wpk-admin
wpk-admin Verhalen 5 jan 2018

Al meer dan 7 jaar vriendinnen? Dan zitten jullie voor altijd aan elkaar vast

Grote kans dat jij je beste vriendin ergens in je studietijd hebt leren kennen. Een vriendschap die al vroeg is ontstaan, kan zo ongelooflijk waardevol zijn. Zeker als jullie al langer dan zeven jaar samen door een deur gaan, dan is de kans erg aanwezig dat dit jullie hele leven zo zal blijven.

De vriendschap in stand houden kan moeilijk zijn. Met name wanneer je gaat studeren in een andere stad, er mannen in het spel komen of je gaat verhuizen.

Onderzoek

In 2008 deed een wetenschapper aan de Universiteit van Utrecht onderzoek naar vriendschappen. Specifieker keek hij naar waardoor vriendschappen ontstaan en de reden waarom ze ook weer eindigen. Uit zijn onderzoek waarvoor meer dan duizend mannen en vrouwen tussen 18-65 jaar bestudeerd werden, bleek dat de meeste vriendschappen die mensen onderhouden anno nu behoorlijk vluchtig zijn.

Omstandigheid boven voorkeur

Veel van de vriendschappen die we maken worden voor het grootste deel bepaald door de omstandigheid, meer dan op basis van echte persoonlijke voorkeur. Het is nou eenmaal makkelijk en voor de hand liggend om vrienden te worden met collega’s en buren. Puur omdat je ze elke dag ziet en je samen in hetzelfde schuitje zit, dan dat je ze bewust ‘uitkiest’ omdat je denkt dat ze zo leuk zijn.

En daar is ook helemaal niks mis mee, integendeel, maar wel een verklaring voor die eerder genoemde vluchtigheid van vriendschappen. Als je verhuist dan is de vriendschap met de buurvrouw ineens niet meer zo vanzelfsprekend, en is de kans groot dat ze ingeruild wordt voor de nieuwe buurvrouw.

Soortgelijke conclusies

Tenzij de vriendschap al zeven jaar duurt, want dat is het ticket to friendship paradise. Hebben jullie deze magische grens al bereikt? Gefeliciteerd, jullie zijn officieel jullie hele leven aan elkaar verbonden. Reden voor een feestje!

Reageer op artikel:
Al meer dan 7 jaar vriendinnen? Dan zitten jullie voor altijd aan elkaar vast
Sluiten