Herkenbaar? In 8 stappen met je peuter naar de supermarkt

Je maakt een boodschappenlijstje, trekt je jas aan, pakt je tas en gaat boodschappen doen. Simpel toch? Nou, als je eenmaal moeder bent van een peuter gaat een rondje met de peuter naar de supermarkt toch iets anders in z’n werk, zo merkte Famme’s Anne…

1: Het lijstje maken

Even denken hoor. Brood, yoghurt, chocolade met zeezout, mandarijnen… O, wacht. Shit, nou denkt mijn dochtertje dat ik aan het tekenen ben en dat wil zij ook. Naschrift: er volgt een verhitte strijd om de pen die ze probeert af te pakken, en het eindigt in een tranendal.

2: Jas en schoenen aan

Daar kan ik heel kort over zijn: die wil ze niet aan. Maar dat moet toch. De tweede worsteling van die ochtend volgt.

3: In de buggy

Ook dit gaat niet van harte. Soms kan ik haar paaien met een soepstengel of andere afleidingsmanoeuvre, en soms moet ik bijkans haar benen breken om haar erin te krijgen.

4: De boodschappen zelf

Soms gaat het heel relaxed: ik gooi alles in mijn mandje wat we nodig hebben en we rekenen af. Easy does it. Maarrrrr die vlieger gaat niet altijd op. Want andere keren begint mijn dochtertje al te mokken als ik nog maar net de groente- en fruitsectie heb afgekruist. ‘Meeeehhhh! Naar huischj!’ Dan is het snel graaien wat je graaien kunt.

5: Het snoep- en koekjesgangpad

Dit is altijd tricky. Zodra ze haar favoriete Bumba-koekjes ziet, moet de hele supermarkt dat weten: ‘VAN MIJ!!!’ Meestal probeer ik dit gangpad dan ook te vermijden, maar soms ben ik in gedachten verzonken en loop ik in de val. Gelukkig is hier een oplossing voor, zie het volgende punt.

6: Blokje kaas/stukje worst

Waar zouden we zijn zonder die lieve meneren en mevrouwen van de worst- en kaasafdeling? Zij hebben al menig driftbui in de kiem kunnen smoren. Negen van de tien keer houdt het gemekker namelijk op zodra mijn peuter een stukje worst of blokje kaas in haar knuistje geduwd krijgt.

7: De kassa

Ook lastig, want daar ligt ook een zooi snaai en last minute aanbiedingen (meestal koeken). En dat ontgaat mijn vreetmonster natuurlijk ook niet. Op dit punt probeert ze zich vaak tevergeefs uit de buggy te lanceren.

8: De ‘attractie’

Dan het laatste struikelblok: het autootje met de bekende hamster erin. Een muntje erin, en mijn peuter heeft de tijd van haar leven. Soms zwicht ik ervoor (‘Ikke rijden!’), soms lieg ik dat-ie kapot is. Een leugentje om eigen bestwil, inderdaad.

Een goede voorbereiding is alles: zo bescherm je je kinderen tegen een driftaanval in de supermarkt

Reageer op artikel:
Herkenbaar? In 8 stappen met je peuter naar de supermarkt
Sluiten