Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Work & Life 15 okt 2016
Leestijd: 6 minuten

7 lessen van een verhuiskoningin: ‘Ik knijp mezelf elke dag even’

In vijf jaar tijd verhuisde Muriel zes keer. Een eerste koophuis en vijf huurhuizen later woont ze nu in het huis van haar dromen. In deze miniserie deelt ze haar lessen en ervaringen, want na zoveel omzwervingen weet je precies wat je wil en wat je moet hebben in je eigen stek. En dat moet je niet voor jezelf houden. Alstublieft!

Als je je afvraagt waarom ik begin met de keuken dan kan ik simpel zijn. Het is dé plek waar alles gebeurt, waar mensen samenkomen, waar ‘s ochtends de slaap uit de ogen gewreven wordt en duidelijk is wie er met het goede en wie met het verkeerde been uit bed is gestapt. Het is er een drukte van belang. Niet alleen in de ochtendspits, maar ‘s middags en ‘s avonds gonst het van de energie. Hier wordt gelachen en gehuild, huiswerk gemaakt, ruzies beslecht, beloningsstickers geplakt en Pokemon kaartjes geruild. En wat er ook is gebeurd die dag, alles komt goed met heerlijke maaltijden en troostende kopjes thee.

Ouderlijk huis

‘Wat, hoeveel keer ben je verhuisd?!’ Op mijn nonchalante ‘zes keer’ rollen de ogen van de vragenstellers. Ik weet, het is wat veel, maar er waren goede redenen voor. Ten eerste groeiden wij uit ons kleine poppenhuisje van 100m2 na drie worpen van onze jongens in drie jaar tijd. Als je je huis dan voor een prima bedrag in de crisis kunt verkopen, dan doe je dat. En zo verhuisden we met spoed naar een huurhuis. Het buitenland lonkte en niet lang daarna vertrok een container richting Zuid Afrika met ons hele hebben en houden. En wij er achteraan. De huizen daar zijn ongekend groot en luxe en vooral in ons tweede huurhuis daar deed ik ideeën op voor als we weer een eigen stek zouden hebben. Eenmaal terug duurde het nog weer twee huurhuizen totdat ik uiteindelijk mijn ouderlijk huis overnam van mijn moeder. Een emotionele en prachtige gebeurtenis. Ik knijp mezelf elk dag of het waar is dat ik in dit prachtige huis mag wonen. Er komen elke dag veel herinneringen boven van mijn eigen jeugd en mijn vader – die vier jaar geleden overleed – is dichter bij mij dan ooit.

Oh, maar wacht. Ik ging het hier over de keuken hebben. Ja, het zit zo: als er een plek in het huis is waar het leven samenkomt dan is dat in de keuken. En bij elk huis waar ik gewoond heb, deed ik ideeën op voor de perfecte keuken voor een gezin waar warmte en plezier de hele dag bruisen en pruttelen. Is je keuken aan een upgrade toe? Of ga je verbouwen? Dan wil je deze dingen eigenlijk niet missen in je nieuwe keuken:

1. De ruimte

Heb je de mogelijkheid dan zou ik hem pakken. Maak van je keuken dé plek en geef hem letterlijk de ruimte. Waar vroeger aparte eettafels en kamers waren voor koken en dineren speelt zich tegenwoordig alles af in de keuken. Zo ook bij ons. Het is dat we af en toe wel eens met onze bips op een sofa willen hangen, maar eigenlijk wonen we voornamelijk in de keuken. Kun je aan- of uitbouwen of koop je een huis waar je nog alles aan gaat doen dan raad ik aan om daar de meters voor te pakken. Ik geef toe dat wij het nogal getroffen hebben met de vierkante meters, maar niets gezelliger dan borrelen, eten en ouwehoeren in onze grootste ruimte van ons huis.

2. Kokend water op afroep

Dat ik ooit zonder een Quooker heb geleefd kan ik me nu al niet meer voorstellen. Wat een uitvinding. Direct kokend water en een prachtig design. Ik heb gekozen voor een chromen ronde Fusion. Een mengkraan en een kokendwaterkraan in één. En ontzettend veilig. De kinderen kunnen hem niet bedienen omdat hij een kindveilige knop heeft. De straal sproeit druppels, waardoor je snel je hand terugtrekt. Ik doe er echt alles mee. ‘s Ochtends een flesje maken voor de jongste, snel eitjes koken, tomaten ontvellen, pasta koken en altijd binnen een mum van tijd thee op tafel. En de waterkoker is voorgoed verleden tijd. Heerlijk een apparaat minder.

