Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 4 nov 2016

7 herkenbare emoties nadat je hebt besloten: echt geen baby meer

Helaas is het niet iedereen gegeven, maar werd je makkelijk zwanger, dan komt er vroeg of laat het moment dat je tegen elkaar zegt: ‘Het is goed zo’. Of dat na één, twee, drie of meer kinderen is, dat is heel persoonlijk. Maar de emoties die je voelt na deze beslissing zijn wel behoorlijk universeel.

Toen we alleen onze oudste hadden, was het voor mij een uitgemaakte zaak dat we ook voor nummer twee zouden gaan. We hadden de mazzel dat dit vrij snel lukte. En toen: nummer drie. Ging die er komen? Uiteindelijk besloten we van niet. We waren klaar en het was goed zo. Met onze twee jongens vormen we een knus gezin en daar blijft het bij. Maar hoewel we daar allebei vierkant achterstaan, gingen er toch bepaalde emoties door mij heen nadat we dit besluit hadden genomen. En deze emoties blijken heel herkenbaar voor moeders die hun kinderwens hebben afgesloten.

7 emoties die veel ouders zullen herkennen nadat ze hebben besloten ‘geen baby meer te maken’ 😉

[STAP stap=”1″]

Blijdschap

Yes! We zijn klaar met baby’s krijgen! Geen flesjes, geen vieze poepluiers en geen onder gespuugde kleren meer. Je hoeft je ‘s ochtends niet meer misselijk te voelen of door die helse bevallingspijnen te gaan. Dag suffe voedingsbeha’s! Dag nachtvoedingen! Je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over welke kazen je wel of niet mag eten. En een wijntje is altijd een goed idee. Nee hoor, geen baby meer voor je. Je moet er toch niet aan denken!

Lees ook: Fotograaf legt alle reacties op zijn zwangerschapsnieuws vast

[STAP stap=”2″]

Weemoed

Neeeee-heee! Je bent officieel uit de babyfase. Oh nee! Geen flesjes, geen borstvoeding, geen vieze poepluiers en geen onder gespuugde kleren meer! Nooit meer een baby die zo gezellig in je buik beweegt. Nooit meer die schopjes, nooit meer dat gevoel dat je stiekem met z’n tweetjes bent en niet alleen. Geen nachtelijke knuffelsessies meer met dat kleintje waar je zo verliefd op bent en de verwondering over het feit dat je partner en jij dat perfecte wezentje samen hebben gemaakt. Waar zijn de zakdoekjes?

[STAP stap=”3″]

Nieuwsgierigheid

Soms, als ik een moeder zie met een baby en twee oudere kinderen, dan vraag ik me af hoe ons gezin eruit zou hebben gezien als we een derde kind hadden gehad. Wat voor karaktertje zou dat kind hebben? En wat voor geslacht? Zou het weer een jongetje zijn of deze keer misschien wel een meisje? Wat zou het met mijn relatie hebben gedaan? En met de verhouding tussen mij en mijn kinderen? Allemaal dingen waar je nieuwsgierig naar kunt zijn als je weet dat die volgende baby niet meer komt. Hoe het zou zijn; we zullen het nooit weten.

[STAP stap=”4″]

Dankbaarheid

Als ik zie hoeveel mensen moeite hebben met het krijgen van kinderen, ben ik dankbaar dat wij ze ‘makkelijk’ konden krijgen. Als ik zie hoeveel mensen er moeite hebben met hun kinderen opvoeden, ben ik dankbaar dat het ons vrij goed afgaat. Mijn kinderen zijn heus niet per definitie engeltjes, maar in het algemeen, zijn ze goed te doen. Het zijn grappige, lieve, stoere jongetjes die soms lekker druk zijn (welk jongetje niet?), maar het ook super vinden om van alles te leren over dieren en de natuur. Ik ben dankbaar dat ik deze kereltjes heb gekregen en ze mag opvoeden totdat ze – hopelijk – de sympathieke, begaande, slimme, grappige, sterke en creatieve jongens zijn die ik voor ogen heb.

[STAP stap=”5″]

Opluchting

Weten dat mijn gezin compleet is, geeft me een enorm gevoel van tevredenheid. We kunnen een lange reis gaan inplannen en ik kan voor mezelf doelen stellen in mijn carrière omdat ik er zeker van ben dat een zwangerschap geen roet in het eten (dat carrière heet) gooit. En wat dacht je van mijn lichaamsgewicht: ik ben ook opgelucht dat ik dat nu onder controle kan houden. Als ik nu aankom, kan ik niet langer de schuld afschuiven op ‘mijn zwangerschap’. Ik kan er nu zelfs aan gaan werken om niet meer alle kledingstukken in vier maten te hebben, maar gewoon in één kledingmaat (vooruit, misschien twee). Wat een opluchting is dat!

Lees ook: 7 tekenen dat je echt helemaal klaar bent met kinderen krijgen

[STAP stap=”6″]

Acceptatie

Ik heb geaccepteerd dat ik niet meer zwanger ga worden. Dat er geen kleine, lieve schattige baby bijkomt in ons gezinnetje. Hoewel we het alle vier hartstikke gezellig zouden vinden – dat weet ik zeker – is het goed zo. We zijn klaar. Geen polonaise meer aan mijn lijf (of nou ja, wel, maar op een andere manier als je het niet erg vindt). En dat heb ik dus helemaal geaccepteerd. Maar ook echt.

[STAP stap=”7″]

Weemoed

Tot ik vorige week op kraamvisite was, dacht ik even met weemoed terug aan die fijne begintijd. Aan hoe gezellig het is als het dan buiten regent en jij binnen met je baby aan het cocoonen bent. Lekker knuffelen, spelen en zorgen. De rest van de wereld doet er niet toe. Heerlijk! En daar dacht ik vorige week tijdens de kraamvisite aan terug. Maar dat mag. Dat is niet erg. Dat heeft Moeder Natuur bedacht om ons te doen realiseren dat we het zo fijn hadden met dat kleine grut. En om ons over te halen om voor nóg een baby te gaan. Maar daar trap ik niet in, Moeder Natuur. Ik ben klaar en neem de weemoed voor lief.

Wat er bij jou door je heen toen je wist: dit was mijn laatste baby? Deel het met ons.

Misschien weet jij nog helemaal niet of je al klaar bent met kinderen krijgen: hier 11 tekenen waaruit blijkt dat je het niet bent. En hoeveel kun jij eraf vinken?

Tumblr.com

Reageer op artikel:
7 herkenbare emoties nadat je hebt besloten: echt geen baby meer
Sluiten