Redactie
Redactie Kids 24 okt 2016

7 x dingen die ik niet meer wil horen omdat ik ‘maar’ één kind wil

Een paar maanden nadat mijn dochter geboren was, schreef ik voor Famme een artikel waarin ik mijn vermoeden uitsprak dat het voor mij en de vriend ‘maar’ bij één kind bleef. Inmiddels zijn we twee jaar verder en heb ik dat vermoeden nog steeds.

Het is opvallend op hoeveel (ongevraagde) commentaren het me komt te staan als ik dat hardop uitspreek. Waarbij ik aanteken dat ik meteen duidelijk maak dat het een bewuste keuze is, en geen medische kwestie. Want ook al vind ik het nu vaak al vervelend genoeg, dan zouden die opmerkingen nóg veel pijnlijker zijn.

Ik merk dat ik geneigd ben haarfijn uit te gaan leggen waarom ik er zo over denk. Over dat onze dochter dusdanig goed gelukt is en dat ik dat nooit een tweede keer tot in deze perfectie kan klaarspelen; over onze niet al te ruime behuizing en evenmin overvloedige financiële middelen, en vooral over een volmaakt compleet gevoel.

Maar eigenlijk vind ik dat ik dat helemaal niet hoef te doen. Ik vraag moeders met twee, drie of meer kinderen toch ook niet waarom ze er per se ‘zoveel’ wilden?

[source id=”attachment_121664″ align=”none”][/source]

Dus, lieve mensen, kunnen we deze onwaarschijnlijk liefdevol edoch licht ongepaste commentaren en pseudo-adviezen vanaf nu voor ons houden?

1. Wat eenzaam, dan is ze helemaal alleen.

Wie zegt dat een enig kind per definitie alleen is?

2. Dat kun je je kind toch niet aandoen?

Jawel hoor, dat kan ik wel, ik ga dit enige kind namelijk intens liefhebben.

3. Daar ga je later heel veel spijt van krijgen.

Misschien wel, misschien niet. Dat hele ‘later’: ik heb daar jammer genoeg geen handboek van klaarliggen, jij wel?

4. Wat als haar ooit iets overkomt?

Dan ben ik ontroostbaar. Niet meer of minder als ik naast haar nog andere kinderen zou hebben.

5. Dan zal ze nooit weten hoe het is om een broertje of zusje te hebben.

Scherpe analyse.

6. Je leeftijd werkt niet bepaald in je voordeel.

.
Pardon, wat zei je?

7. Eentje is wel zo lekker rustig en makkelijk.

Dan ken je die van mij duidelijk nog niet.

Begrijp me niet verkeerd: ik hou niet van woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’, want uiteindelijk is niets zo veranderlijk als de mens. Maar lieve mensen, mede-moeders en toevallige passanten: laten we vooral elkaar niet veroordelen of ongevraagd van advies voorzien, hoe goed jullie – met ongetwijfeld twee of meer kinderen – het ook bedoelen.

Het zal vast waanzinnig leuk zijn, helemaal niet zo pittig als ik me soms voorstel, je hoeft natuurlijk heus geen vier slaapkamers te hebben, die broertjes en zusjes hebben het ongetwijfeld altijd waanzinnig leuk met elkaar en misschien krijg ik inderdaad ooit de grootst mogelijke spijt. Time will tell.

NB. Soms heb je er van die exemplaren tussen zitten die in hun eentje voor twee tellen: 10 x waarom drukke kinderen juist heel erg leuk zijn.

Bron hoofdfoto: familyshare

Reageer op artikel:
7 x dingen die ik niet meer wil horen omdat ik ‘maar’ één kind wil
Sluiten