Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Persoonlijk 24 dec 2014

7 redenen om het toch fijn te hebben met je knotsgekke familie

Kerst staat voor de deur, grote kans dat je tegen het etentje met je (schoon)familie op ziet. En je bent niet de enige. Je familie is misschien een béétje apart, maar het is ook hoe je tegen ze aan kijkt.

Ondanks alles houden je familieleden van je. En daarom verdienen ze het om niet direct een oordeel van jouw kant te krijgen. Waarom?

1. Het is je familie

Misschien zijn ze bij vlagen lomp of onbezonnen, het is en blijft je familie en dat telt. Door je mening al klaar te hebben, wordt de band tussen jullie nooit beter. Je hebt familie gekregen omdat je af en toe extra steun nodig hebt in het leven. Niemand bereikt de top (op welk gebied dan ook) in zijn eentje.

2. Als je geen afscheid van ze kunt nemen, dan kun je net zo goed aan ze wennen

Je kunt natuurlijk je best doen om ze te ontlopen, maar is tijd met ze spenderen echt zo verschrikkelijk? Waarschijnlijk kun je dingen bedenken die je liever doet, maar wanneer kun je dat niet? Als je ze dan toch in je leven hebt, waarom maak je er dan niet het beste van? Leer je familieleden wat beter kennen.

3. Grote kans dat ze het goed bedoelen, maar niet zo tactisch zijn

Het is als ouder zijnde niet altijd makkelijk om je in je kinderen te verplaatsen. Zeker niet wanneer jullie een totaal andere jeugd hebben gehad. Vaak bedoelen ouders en grootouders dingen goed en willen ze laten weten dat ze van je houden, maar maken ze er een zooitje van. Probeer wat vaker met ze te praten, dan zul je zien dat ze hun best doen. Misschien valt het tegen, maar dan heb je het wel geprobeerd.

4. Misschien ben jij niet zo makkelijk als je misschien denkt

Ja, jij bent natuurlijk de allerleukste dochter, kleindochter of zus die er is… Maar is dat ook echt zo? Ben je niet net zo vervelend als dat zij zijn? Kijk eens vanuit een ander perspectief. Met familie heb je het meestal over meningen, dan is er geen goed of fout! En zijn je ouders erg streng, bedenk je dan eens hoe het zou zijn als ze nergens iets om zouden geven.

5. Je kunt mensen niet veranderen, dus probeer ze te accepteren

We maken allemaal onze eigen keuzes in het leven. Soms zie je een familielid een slechte keuze maken en wil je hem of haar tegenhouden. Doe dat dan ook! Benader hem/haar en leg uit waarom jij denkt dat diegene een fout maakt. Meer kun je niet doen. Laat ieder zijn eigen keuze maken. Boos worden of iemand negeren maakt alles alleen maar erger.

6. Een goede relatie kan jouw leven een goede draai geven

Wil je een familielid helpen? Begin dan met er voor ze te zijn. Luister, in plaats van aanwijzingen te geven. Praat in plaats van te commanderen. Het kost tijd, maar uiteindelijk komt er meer vertrouwen en dringen jullie beter tot elkaar door.

7. We vergeten vaak om aan de band met familie te werken

Heb jij de ballen om als eerste je excuses aan te bieden? Het is altijd goed om het initiatief te nemen. Het haalt de druk weg en zorgt sneller voor een wapenstilstand. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in zijn of haar leven (verleden, heden, toekomst), dan zal diegene jou ook meer waarderen. Uiteindelijk is iedereen hetzelfde: je wilt alleen investeren in mensen die in jouw investeren. Zet zelf de eerste stap!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 redenen om het toch fijn te hebben met je knotsgekke familie
Sluiten