Redactie
Redactie Kids 23 mrt 2015

7 manieren waarop je lichaam verandert na een zwangerschap

Dat we zachtere, vollere borsten krijgen, opgezette voeten, een kans op striae en dijen waar je ‘u’ tegen zegt, dat weten we enigszins. Kan, hoeft niet, maar dat je lichaam aan veranderingen onderhevig is tijdens een zwangerschap, daar zijn we van op de hoogte. Toch is niet alles direct zichtbaar.

Zo ontpoppen zich extra lichamelijk zintuigen. Het lijkt wel of ons lichaam spiritueel is geworden. Ons lichaam ‘voelt’ na een zwangerschap. Snap je wat we bedoelen? Lees de onderstaande dingen maar eens.

1. Je ‘voelt’ dat er iets aan de hand is

Dat moment waarop je met een vriendin geniet van een glas wijn en je plots opstaat en je richting kinderkamer begeeft. ‘Ik hoor niets hoor’, zegt je vriendin. Jij dacht wat te horen en je weet zeker dat ‘ie wakker is. Tada! Je gevoel is juist.

2. Je hoort in alles ‘gehuil’

Of het nu een wasmachine betreft, een fluitende vogel of een deur die piept; jij hoort gehuil. Ergens raak je er zenuwachtig van, ergens vind je het moederinstinct iets moois.

3. Je ‘seint’ met je kind, dat hij/zij moet slapen

Het is een mentale kwestie, maar als moeder kun je op een bepaalde manier seinen uitwisselen (lees: trucs) die je kind rustig maken. Het werkt. Moederkrachten bestaan. Punt.

4. Je borsten gaan lekken als je een baby hoort huilen

Lees: iedere baby. Wat is dat toch? Zelfs na een lange tijd laat dit effect zich zien. Vaag…

5. Je bent emotioneler dan ooit

En dit slaat op je lichaam. Dit slaat op het hart van je gevoel. Of het nu een uitgehongerd kind is op het nieuws of een baby-olifant die wordt afgestoten door mama, er doet zich een nieuw soort emotie voor die je nooit eerder hebt ervaren.

6. Je vertrouwt meer op je lichaam dan ooit

Als vrouw strugglen we allemaal weleens met ons lichaam. We voeden het, we ondervoeden het, we haten het, we accepteren het, maar één ding hebben we allemaal gemeen: we kunnen een kind dragen (althans, het is niet vanzelfsprekend, maar ene hele hoop vrouwen kunnen het). Het vrouwenlichaam kan dit. En sterker nog: we kunnen een kind baren. Op wat voor manier dan ook. Je lichaam zal nooit meer in oude staat terugkeren, al is het alleen maar omdat de bovenstaande punten een extra dimensie hebben gegeven aan ons oersterke gestel.

7. Je lichaam wordt een veilige thuishaven voor je kind

Je deelde je lichaam al met je man. Alleen is deze intimiteit van een andere rangorde. Jouw kind zoekt troost bij je, hij/zij vertrouwt jouw geur en zal altijd bij je in slaap kunnen vallen. Je lichaam is een veilige thuishaven geworden. Eerst van binnen, nu ook aan de buitenkant. Mooi.

Reageer op artikel:
7 manieren waarop je lichaam verandert na een zwangerschap
Sluiten