Kauwgom blijft zeven jaar in je maag en nog 6 opvoedmyhtes die niet kloppen

Alle ouders zijn eigenlijk leugenaars. Dat is heel menselijk: leugens (sorry, leugentjes om bestwil) zijn nodig om de onschuld in kinderen te bewaren (die oude man op dat witte paard die al die cadeaus komt brengen? Ja, die bestaat.), om ze goede manieren bij te brengen (eet je vingernagels niet op, ze verstoppen je darmen!) en om het welzijn van je kinderen te garanderen (die kleffe snoepjes? Die blijven voor altijd aan je tanden plakken en dat wil je niet).

De volgende leugens hebben we onze kinderen allemaal weleens verteld, maar wellicht zonder dat we wisten dat we aan het liegen waren. De volgende opvoedmythes zijn dus klinkklare onzin:

1. Kauwgum blijft zeven jaar in je maag zitten

Als jij vroeger bang was dat je Hubba Bubba ergens in je maag zou blijven hangen en daar zou blijven plakken voor de komende zeven jaar, kunnen we je uit de nachtmerrie helpen. Het was een leugen.
Terwijl het grootste gedeelte van je Sportlife onverteerbaar is, gaat het langs je ingewanden als elk ander stuk afval. Omdat je lijf keurig in staat is om crap te verdrijven.
Tenzij
Uitzondering op de regel is als je kind er zijn hobby van maakt kauwgum door te slikken. Een onderzoek uit 1998 heeft uitgewezen dat deze gewoonte kan leiden tot verstopping, en zelfs kan uitmonden in een inwendig onderzoek. Ach, je kind zorgt er daarmee wel voor dat de mensen op de Eerste Hulp weer een mooi verhaal hebben over een grote Bubblicious-achtige bonk klei.

2. De 5-seconden regel

Dat stuk koek wat je kind op de grond heeft laten vallen, wat jij vervolgens snel hebt opgepakt en snel hebt schoongeveegd, kan nog steeds bomvol bacteriën zitten. Een recent onderzoek van de Rutgers Universiteit in de Verenigde Staten maakte korte metten met de 5-seconden regel.
Salmonella besmet instant
Hun conclusie: bacteriën als salmonella kunnen voedsel direct besmetten. Natuurlijk, hoe langer voedsel in contact is met de vloer, hoe meer bacteriën erop komen. Het goede nieuws is dat het volgens het onderzoek over het algemeen veiliger is om iets eten wat op het tapijt is gevallen dan op een andere ondergrond.

3. Als je naar buiten gaat met nat haar, word je verkouden

Natuurlijk roep je ‘s ochtends altijd dat je kind niet met natte haren naar buiten moet gaan. Daarom hamer je er ook altijd op dat ‘ie een muts op moet zetten na zwemles. Anders wordt ‘ie verkouden! Maar weet je: het koud hébben, maakt je niet per se verkouden.

Gezellig en warm

Virussen gedijen meestal goed in de winter, maar zijn niet overdraagbaar via lagere temperaturen. Je kunt alleen verkouden worden als je blootstaat aan virussen. En het gezellige, warme kinderdagverblijf zorgt daar wel voor…

4. Als je scheel kijkt, kunnen je ogen voor altijd zo blijven staan

Ook jouw kind kijkt af en toe scheel. Hoe kan hij anders dat grappige personage uit z’n lievelings Disney-film imiteren? Maar zeggen dat ze ermee moeten stoppen ‘want anders blijven ze zo staan’, is natuurlijk klinkklare onzin. En dat wist jij ook. Of was je soms bang dat het echt zo zou zijn?
Gekke trekjes
Natuurlijk, als je het enorm vaak doet, dan krijg je vermoeide oogspieren en je kunt er misschien wat gekke trekjes aan overhouden, maar na een uur ofzo trekt dat wel weer weg.

5. Zwemmen met een volle maag, is vragen om problemen

Heel irritant als je op een zomerse dag na de lunch het zwembad in wil duiken en je ouders waarschuwen je dat dit gevaarlijk kan zijn. Zoals met veel activiteiten, kan zwemmen vlak na het eten je steken in je zij opleveren, maar het is niet zo dat je er zulke spastische trekken van krijgt dat je vervolgens met een laken over je hoofd, liggend op een brancard, het zwembad verlaat.

6. Te dicht bij de tv zitten, is slecht voor je ogen

Toen je klein was, zeiden je ouders het ook tegen jou: niet te dichtbij! Daar krijg je vierkante ogen van! Of slechte ogen. In elk geval was het niet goed voor je. Dat idee stamde echter nog uit de tijd waarin de tv straling uitzond die niet heel gezond voor je was (we hebben het over de zestiger jaren).
Problematisch
Toch werd het een keiharde regel dat je niet te dichtbij mocht zitten. En hoewel uren naar een beeldscherm turen om allerlei redenen problematisch is, zal het ‘t gezichtsvermogen van je kind niet aantasten.

7. Afgeschoren haar komt dikker terug dan daarvoor

Onderzoeken die teruggaan naar het jaar 1928 hebben bewezen dat haren niet sneller groeien op afgeschoren hoofden. Maar waarom denken we dat allemaal wel? Sterker nog: waarom wist mijn oma mijn ouders daarvan te overtuigen waardoor ik op 2,5 jarige leeftijd een paar maanden met een kaal koppie rondliep (ja, een meisje met een kaal hoofd). Het was traditie in mijn Indische familie, vandaar.
Snor
Geschoren haar lijkt vaak dikker, donkerder en grover terug te komen op de korte termijn. En dat lijkt ook zo bij die snor van je 15-jarige zoontje: elke keer dat hij ‘m afscheert, denkt hij dat ‘ie dikker terugkomt. Het is allemaal perceptie en wat maakt het uit. Laat hem hier lekker van genieten.

LEES OOK: 11 x zwangerschapsmythes die elke dokter uit je hoofd wil praten

Fatherly.com

Reageer op artikel:
Kauwgom blijft zeven jaar in je maag en nog 6 opvoedmyhtes die niet kloppen
Sluiten