Redactie
Redactie Kids 16 sep 2015

7 tips om de taalvaardigheid van je baby te stimuleren

‘Heb je haar weer met d’r tips om je baby al voor z’n tweede volzinnen met meerlettergrepige woorden te laten praten’. Wees gerust; zo erg is het ook weer niet niet met me. Maar dat ik de ontwikkeling van taal bij baby’s interessant (én nuttig) vind, is een feit. Iets met een studie Nederlands en een hartstochtelijke passie voor taal. Kortom: ik vind dit soort lijstjes leuk.

Dat we (veel) met baby’s moeten praten wisten we al, net zoals dat het daarbij heel belangrijk is om contact te maken. Echter, om de taalontwikkeling van een baby te stimuleren is meer nodig dan alleen dat. Doe ermee wat je wil, neem het zo serieus als je nodig acht of schuif het vol overgave weer terzijde – maar weet wel: slechter kan je baby er sowieso niet van worden.

1. Laat je baby’s nieuwsgierigheid het onderwerp bepalen

Stel, je dochter zit op je schoot en kijkt gefascineerd naar je horloge, de fruitmand op tafel of naar de duif die ze in de dakgoot ziet zitten. Begin daar dan een gesprek over. ‘Op een horloge kun je zien hoe laat het is, je kunt ‘m om- en afdoen (kijk, zo) en kijk, papa draagt er ook één’. Baby’s leren meer van de woorden als we praten over dingen waar zij op dat moment aandacht voor hebben.

2. Praat mét je kind (in plaats van tegen hem)

Ooit schreef ik een heel betoog over het verschil tussen horen en luisteren (en de mannelijke onkunde op dat gebied), maar bij baby’s is (pro-) actief luisteren zelfs nóg essentiëler: kinderen leren sneller te praten als we met ze praten in plaats van tegen ze.

3. Taal is flexibel, als jij dat ook maar bent

Improvisatie is het sleutelwoord. Stel: je zit middenin het sprookje van Assepoester en je dochter begint te praten over hoe het kan dat een kastdeur van binnen naar buiten opengaat. ‘Oké poppedop, dan gaan we het daarover hebben’. Want ook hier geldt dat wanneer een kind ergens expliciet geïnteresseerd in is, er meer van het verhaal blijft hangen. Sowieso blijkt dat teksten en gesprekken die af en toe zijweggetjes maken in plaats van volgens een vast stramien gaan, meer ‘impact’ hebben.

4. Woorden alleen zijn niet genoeg

Baby’s luisteren niet alleen naar woorden, ze letten ook op de toonhoogte en emotie in onze stem: allerlei zaken die ze helpen om de betekenis van woorden beter te begrijpen. Non-verbale communicatie is het antwoord: gebaren, bewegingen, gezichtsuitdrukkingen.

5. Leg verbanden

Onderzoek wijst uit dat kinderen beter begrijpen hoe iets heet als je er tegelijkertijd naar wijst. ‘Kijk, dat is een hond. Een hondje, daar!’ Grappig detail: kinderen noemen een hond vaak eerst ‘waf waf’, omdat ouders blijkbaar nogal vaak ‘waf waf’ zeggen als ze een hond zien – in plaats van ‘dat is een hondje’ zeggen (zie ook #6).

6. Praat zelf niet als een baby

Maar geen zorgen, hoe stellig je ook zegt dat ‘jij echt niet als een kleuter tegen je kind gaat praten’ – dat ga je wel. Waarom? Simpel. We denken dat kinderen ons dan beter begrijpen. ‘Kijk hoe ik deze bal naar je toe rol’ wordt: ‘kijk, bal!’ Hoewel dit niet per se slecht is bij baby’s die nog in het stadium van eerste-woorden-leren zijn, is het op een gegeven moment verstandig om in volzinnen te gaan praten.

7. Gebruik dus volop nieuwe woorden

Voor kindjes die de eerste woorden al onder de knie (tong) hebben, geldt dat hun woordenschat alleen kan groeien als ze nieuwe woorden horen. Vandaar dat het goed is om gebruik van voor hun onbekende woorden vooral niet te vermijden.

Hoe denk jij hierover? Praat mee op Fammes Facebook.

Lees ook: 8 praktische tips en weetjes over het wel en wee van de geboorte van een melkgebit >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 tips om de taalvaardigheid van je baby te stimuleren
Sluiten