7 x dingen die je waarschijnlijk niet wist over de kleur ogen van je baby
Er is veel wat we níet weten, behalve wat er gebeurt met baby’s die geboren worden met bruine ogen. Toen mijn dochter geboren werd, had ze semi-blond haar en blauwe ogen. Ik, bruin haar en nóg bruinere ogen, keek naast kneiterverliefd, ook ietwat verbaasd op toen ik dat zag.
Niet per se om die blauwe ogen, want dat hebben heel veel baby’s bij geboorte, had ik me laten vertellen. ‘Nou, met jouw uiterlijk zal dat over niet al te lange tijd wel veranderen,’ zei de verloskundige.
Het is dat ik haar nummer niet heb, anders zou ik m’n verloskundige vandaag nog een appje sturen. “Poppedop, we zijn inmiddels 2,5 jaar verder en m’n kind heeft nog steeds helblauwe ogen, denk je dat ik nog ergens op moet rekenen?” Begrijp me niet verkeerd, m’n dochter – inmiddels niet meer semi-blond maar ontzettend blond – heeft de mooiste blauwe ogen die er zijn. We zijn een mooi contrastrijk plaatje samen.
De eerste maanden, toen ik nog stiekem wachtte op de beloofde verandering, las ik meerdere artikelen over het hoe en wat rondom de kleur ogen van je baby. Hier een bundeling van leuke feiten die ik vóór die tijd nog niet wist.
1. Baby’s hebben bij geboorte lichte ogen doordat ze heel weinig melanine in hun ogen hebben
Melanine is het pigment dat naast invloed op je huid en haar, ook de kleur van je ogen bepaalt. Baby’s hebben daar bij geboorte nog maar heel weinig van, vandaar dat veel van hen geboren worden met lichte – vaak blauwe – ogen. Het is uiteindelijk de hoeveelheid melanine in de iris die bepaalt welke kleur ogen een kind uiteindelijk krijgt, en dat hangt weer af van zijn of haar DNA (lees: van papa en/of mama).
De mooiste kleur baby blauw
2. DNA en genetica: een fascinerend (en soms ondoorgrondelijk) fenomeen
Noem me naïef en verwijt me dat ik niet goed opgelet heb tijdens biologie (beide kloppen), maar ik was dus in de veronderstelling dat mijn donkere genen zonder meer de blonde input van de vriend zouden overstemmen. Nou, zo simpel werkt genetica, en dus DNA, niet. Er zijn meerdere factoren en genen die meespelen in de kleur ogen die een kind uiteindelijk krijgt. En ja, dat verklaart ook die bijzondere uitzonderlijke gevallen waarbij louter bruinogige ouders een blauw- of groenogig kind krijgen – dan komt bij een van de grooutouders groene of blauwe ogen voor. Dat vergeten ouders nogal eens; dat hun eigen ouders indirect ook een significante rol spelen.
3. Voorspellingen zijn slechts voorspellingen
Wat mijn verloskundige niet kon weten, kan niemand: die glazen bol vertelt veel, maar hoe dan ook niet welke kleur ogen je kind uiteindelijk gaat krijgen.
LEES OOK: Kan een baby bruine ogen krijgen als beide ouders blauwe ogen hebben?
4. Behalve…
Als je kind bij geboorte bruine ogen heeft. Dat betekent namelijk dat de hoeveelheid melanine in zijn of haar ogen al van de omvang is zoals haar DNA dat ‘voorschrijft’, waardoor de kleur van de ogen niet meer zullen veranderen.
5. Ergens tussen zes en twaalf maanden verandert de kleur (als ‘ie verandert)
Maar uiteraard kun je hier geen alert op instellen, want dat kan dus anywhere tussen zes en twaalf maanden zijn. Doorgaans is het eerder tussen zes en negen maanden, maar het komt regelmatig voor dat het pas aan het eind van het eerste levensjaar is.
6. De verandering kan geleidelijk of heel snel gaan
Bij sommige baby’s zie je de kleur van de ogen stukje bij beetje verkleuren tot de uiteindelijke slotsom, terwijl sommige baby’s van de ene op de andere dag wakker worden met groene ogen.
7. Na twaalf maanden kun je er een klap op geven
Figuurlijk dan. De kleur ogen die je kind op zijn eerste verjaardag heeft, is hoogstwaarschijnlijk de kleur waar hij het de rest van het leven mee gaat doen. Maar er zijn ook gevallen van kinderen bekend die tot hun zesde nog een een andere kleur ogen krijgen, hoewel dat zelden voorkomt.
Over een klap gegeven gesproken: bekijk vooral deze niet overmatig lange oma die haar kleinkind op bed legt. Lief.