Anne Broekman
Anne Broekman Kids 12 december 2017

7 redenen waarom de winter echt leuker is als je kinderen hebt

Famme’s Anne ligt veel liever op een strandbedje in de zon, dan dat ze door de kou banjert. Toch ziet ze sinds ze moeder is steeds meer voordelen aan de twee koudste en natste maanden van het jaar. Deze 7 redenen maken die korte, donkere winter dagen extra leuk.

Ik ben een koukleum, zou het liefst net als een beer een winterslaap willen houden om pas weer op te staan als het kwik boven de vijftien graden komt en de bloemen in bloei staan en heb een gruwelijke hekel aan ijzel – als een bejaarde met nieuwe heup beweeg ik me dan richting supermarkt. Maar sinds ik 2,5 jaar geleden moeder werd van onze dochter, zie ik (bel de krant!) toch steeds meer pluspunten van die maanden met de ‘r’ erin. Om deze redenen zijn de herfst en winter echt leuker geworden:

1: Lekker kneuterig

Voordat mijn dochtertje geboren werd, was ik toch vaak wat onrustig. Ik móest eruit en overal mijn gezicht laten zien. Die druk is er nu vanaf, ook is het vaak nogal onpraktisch om steeds de hort op te gaan in verband met haar slaaptijden. Sindsdien zie ik de charme van thuis lekker kneuterig samen zijn. ‘Hygge’, zoals de Denen dat noemen. En in de winter is dat nóg fijner: haardvuurtje aan, speculaas en thee bij de hand en met een dekentje op de bank samen Frozen kijken. Heerlijk.

2: Wandelen

Mijn dochtertje is er niet het kind naar om de hele dag rustig met haar poppen/iPad/boekjes te spelen. ‘Buiten spelen!’, roept ze vaak. Om haar enigszins koest te houden zijn we de afgelopen weekenden een paar keer in het bos gaan wandelen (had ik al tijden niet gedaan). En dat was me toch fijn! De kleurenpracht van alle herfstblaadjes, die fijne bosgeur en de blije verwondering van mijn aapje toen we rode paddestoelen met witte stippen zagen. Waarop ze direct begon te zingen: ‘Op een grote paddestoel…’

3: Chocomel met slagroom

Onlangs gaf ik met dochtertje voor het eerst warme (eigenlijk: lauwe) chocomel met slagroom. Niets bijzonders, zou je denken, maar zij vond het he-le-maal fantastisch. En dat maakte mij weer blij. Eerst de slagroom lepelen, dan de chocomel opslurpen. Dit alles in opperste concentratie, uiteraard.

4: Samen bakken

Ik weet niet wat het is, maar het koude, gure weer maakt een soort Nigella Lawson in mij los. Stoofschotels, taarten, soepjes: ik maak het met liefde. Nu mijn dochtertje iets ouder is, wordt dat nóg leuker. Komend weekend gaan we samen de keuken in om paddestoelcakejes te bakken. Nu al zin in! De enorme ravage in de keuken zal ik proberen te negeren.

5: Nieuwe outfits

Ik schreef al eerder over mijn voorliefde van het stylen van mijn dochtertje. En ligt het aan mij, of is winterkleding vaak echt veel leuker dan de zomercollectie? Dat geldt ook voor kinderkleding. Zo schattig, die gehaakte vestjes, wollen truien, tweed jasjes en warme maillots. En uiteraard is er al een muts met beren-oortjes aangeschaft.

6: In de sneeuw spelen

Zelf heb ik het niet zo op sneeuw. Wel als het net gevallen is (prachtig!), maar die koude, grijze blubber die het daarna wordt, kan mij gestolen worden. Maar goed, mijn dochtertje vindt het natuurlijk geweldig. Ik heb een skipak plus slee voor haar gekocht, dus deze winter zijn we er helemaal op voorbereid. Ik kan me er nu al op verheugen om haar op de slee naar het dagverblijf te rijden.

7: De feestdagen

Eerst waren het vooral simpelweg vrije dagen voor mij, maar de feestdagen hebben toch extra sjeu gekregen sinds ik moeder ben. Mijn peuter begint steeds meer van het concept ‘cadeautjes’ te snappen en het kan niet anders dan dat ze helemaal door het dolle is met Sinterklaas. Ook Kerst is nu nog fijner: haar bewondering van de kerstboom, de gezelligheid samen met de familie, en wederom dat fijne haardvuurtje. Ik kan niet wachten.

Geen opgezwollen voeten, om maar iets te noemen: 10x waarom het abslouut geweldig is om een winterbaby te krijgen

Reageer op artikel:
7 redenen waarom de winter echt leuker is als je kinderen hebt
Sluiten