Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 10 nov 2016

7 manieren waarop mijn ‘wilde periode’ me voorbereidde op het moederschap

Over mijn studententijd kun je van alles zeggen, bijvoorbeeld dat ie een jaar te lang duurde (sorry nog, mam), maar niet dat het een saaie periode was. Hoe dan ook. Ik had destijds nooit kunnen bedenken wat ik nu weet: dankzij die ‘wilde periode’ kan ik nu een goede moeder zijn.

Ik zat nooit bij het corps of zo, maar had wel een club studiegenoten met wie ik veel omging en regelmatig de kroegen bezocht. En laat je daar nou als je moeder wordt, enorm veel profijt van hebben.

1. Ik kan indrukwekkende volumes en hoge geluidslevels prima weerstaan

Er is geen geluid te vinden dat zo over alle geluidsbarrières heengaat als een kamer vol (vrouwelijke) studenten voordat ze gaan stappen. Niets kun je daarmee vergelijken, behalve dan het geluid van een peuter die zijn best doet muziek te maken op al zijn Fisher Price-speelgoed. Ik kan niet alleen prima dat soort geluiden verdragen, ik kan ervoor zorgen dat die hele kamer vol studenten (of peuters) binnen enkele seconden naar mij luistert.

2. Na een slapeloze nacht kan ik prima functioneren

Een hele nacht doorhalen als student of als moeder dat zijn twee totaal verschillende dingen. Maar wat ze gemeen hebben, is dat elke keer dat ik het deed, ik zelf verbaasd was dat ik het überhaupt had overleefd. Ik wil graag mijn studententijd bedanken voor mijn vermogen om te kunnen functioneren op slechts twee uur slaap inclusief een flinke kater door te goedkope supermarkt en/of kroegwijn. Ik blijf nu ver weg van die goedkope flessen en drink fatsoenlijke wijn, maar dan nog kun je weleens een dag met een kater én kinderen hebben. Ik wil ook graag de avonden bedanken waarop ik de hele nacht doorleerde voor een tentamen. Dan moest ik de volgende dag niet ‘gewoon’ functioneren, maar op de toppen van mijn kunnen presteren. Dat kwam me ook goed van pas toen ik na gebroken nachten met een huilende baby de volgende dag moest knallen op mijn werk.

Lees ook: 18 momenten waarop koffie de enige oplossing is

3. Kots opruimen? Ik draai er mijn hand niet voor om

Ik vind het zielig als mijn kinderen ziek zijn en moeten overgeven. Ik sta bij ze in het toilet, maak hun gezicht schoon, geef ze water en stop ze in bed. Maar het kan ook misgaan en dan belandt de inhoud van je maag niet in de wc, maar ergens onderweg daar naartoe. Dat doet me terugdenken aan bepaalde stapavonden. Ja, ook ik heb de wc weleens net niet gehaald bij het kotsen – niets menselijks is mij vreemd – en vriendinnen bijgestaan die hetzelfde deden. Ik hield hun haren uit hun gezicht, maakte daarna hun gezicht schoon en zorgde dat we zo snel mogelijk naar huis gingen – als we daar al niet waren. En ruimde vanzelfsprekend de troep op. Dat gebeurde andersom ook (excuses nog daarvoor, you know who you are). Omdat ik het allemaal heb meegemaakt in het kwadraat, is zo’n kotsend kind echt niet het eind van de wereld. Dat is het als je ook nog laveloos bent wel. Maar: das war einmal (of vooruit, iets vaker).

Leren van elke fase van je leven

4. Ik waardeer tradities als geen ander

Wat ik het leukst vond aan mijn studententijd waren de tradities: altijd eerst met mijn huisgenoten ‘indrinken’ voordat we de stad ingingen. Dan naar onze stamkroeg, vervolgens gingen er een paar naar een andere tent, maar altijd kwamen we weer samen in de plaatselijke club. Die tradities, hoe klein en onbeduidend ze ook lijken, die koester ik nu ook in mijn eigen gezin. Wij barsten zo ongeveer uit onze voegen van de vaste gewoontes en daar houd ik me graag aan vast. Heerlijk om daar later op terug te kijken, want ik weet dat als ik oud en dementerend ben, ik nog steeds met liefde zal terugkijken op deze bijzondere tijd.

5. Kattige meisjes horen er nu eenmaal bij

Kattige meisjes zijn overal, van kattige types in de speeltuin tot ware bitches in je studententijd. Vrouwen kunnen behoorlijk gemeen zijn. Dankzij jaren van neplachjes, dubbelzinnige complimenten, en weten wanneer je wel of niet moet terug krabben, heb ik behoorlijk wat in huis om gemene meisjes aan te pakken, zelfs als die meisjes klassenouder zijn of in de organisatie van het buurtfeest zitten. Ik pak ze aan, zonder handschoenen!

6. Samen sta je sterker

Gelukkig waren niet alle vrouwen kattig en competitief in mijn studententijd, en zijn niet alle vrouwen kattig en competitief als het neerkomt op het moederschap. Als ik soms moeite heb om het moederschap door te komen, dan lukt me dat toch dankzij mijn vriendinnen – vriendinnen in de vorm van (schoon)zussen, vriendinnen met kinderen, vriendinnen zonder kinderen en dankzij een hoop mannelijke vrienden – die ook in mijn studententijd niet ontbraken trouwens. Het is makkelijker om de moeilijke momenten van het mama-zijn door te komen en de geweldige momenten van het moederschap te vieren als je je posse bij je hebt.

Lees ook: 9 x waarom je nu nog steeds zo close bent met je vriendinnen van vroeger

7. Mijn studenten- en moeder-outfit sluiten moeiteloos op elkaar aan

Mijn studententijd heeft me voorbereid op het grootste goed wat er is: er mooi én comfy bijlopen. En ja, ik weet dat ik soms rondloop in een grote trui en simpele jeans, maar zie ik er dan uit alsof ik geen aandacht aan mijn uiterlijk heb besteed? Misschien. Vind ik dat erg? Nope. Ik droeg zulk soort kleren ook toen ik studeerde en dat was helemaal sociaal geaccepteerd. Nu ik moeder ben, doe ik vaak hetzelfde en is het nog steeds geaccepteerd. Mooi. Als ik dan een keer een jurkje aan heb, zie je het meisje van de plaatselijk koffietent verbaasd kijken of ik een feestje heb. Nee hoor, ik had gewoon iets meer tijd dan normaal om iets leuks uit te zoeken.

Mijn studententijd gaf me zoveel gave herinneringen, leuke vrienden en – tot mijn verbazing – het vermogen om de grootste uitdaging van het vrouw-zijn aan te kunnen: het ouderschap.

Heb jij nog andere ervaringen uit je studententijd of andere ‘wilde periode’ die heel erg van pas komen nu je moeder bent? Deel ze op Famme’s Facebook.

Dronk jij in je studententijd ook weleens whiskey? Hier 12 redenen om vanavond weer eens een fles whiskey open te trekken.

Giphy.comInstagram.com

Reageer op artikel:
7 manieren waarop mijn ‘wilde periode’ me voorbereidde op het moederschap
Sluiten