Redactie
Redactie Kids 23 jan 2016

7 x dingen die je als moeder niet (meer) vies vindt

Ik hoor het mezelf laatst hardop zeggen tegen het nieuwe oppasmeisje. ‘Meestal poept ze nog een keertje voor het slapengaan, daar liggen de luiers, maar het valt meestal wel mee en bovendien, haar poep stinkt niet’.

Oppasmeisje keek me aan en lachte meewarig. ‘Nee echt,’ probeerde ik nog, ‘haar poep stinkt minder dan dat van andere kinderen.’ Ze lachtte, nu iets minder subtiel. ‘Sorry hoor’, zei ze, ‘maar de poep van jouw dochter stinkt net zo erg als die van andere kinderen.’

Ze heeft gelijk. Maar ik ruik het niet. Of ik ruik het wel, maar vind het niet stinken. Of ik vind het wel stinken, maar ik vind het niet vies. Ik vind namelijk niets aan mijn kind vies. En dat terwijl ik vroeger, toen ik als puber ook bijkluste als oppasmeisje, acuut van kleur verschoot als een kind een luier volgeblaft had. Bah, wat stonk dat.

Feit: je grenzen vervagen ernstig wanneer je moeder bent en het om je eigen kind gaat. Want naast niet-stinkende poep afdeppen zijn er nog een zevental andere dingen die ik vroeger moeilijk zu haben vond, en vandaag de dag nagenoeg moeiteloos doe of laat gebeuren.

[STAP stap=”1″]

Me onder laten spugen

‘Gooi het er maar uit schatje, goed zo’, hoorde ik mezelf zeggen toen m’n dochter flinke griep had en alleen maar op mama’s schoot wilde liggen. En ook haar maaginhoud meerdere malen liefdevol over mama’s schoot en in haar nek uitstortte.

[STAP stap=”2″]

Haar kots met m’n blote handen (proberen) op te vangen

In een wanhopige poging de vloer, m’n shirt of wat er zich dan ook onder haar bevindt, te redden. Zonder erbij na te denken vormen mijn handen zich automatisch tot een sluitend kommetje. Meestal net niet sluitend genoeg, overigens.

[STAP stap=”3″]

Haar snot aan m’n mouw afvegen

Ook als ik geen lange mouwen aanheb.

[STAP stap=”4″]

Met m’n neus aan d’r kont snuffelen

In de spaarzame gevallen dat je het niet al vanaf een metertje of wat ruikt.

[STAP stap=”5″]

Met m’n vinger even in haar luier dippen

Dat doe ik echt alleen bij grote twijfel en als ik het niet kan zien door de luier iets naar achter te trekken, ik beloof het.

[STAP stap=”6″]

Haar nagels in m’n mond bewaren

Om de nageltjes van m’n dochter te knippen (handen en tenen) gaat het makkelijkst als ze rustig op de bank ligt. Met andere woorden: niet bepaald in de buurt van een wasbak of douche, zeg maar. En om die dingen nou een voor een op de grond te draperen vind ik ook weer zo wat, dus die ‘bewaar’ ik tijdens het knippen in m’n mond. Om ze daarna uit te spugen, maar toch.

[STAP stap=”7″]

Over me heen laten plassen en/of poepen

Gelukkig zijn we dat stadium inmiddels voorbij, maar de eerste weken (maanden?) was ik allesbehalve kundig in het hanteren van luiers. Inderdaad, ik kijk nu al uit naar de zindelijkheidstraining waarbij ik denk dat er geheid een paar déjà vu’s voorbij zullen komen.

Heb jij nog een aantal vieze moeder-ervaringen om hieraan toe te voegen? Reageer op onze Facebook!

En niet alleen de moeders ruiken aan de luiers van de kids… Vaders die aan luiers ruiken: de #smelfie is geboren >

Reageer op artikel:
7 x dingen die je als moeder niet (meer) vies vindt
Sluiten