makkelijk denken dat het allemaal heel snel bergafwaarts gaat met de wereld. Mensen met een hoog EQ hebben vaak de gewoonte om zich daar niet druk om te maken. Dat doen zij namelijk niet over zaken waar zij niet direct invloed op hebben. Zij focussen zich op hun eigen energie en wat ze daarmee kunnen bereiken. Studies hebben uitgewezen dat optimisten vaker een betere mentale gezondheid hebben dan pessimisten.

[STAP stap=”2″]

Ze zijn in balans

Mensen met een hoog EQ hebben goede manieren, zijn empathisch, vriendelijk en kunnen goed grenzen stellen aan zichzelf. Deze combinatie van eigenschappen zorgt ervoor dat zij tactvol zijn als ze een conflict moeten oplossen. Ze hebben radartjes voor persoonlijkheden die waarmee ze niet goed overweg kunnen, en zullen die uit de weg gaan zonder vijanden te maken.

Altijd positief en opgewekt

[STAP stap=”3″]

Ze zijn nieuwsgierig naar anderen

Of je nu introvert of extravert bent, als je een hoog EQ hebt ben je altijd geïnteresseerd in de mensen om je heen. Die nieuwsgierigheid wordt veroorzaakt door het grote empathisch vermogen van mensen met een hoog EQ. Het is simpel: hoe meer je om anderen geeft, hoe meer nieuwsgierigheid dit creëert.

[STAP stap=”4″]

Ze vergeven, maar vergeten niet

Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me‘ is het motto dat spreekt voor veel emotioneel intelligente mensen. Omdat deze mensen niet graag met een wrok rondlopen, zijn ze vergevingsgezind. Maar wat je hen hebt geflikt zullen ze niet vergeten. Pure zelfbescherming.

LEES OOK: 7 momenten waarop hooggevoelig zijn best wel onhandig is

[STAP stap=”5″]

Ze zijn graag de baas over hun eigen geluk

Als mensen met een hoog EQ ergens heel erg blij mee zijn, laten ze niemand dat geluk van zich wegnemen. Het is natuurlijk onmogelijk om je helemaal af te sluiten van de meningen van anderen, maar mensen met een hoge emotionele intelligentie zijn wel in staat om die met een korreltje zout te nemen als dat nodig is.

[STAP stap=”6″]

Ze praten niet snel negatief over zichzelf

De meeste negatieve gedachten zijn vaak alleen gedachten, geen feiten. Hoe vaker je negatief denkt, hoe meer je ook daadwerkelijk in die gedachten gaat geloven. Mensen met een hoog EQ zijn er een ster in deze gedachten weg te stoppen, omdat ze naast gevoelsmensen ook redelijk rationeel kunnen zijn. De gouden combi!

Of mensen met een hoog EQ ook gelukkiger zijn weten we niet, maar wat we wel zeker weten is dat je deze 6 dingen die je vooral NIET moet doen als je gelukkig wilt zijn en blijven >

Reageer op artikel:
6 eigenschappen van mensen met een hoog EQ. En, herken jij jezelf?
Sluiten