Redactie
Redactie Eropuit 30 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

7 ultieme tips om meer te lezen

Na iedere vakantie neem je het jezelf weer voor: ik ga méér lezen (want het werkt zo ontspannend). Maar na een tijdje betrap je jezelf erop alleen nog maar een boek open te slaan tijdens het voorleesuurtje. En ligt dat ene boek al sinds vorige zomervakantie op je nachtkastje te wachten om uitgelezen te worden. Herkenbaar? Neem deze 7 tips ter harte en léés!

1. Heb altijd een goed boek (of meerdere) klaarliggen

In één keer een stapel boeken kopen voordat je op vakantie gaat kan lastig zijn (en een flinke aanslag op je portemonnee) en de kans is groter dat je een ‘misser’ koopt. Verzamel liever geleidelijk een aantal boeken die je graag zou willen lezen, zo heb je altijd een boek bij de hand waarvan je van te voren al weet dat het je aanspreekt.

2. Hou een leeslijst bij

Boekentips die je hoort van vriendinnen of tegenkomt in tijdschriften vergeet je vaak weer. Schrijf ze daarom voortaan op. Op die manier heb je altijd een persoonlijke leeslijst bij de hand als je een nieuw boek wilt uitzoeken.

3. Breidt die lijst uit

En daarvoor hoef je niet alleen uit te gaan van de bestsellerslijst van de boekhandel of krant. Er zijn genoeg leuke boekenblogs waar je uitgebreide kan vinden over een boek en je alvast over het verhaal en de schrijfstijl kunt lezen. Op de blog Boeklover vind je een lijst met een paar van Nederlands bekendste boekenblogs.

4. Plan je tijd slim in

Een boek lezen valt onder het kopje ‘me-time‘, en dat is in de praktijk meestal tijd die je zelf moet bewaken. Plan dus bewust een avond of middag ‘niks’ en pak dan een boek. Maar realistisch gezien: soms komt dat er, vaak wegens tijdgebrek, gewoon niet van. Probeer daarom ook tijdens kleine momenten van niks doen te lezen, bijvoorbeeld in de wachtkamer of in de trein. Zo voorkom je dat je uit het verhaal raakt en het boek vervolgens links laat liggen.

5. Zet je dvd-speler eens op pauze

Serie binging doen we allemaal wel eens: in één avond een heel seizoen kijken, dat idee. Probeer zo’n avond eens de tv uit te laten en een boek te pakken. Grote kans dat je na een tijdje ook niet meer kan stoppen met lezen en het werkt minstens zo ontspannend.

6. Geen fijn boek? Stop met lezen!

Je door een boek heen moeten worstelen is meer iets van de middelbare school. Bevalt het verhaal of de manier van schrijven je na een kwart boek nog niet? Dan doe je er misschien beter aan om een nieuwe titel uit te zoeken, anders is het zonde van je tijd!

7. Schaam je vooral niet voor je persoonlijke smaak

Zijn literaire hoogstandjes niet echt aan jou besteed? Prima! Probeer vooral niet een boek alleen te lezen omdat je denkt dat het een must read is. Als het verhaal of de schrijfstijl niks voor jou is is de kans groot dat je hem toch niet uitkrijgt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 ultieme tips om meer te lezen
Sluiten