Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Relatie 26 mrt 2017
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de 7 grootste huwelijksproblemen die je zelf kunt aanpakken

Niet alles gaat vanzelf. Net als in jullie relatie. Ook al heb je een steady lange relatie of ben je getrouwd, waak voor deze huwelijksproblemen.

De grootste huwelijksproblemen

Vier relatietherapeuten en experts weten als geen ander waar veel stellen mee worstelen. Deze struggles én hun advies delen ze graag met je. Ga tijdig aan de slag met deze veelvoorkomende huwelijksproblemen.

1. Snel over de ander oordelen

Dit komt bij veel stellen voor en gaat vaak sneller dan gedacht. De één heeft een ideaalbeeld van de ander, met als gevolg dat diegene hem/haar wil veranderen. Dat kan simpelweg niet.

Accepteren is het toverwoord, al gaat dat uiteraard ook niet 1, 2, 3. Geef in een goed gesprek allebei je grenzen aan. En probeer je over bepaalde irritaties heen te zetten of er zélf iets aan te doen, zodat je er zo min mogelijk negatieve energie aan kwijt bent.

Rabbi Mordecai Finley

2. Denken dat je zonder de ander niets bent

Psychologisch gezien hebben veel mensen de illusie dat hun partner hun onmisbare wederhelft is. Dat werkt niet. Het creëert een enorme druk en het idee dat je individueel ‘niet genoeg’ bent. Dat je de ander nodig hebt om gelukkig te zijn, een veel te zware verantwoordelijkheid voor die ander.

Mensen die dit wel zo zien zijn vaak onzeker, daar ligt het probleem. En ondanks dat dit een individuele gedachte is, heeft het een slechte invloed op beiden. Die verantwoordelijkheid voor de ander z’n geluk is te groot en brengt geen lol of liefde.

In een relatie ben je gelijk en staan jullie aan elkáárs zijde in plaats van één van de twee. Daarom hebben jullie ook je eigen vrienden en is het goed om dingen apart van elkaar te doen.

Judith Johnson

11 manieren om voortdurend aan je relatie te schaven

3. Vreemd gedrag van de ander niet serieus nemen

‘Ik had eens een stel waarbij de man na een ruzie weleens zei ‘Je denkt dat je alles van me weet, maar dat is niet zo.’ Zij deed het af als: ‘Oh, zo is-ie gewoon.’

Een paar maanden later raakte ze zwanger en toen pas kwam ze erachter wat hij eigenlijk bedoelde. Hij hield niet van kinderen en wilde snel scheiden.’ Laat dit een les zijn. Práát erover en luister naar elkaar.

J.P. Reynolds

Lees ook: Dít is dus het geheim van een lang en gelukkig huwelijk

4. Andere prioriteiten

Als er andere dingen dan jullie relatie op nummer 1 staan zoals familie, vrienden of werk, is dat een slechte zaak. En natuurlijk zijn er soms dingen die tijdelijk wat meer aandacht krijgen – een ziek familielid, een belangrijk project, een vriendin in problemen – maar als dit meer regel wordt dan uitzondering, moet je je afvragen hoe dat komt.

Ben je je partner niet aan het ontwijken. Jullie mogen zeker je eigen tijd indelen, kijk maar naar punt 2, maar verlies elkaar niet uit het oog. Juist door elkaar in deze lastige situaties te helpen of aan te moedigen, worden jullie samen sterker.

Heb genoeg aandacht voor elkaar en geef bijvoorbeeld onverwachts complimentjes via kaartjes of briefjes als jullie elkaar lange tijd niet zien.

Jeddah Vailakis

Ai, die bekende sleur! 10 x tips om je relatie te verbeteren

5. (On)gelijkwaardigheid

In een gezonde relatie voelen jullie je totaal op je gemak bij de ander en respecteren jullie elkaars mening. Zo niet, ontstaat er strijd.

Als de één steeds gelijk wil hebben of alles op zijn/haar manier wil doen, sluit de ander zich steeds meer af en is de relatie totaal uit balans. Dat ga je niet lang volhouden. Voel je dit ontstaan? Daar is-ie weer, het sleutelwoord: praat erover!

Kaart het aan, soms heeft de ander het niet altijd door. Dan is er nog ruimte voor verandering. Na een paar jaar niet meer.

Judith Johnson

6. Onterechte verwachtingen hebben

‘Ik kreeg te maken met een verloofd koppel waarbij de vrouw haar baan had opgezegd om haar man te helpen aan een plek voor een Rechten-studie. En nu vond ze dat hij ook wel iets terug mocht doen en dus verwachtte ze van hem de bruiloft van haar leven. Dat zag hij natuurlijk niet zo.’

En terecht. Natuurlijk geef en neem je, maar jullie staan niet bij elkaar in het krijt. Zeker niet dingen die je uit liefde doet. Verlang dus ook nooit te veel van iemand. Dan ben je extra blij met alles dat je krijgt.

JP Reynolds

LEES OOK: 22 onverwachte voordelen aan een lange relatie

7. Gebrek aan emotionele en lichamelijke intimiteit

Een gebrek aan beide betekent dat er in de loop van jullie relatie al deukjes in zijn gekomen. Als jullie minder lichamelijk intiem zijn, hoeft niet eens om seks te gaan, kan dat aan jullie communicatie liggen of dat één van de twee teveel vasthoudt aan ruzietjes. Dat drijft jullie uiteindelijk uit elkaar.

Las weer ouderwetse dates in! Heb lol met elkaar. Vergeef kleine dingen na een gesprek. Zorg dat je altijd op elkaar kunt bouwen, no matter what. Die emotionele band zorgt dan vanzelf voor lichamelijk hunkering. Wedden?

Jeddah Vailakis

En dat er bepaalde gewoontes inslijten, kan juist ook heel leuk zijn. En grappig. Dat bewijzen deze heerlijke tweets:

Goed begrepen

Wat?!

Tegenpolen vormen toch het perfecte koppel?

Gevalletje ‘help, mijn man is klusser’

Wijs advies van een vrouw die al 40 jaar single is: “Inmiddels ben ik heel gelukkig in mijn eentje”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit zijn de 7 grootste huwelijksproblemen die je zelf kunt aanpakken
Sluiten