Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 6 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

7 vragen om jezelf te stellen voordat je een foto van je kind op social media zet

Fantastisch vind ik het, als ik door mijn tijdlijn scroll zie ik talloze foto’s van de kinderen van vrienden en familie. Een ijsje eten in de stad, nieuwe fiets hier, pannenkoekbaksessie daar… Foto’s van onze kinderen delen op social media is onderdeel geworden van ons dagelijks leven en daar is ook helemaal niks mis mee. Wel is het slim om jezelf eerst deze vragen te stellen voordat je op publiceren drukt.

Aangezien er ook een hoop hackers rondlopen, engerds die foto’s van kinderen gebruiken en het feit dat je kind later ook een mens is die zich misschien wel schaamt voor wat zijn moeder een paar jaar eerder op social media zette…

1. Wie gaat dit bericht zien?

Weet jij écht hoe veilig je foto’s zijn op Facebook, Twitter en Instagram? Wie deze foto’s kan zien? Voordat je als een gek foto’s gaat spuien, check even naar je instellingen.

Maar dan nog, ik kreeg tijdens een social media-college ooit te horen: ‘Zet niet op internet, wat je ook niet op de voorpagina van de krant wilt hebben’. Een afgeschermd profiel op Instagram lijkt veilig, maar uiteindelijk kan iedereen die een béétje handig is alsnog al je foto’s zien.

4 manieren waarop social media je relatie dagelijks kunnen beïnvloeden – en ze zijn niet leuk

2. Deel ik persoonlijke informatie?

Superleuk, die foto van de eerste schooldag! Let je wel op dat je niet te veel informatie weggeeft over het dagelijkse leven van je kind, waar hij op school zit, jullie locatie of thuisadres? Soms kom je door middel van een foto al zoveel over een kind te weten.

3. Hoe zit het met vriendjes en vriendinnetjes?

Een leuke foto plaatsen lijkt hartstikke onschuldig, maar vraag wel even aan de ouders of dat oké is. Met duizenden apps is het een kleine moeite om het kind eraf te knippen.

4. Hoe zit het met de toekomst?

We vertellen jongeren altijd dat wat ze op het internet zetten, er voor altijd is. Joehoe, tijd om er zelf ook naar te handelen! Gaat je kind blij zijn met een gênante foto tegen de tijd dat hij gaat solliciteren? Denk je dat je kind strakjes voor de gek wordt gehouden als zijn 16-jarige coole vrienden deze foto zien?

Anoniem: ‘Mijn man is verslaafd aan social media en het verwoest ons huwelijk’

5. Zet ik mijn kind voor schut?

Yep, kinderen zijn af en toe maar gekke wezentjes met hun woedeaanvallen in de speeltuin. Bedenk je wel: deel je dit online, dan kunnen ook andere mensen de draak steken met je kind.

Ik moet dan altijd denken aan de moeder die bovenstaande foto op haar afgeschermde Facebookprofiel plaatste. Een kennis ging met de foto aan de haal en weer een ander plaatste er ‘moodswing‘ boven.

De ouders hebben het met man en macht proberen tegen te houden, maar deze foto ging binnen een paar dagen de hele wereld over.

Inmiddels kunnen ze er om lachen, maar in het begin vonden ze het verschrikkelijk dat iedereen in hun omgeving ze aansprak op de foto.

9 dingen die moeders ècht beter niet op social media kunnen posten

6. Is er een betere manier om deze foto te delen?

Plaats je de foto om hem te delen met je familie? Misschien is het dan slim om de foto in de groepsapp te gooien.

7. Wat deel ik over mezelf?

Adverteerders en andere bedrijven die data verzamelen zijn maar wat geïnteresseerd in informatie over jou. Dus kijk niet gek op als je talloze advertenties voor babyproducten te zien krijgt wanneer je talloze babyfoto’s deelt. Nog een reden om die privacy-instellingen te checken.

Hoi extra vrije tijd! Met deze gewoontes zit jij een stuk minder op social media

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 vragen om jezelf te stellen voordat je een foto van je kind op social media zet
Sluiten