3. Dance till you drop

Bij een heerlijke leefkeuken hoort muziek, veel muziek. In het huis in Zuid Afrika woonde een van de investeerders van Sonos en vanaf het eerste moment was het hele gezin bevangen van dit geweldige systeem. Plug and play en zo simpel. In de keuken hebben we nu een Sonos Play:5 staan en zodra ik beneden kom gaat de muziek aan. Ik kies mijn favoriete radiostation op mijn telefoon of laat me verrassen door playlists van genres die me op nieuwe artiesten brengen die meteen in mijn favorieten gaan. Met de kinderen dansen we regelmatig op grappige liedjes en ook zij mogen hun liedjes kiezen. Ik neem je mee van Gers Pardoel of de Jeugd van Tegenwoordig schallen door de speaker en met zijn allen (dat zijn er soms zes als je de hond meerekent) dansen we dan door de keuken. Muziek hoort bij ons leven en het brengt ongekend veel plezier, ookal zet ik in een onbewaakt ogenblik ook wel eens een tranentrekker op – Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij doet het altijd weer voor mij.

4. Keep the fire going

Een houtkachel of gashaard in je keuken geeft ontzettend veel sfeer en warmte. Bovendien is het in onze keuken, zoals dat zo mooi heet, een echte eyecatcher. Een woord dat je overigens vaak zult horen bij het verbouwen en inrichten van je huis. Ik stuimelde al zoekend op Pinterest op een dotje van een houtkachel die als trotse pauw aan onze muur hangt te pronken. Goedkoop was ‘ie niet, maar het is elke cent dubbel en dwars waard.

5. Geen sokken nodig

Hoe lekker is het als je ‘s ochtends om 07.00 naar beneden komt gestommeld om aan het ontbijt te beginnen en op een heerlijk warme vloer loopt. Je hebt gelijk ook geen zichtbare verwarming nodig en dat betekent meer ruimte voor de inrichting van je keuken. Ik geniet er elke dag van.

6. Let there be light

Het meest onderschatte onderdeel van je verbouwing en inrichting, maar wel een van de belangrijkste. Het licht. Je lichtplan, zo je wilt. Als ik iets kan aanraden dan is het wel met een professionele lichtadviseur om tafel te gaan. Vaak ook geen enorme investering omdat je dit advies nagenoeg gratis krijgt als je ook lichten afneemt via die persoon. Ik zat om tafel met Het Hoofdkantoor uit Bussum en eigenaresse Angèle wist precies de goeie adviezen en nuances aan te brengen, waardoor onze keuken (en het hele huis overigens) het perfecte licht heeft. Spots op de juiste plekken en veel indirect licht en wandlampen (ja echt wandlampen!) om sfeer aan te brengen in een ruimte. Maak niet de fout om pas later over licht te gaan nadenken want dan is het vaak te laat om nog punten door te trekken als je aan het verbouwen bent.

7. Luxe, ik weet het

Achter deze, toch al niet misselijke keuken zat oorspronkelijk een schuurtje (met toegang tot de keuken). Met een niet al te grote ingreep hebben we deze laten isoleren en tot bijkeuken gebombardeerd. Hier is het een troep bewaren we alle voorraad, grote keukenapparaten en huist ons hele wasritueel. Maar man oh man, wat een heerlijkheid om die deur dicht te kunnen trekken en een strakke, opgeruimde keuken te hebben.

ps. Wat ik bijna was vergeten. We hebben een stopcontact in ons kookeiland laten bouwen. Niet eens zo duur en wat een fijn gadget is dat. Soepie pureren? Klik en we trekken zo een rijtje stopcontacten omhoog uit ons witte blad. Geinig, maar stiekem oh zo handig. Moest ik nog even kwijt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 lessen van een verhuiskoningin: ‘Ik knijp mezelf elke dag even’
Sluiten