Suzanne Sandberg
Suzanne Sandberg Persoonlijk 25 jul 2017

7 x grootste voordelen van het hebben van een hobby

De ideale hobby is er eentje waarbij je zélf je keuzes kunt maken, waar je echt goed kunt worden én waarin je je verbonden voelt met anderen: daar wordt je dus heel gelukkig van. Hebben en houden dus, zo’n geluksmakende bezigheid.

Elf jaar geleden zat ik op een terrasje in een idyllisch plaatsje op Kreta. Dreumes op schoot, wijn op tafel, man aan mijn zij. Het leven was goed. En het werd nog beter, toen de jongen tegenover ons uit het niets een gitaar tevoorschijn toverde en begon te spelen als ware hij Harry Sacksioni, zo knap. Ademloos luisterde ik. En wist ik: dit wil ik ook.

Dit is het begin van één van mijn hobby’s. Een hobby. Dat is toch iets voor kinderen? Nee! Fout! Een hobby heb je nodig. Ook jij. En wel hierom:

1. Het haalt je uit je dagelijkse sleur.

Twee weken naar ‘de openbaring’ stond ik op de stoep bij de muziekwinkel in Haarlem. ‘Een linkshandige gitaar, alstublieft!’ Eenmaal thuis probeerde ik eens wat, zocht een leraar en ging op les. En al klonk het in het begin voor geen meter, ik hoorde er zelf wél Anouk in. Of the Beatles. Dag in dag uit oefende ik. Kinderen verslonsden, de was bleef liggen, het eten brandde aan, en – nee hoor. Maar ik had er wel enorm plezier in!

2. Je ervaart minder stress.

Uit onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dat het uitvoeren van een hobby gezond is! En dan hoeft dat dus niet eens een sport te zijn! Nee, ik heb het over breien, schilderen, koken… al hobby’end ervaar je minder stress en ben je minder bedroefd, als je dat al was. Je hartslag vertraagt, en je wordt er simpelweg gelukkiger van. Dit fijne, ontspannen gevoel werkt ook nog eens lang na het uitvoeren van je hobby na.

3. Het verrijkt je leven.

Je leert wat van je hobby. Zo kan ik nu gitaar spelen. en ukelele. Iets beeldhouwen uit een steen. En een rokje naaien op de naaimachine. Dat is toch cool! Je bent nooit te oud om te leren, sterker nog: het is ontzettend leuk om jezelf een nieuwe vaardigheid eigen te maken.

Lees ook: Zes redenen waarom breien nog steeds de beste hobby ooit is

4. Je leert nieuwe mensen kennen.

Of je nu bij de hardloopvereniging gaat, op kookles, bij een naaiclubje of op schildercursus – je gaat nieuwe mensen leren kennen. En nog leuker: jullie hebben in ieder geval allemaal één gemeenschappelijke passie. Hallo, nieuwe vrienden!

5. Je bent autonoom.

Althans, als je een hobby kiest waarbij je zelf kunt bepalen hoe, wanneer en hoe vaak je je ermee bezighoudt. Het betekent ook: durven experimenteren. In de keuken bijvoorbeeld, met nieuwe gerechten. Een andere sluitertijd tijdens fotograferen. Of een andere steek tijdens het breien. Iets anders durven doen omdat jij dat wil. Dat is zo fijn aan jouw eigen hobby. Zeker wanneer je op andere gebieden minder vrijheid ervaart.

6. Je kunt trots zijn op jezelf.

Hoe cool om uiteindelijk mee te kunnen tokkelen met de radio. Om in je zelfgemaakte jurk te paraderen. Of om je zelf gemaakte foto’s af te drukken en in te lijsten. Goed bezig!

7. Je leert doorzetten.

Soms lukt iets niet. En moet je oefenen oefenen oefenen. Eelt creëren op je vingers. Noten leren lezen. Youtube-tutorials bekijken. Knippen, plakken, proberen. Doorzetten tot je uiteindelijk bent waar je wilt zijn. De weg hier naar toe, die geeft plezier.

Wat dacht je van deze hobby’s?
Enthousiast? Maar nog geen idee wat je ‘moet kiezen’? Dit zijn enkele ideetjes. Veel plezier!
– koken
– hardlopen
– schilderen
– fotograferen
– gitaar spelen
– piano spelen
– ukelele spelen
– tekenen
– verhalen schrijven
– filmpjes maken
– een huisdier opvoeden
– wijnkenner worden
– lezen
– iets verzamelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 x grootste voordelen van het hebben van een hobby
Sluiten