Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 8 sep 2017

7 x tips voor een ultiem ontspannen weekend met het gezin

Al de hele week kijk je uit naar een heerlijk ontspannen weekendje, en als het vrijdag is denk je maar één ding: Thank God It’s Friday! Mmh, wat zul je allemaal eens gaan doen? Een boek lezen? Of met je kinderen naar het park gaan? Opties genoeg. Maar eerst moet je nog even je to-do-lijstje afwerken. En je zoon naar voetbal brengen. En shit. Was die verjaardag van de buurvrouw nou morgen?

Komt bovenstaande situatie je bekend voor? Die kans is best aanwezig. Vaak kijken we uit naar het weekend maar als het dan eenmaal zover is wordt alle tijd opgeslokt door taken en (verplichte) afspraken. Je knippert met je ogen en opeens is het weer maandag. Van dat ontspannen weekendje is niets terechtgekomen. Daarom delen we een aantal tips om het in het vervolg beter aan te pakken.

Maak een schema

Ik weet het: een schema maken is niet altijd even leuk. Spontane acties, dié zijn leuk. Maar als je het gevoel hebt dat ‘je tijd om leuke dingen te doen’ verloren gaat in alle bedrijvigheid van het weekend is een schema wel effectief. Sarah Allen – universitair docent aan het Philadelphia College of Osteopathic Medicin – raadt aan om op vrijdagavond met je partner te gaan zitten en het weekend op te delen in zes blokken: de ochtend, middag en avond (voor zowel zaterdag als zondag). Vervolgens schrijf je een to-do-lijstje en verdeel je alle to do’s over de blokken. Handig is om er ook bij te schrijven wie er verantwoordelijk is voor de taak. Zo heb je alles overzichtelijk op één plek.

Bespreek je verwachtingen met je partner

Het klinkt misschien een beetje kinderachtig om met je partner te bespreken wat je verwachtingen van het weekend zijn. Maar als je teleurstelling en onenigheid wilt voorkomen is het toch slim om te doen. ‘Veel vrouwen houden de to-do-lijst in hun hoofd en schrijven het niet op. Intussen kijken hun partners uit naar een ontspannen weekend omdat ze denken dat ze niets te doen hebben’, zegt dr. Allen. ‘Dit laat de vrouw overweldigd en waarschijnlijk geïrriteerd dat ze alles moet doen.’

LEES OOK: Zo krijg je het beste weekend volgens de wetenschap

Haal je geluk uit de kleine momenten

Nu je een to-do-lijst heb gemaakt zie je als een berg op tegen alle taken. Pff.. dat gaat heel wat tijd kosten. Maar moet je jezelf daardoor laten afschrikken? Nee. Dat je een druk weekend voor de boeg hebt betekent niet dat je niet kunt genieten van quality time met je gezin. Als het niet lukt om grote activiteiten te ondernemen met je kinderen maak dan de kleine momenten belangrijk zoals samen ontbijten of een spelletje spelen. Onthoud: grootser is niet altijd beter.

Maak tijd vrij voor je partner

Hoewel tijd spenderen met het hele gezin belangrijk is, is een op een tijd met je partner is óók belangrijk. Met een drukke carrière en een hectisch gezinsleven loop je al snel langs elkaar heen. Plan daarom eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld iedere twee weken of iedere maand) een date night en regel een oppas voor de kinderen. Ga je liever de deur niet uit? Je kunt je kinderen ook gewoon een keertje eerder naar bed sturen. Daar hoef je je echt niet schuldig over te voelen.

Tref voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk! Bedenk daarom goed wat je nodig hebt voor het weekend. Misschien wil je samen met je kinderen een taart gaan bakken of uitgebreid koken? Haal in ieder geval je favoriete lekkernijen in huis en koop kaarsen en bloemen voor een huiselijke sfeer. Heb je nog een gaatje over op een doordeweekse dag? Begin dan alvast met opruimen en dingen als de was. Alles wat je doordeweeks doet hoef je in het weekend natuurlijk niet meer te doen.

Beperk afleidingen

Ken je dat? Je logt héél even in op Facebook om de laatste nieuwtjes te bekijken en op het moment dat je weer op de klok kijkt is het een uur later. Een UUR later. En die tijd gaat allemaal van je weekend af. Als je weet dat je telefoon of laptop een grote verleiding voor je is neem dan maatregelen om de schermtijd te beperken. Leg je telefoon wat vaker weg of zet ‘m op vliegtuigstand. Je kunt ook met jezelf (of je partner) afspreken om op een bepaalde tijd je telefoon te checken. Dat is even wennen maar je zult merken dat het een bepaalde rust geeft.

Wees niet bang om dingen af te zeggen

Zitten de komende weekenden alweer helemaal volgepland met sportactiviteiten, verjaardagen en andere afspraken? Wees niet bang om nee te zeggen tegen dingen die een ontspannen weekend met het gezin in de weg staan. Als je liever in joggingbroek op de bank blijft hangen (met kinderen en manlief) is dat precies wat je moet doen. Het is jouw weekend dus jouw feestje! En remember: voor je het weet is het weer maandag.

9 redenen waarom je weekend elke week weer veel te kort voelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's digestHouzz

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 x tips voor een ultiem ontspannen weekend met het gezin
Sluiten