Redactie
Redactie Kids 2 nov 2014

7 redenen waarom het 2e kind zijn geweldig is

Google je ‘tweede kind’ dan krijg je een hoop zoekresultaten met voordelen, nadelen en verschillen. Wat ons betreft is elk kind bijzonder, toch is het 2e kind zijn de bom!

Het eerste kind wordt geprezen. De babyshowers zijn het grootst en moeders maken dagelijks foto’s van hun groeiende buik. Daarbij weten ouders niet precies wat ze te wachten staat, dus scheppen ze vaak onnodige verwachtingen als het om hun eerste gaat. Het eerste kind bouwt een hoop zelfvertrouwen op en is vaak perfectionistisch. Hierdoor heeft nummer 1 vaak het idee dat ‘ie zich moet bewijzen. Nummer 2 heeft hier geen last van. Nee hoor, die maakt gewoon de blits in alles. Kijk maar:

1. Je weet wat er komen gaat

De buien die je zus had, haar onvoldoende voor Frans, de eerste break-up met haar toenmalige vriendje: allemaal dingen die jij voorbij hebt zien komen. Raar opkijken, doe je niet meer en dat maakt jou hartstikke wijs!

2. Je bent rustiger

Je ouders weten nu inmiddels hoe ze situaties moeten aanpakken, waardoor er minder stress in huis heerst. Dus kom jij met een enorme schaafwond thuis, dan raken ze niet gelijk in paniek. Een 4 voor dat proefwerk? Ach, kan gebeuren. Een uitspraak van jou zou kunnen zijn: take a chill pill, er is niets aan de hand, het komt allemaal goed.

3. Jij regelt het wel

Waar je oudere broer of zus nog weleens zijn of haar zin probeerde door te drijven, doe jij dit natuurlijk anders. Je bent praktischer, omdat je allang doorhad dat het idee van nummer 1 niet werkte. Laat jou dit maar doen!

4. Je bent op de hoogte van alle ins en outs

Daar je ouders nu geen moeite meer nemen om op hun woorden te letten (dat sluipt er in als ze al een ouder kind hebben), ben jij op de hoogte van wat er speelt in de wereld. Daarbij zit je grote zus op de middelbare school en weet jij welke jongens er echt heel stom zijn én waar de leukste feesten zijn.

5. Jij profiteert van de lusten, niet van de lasten

Gaf je oudere broer een feest? Jij kon daar blijven slapen. Had ‘ie leuke vrienden? Jij flirtte met ze. Heeft ‘ie eenmaal een volwassen bestaan (lees: auto, hond, kind), dan mag jij alles lenen en breng je het gewoon weer netjes terug. Voor jou nog even niet.

6. Je hebt minder verantwoordelijkheid

Terwijl je oudere zus op je paste, rende jij vrolijk rond. Als je een aardige broer of zus had, vonden mensen jou ook automatisch aardig waardoor je de vuurdoop voorbij was.

7. Je weet vooral wat je niet wil

Een oudere broer of zus weet het bij voorbaat beter. Dit betekent dat dat jij recalcitrant wordt en een eigen weg gaat zoeken. De concurrentiestrijd wordt groot en onderzoekers hebben zelfs uitgewezen dat een fikse discussie op z’n tijd heel heilzaam werkt voor nummer 2. Zo zo het tweede kind socialer zijn en meer succesvol in het leven. Sorry, nummer 1.

Reageer op artikel:
7 redenen waarom het 2e kind zijn geweldig is
Sluiten