Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 18 jul 2017

Dááág regels: 7x zo laat ik als moeder de teugels vieren tijdens de zomervakantie

Het is zomervakantie. Zes lange weken voor de boeg. Twee gecoverd met een vakantie, nog vier in te vullen. Deze werkende moeder gaat het redden, maar met welke titel (slechtste of leukste moeder) ze naar huis gaat hangt af van wie je het vraagt. Famme’s Muriel licht toe.

Zomervakantie

Er is geen beter moment dan de zomervakantie om de teugels te laten vieren en misschien wel even een ‘slechte’ moeder te zijn. Stop er een ruime week mee voordat school weer begint en spreek de stilte code af met je kinderen. Wat in de zomervakantie allemaal mag en gebeurt, blijft in de zomervakantie. Pinky swear!

Oh en voordat er mensen mochten zijn die vinden dat ze me mogen affikken op social media even dit: ja, ik heb zelf gekozen voor kinderen en ze zijn mijn grootste geschenk, naast degene met wie ik deze heerlijke mannetjes heb gemaakt. Dat laat onverlet dat de zomerperiode jongleren is met werk, dat niet even uitgezet kan worden voor zes weken.

De teugels laten vieren

Gedurende het jaar probeer ik echt de allerbeste moeder te zijn die mijn kinderen nodig hebben om op te groeien tot gezonde, vrolijke, schone, beleefde kinderen. Die geknipt en gewassen met een uitgeslapen blik in de schoolbanken zitten. Veel leuker is het natuurlijk als mama de teugels laat vieren en er ineens van alles mag en kan. Zomervakantie kom er maar in. Dit is waarom mijn kinderen de zomervakantie de allerleukste tijd van het jaar vinden, los van het vrij zijn en het mooie weer.

Probeer ze eens uit. Je zult jezelf versteld doen staan en verlangen dat het zomerreces nog heel lang duurt. Wat een geweldige tijd.

Twee weken dagkamp/kinderkamp

De gemoederen laaien flink op dezer dagen in ons dorp. Over een paar dagen kunnen ‘we’ ons namelijk inschrijven voor het Kinderfestival. Een dagkamp op de Bussumerheide. Er wordt getimmerd aan houten forten, speurtochten, levend stratego, theater gemaakt, gedanst, gekleurd en elke middag gaan enkele honderden kinderen zwemmen in het nabij gelegen bad. Als je geen plekje weet te bemachtigen baal je als een stekker, dus sta je een uur van te voren in de rij om aan de felbegeerde toegangskaarten te komen. Feest voor de kinderen, en ik heb overdag mijn handen vrij.

Elke dag ijs

Wederom bij ons in het dorp (Bussum) zit de allerleukste en lekkerste ijssalon uit de regio. Nee, het is dus niet De Hoop in Blaricum, mensen. Die doen alsof ze ‘t lekkerste ijs maken. Frank is de man. Naast de goddelijke choco brownie-smaak (en nog tientallen andere) mag je het geld ook later overmaken als je geen cash bij je hebt. Een pinautomaat doet hij niet aan. Met zijn roots in Amsterdam is hij ook lekker recht door zee, waardoor je precies weet wat je aan hem hebt (‘Betaal maar later, mop en als je ‘t niet doet is dat jouw karma’). Om deze reden en omdat ik de kinderen graag een mooie belofte voor goed gedrag in het verschiet stel staan we elke dag bij Frank op de stoep. Zie je vanavond, Frank!
Ps. Mocht je in de buurt zijn. Dolomiti is de naam, op de Vlietlaan…

Het zwembadje in de tuin telt als bad

En de zee ook en de sproeier en een aanval van een supersoaker. Nat worden telt als een bad. Al is het maar een spetter. Ja, je ziet ze onder je ogen vies worden en so what? De vingertjes worden plakkerig (van het ijs, dank Frank!) en de voeten zijn bruin van de modder. In de zomer mag het allemaal wat minder gekapt en geschoren. Als je maar op tijd weer begint met schoon worden voor school weer opengaat. Een ding wil je namelijk niet en dat is dat er in week één luizen ontdekt worden bij je kinderen. Dat is een brug te ver!

Elke ochtend televisie

De tv gaat elke ochtend aan en blijft aan. De eerste dagen hoef je ook niet te verwachten dat ze hem zelf zullen uitzetten. Niks lekkerder dan een beetje vegeteren op de bank. In pyjama. Zeker als het warm buiten is of er juist een zomerse regenbui valt. Beweging krijgen ze al genoeg tijdens de weken kamp, zie #1. Het liefst zou ik ernaast gaan liggen, maar die rustige ochtenduurtjes geven me net de mogelijkheid om wat werk gedaan te krijgen. Als zij eenmaal in bed liggen is het mijn beurt. Orange is the new black seizoen 4 eindelijk eens goed bekijken in plaats van die laffe sessie in juni waar ik steeds bij in slaap viel. Hoe zat het ook alweer met de vieze slipjes business van Piper en wat gebeurt er tussen Soso en Poussey… Avonden lang pure chill time. Yes!

De 4 p’s

Pizza maandag, pannenkoek dinsdag, patatjes woensdag, poffertjes… Prima geregeld!

Bij oma logeren

Je kunt ze geen groter plezier doen, simpelweg omdat de hierboven beschreven 2, 4 en 5 gecombineerd terugkomen bij oma! En dan gooit ze er ook nog wat snoepjes en chipjes tegenaan met als verklaring ‘oma’s zijn er om de kinderen te verwennen’.

Jij mijn kinderen, ik de jouwe

Kijk, die BMF’s waar we eerder over schreven heb je niet voor niets (naast de wijn die je met ze drinkt en urenlange gesprekken over elkaars wederhelften en kroost). Gedeelde smart is halve smart. Beter op één dag heel veel kinderen dan elke dag je eigen kids om je heen. Deel de week op en plan dagenlange speeldates die eindigen met de moeders erbij, veel wijn en iets uit de selectie van punt 5! Geregeld.

Waar of niet? 14 dingen die alle moeders googelen tijdens de zomervakantie… >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Freeandwildchild

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dááág regels: 7x zo laat ik als moeder de teugels vieren tijdens de zomervakantie
Sluiten