Redactie
Redactie Mind 22 sep 2016

7 x type moeders die ontpoppen tijdens een weekend weg zonder kinderen

Het blijft een leuk experiment: haal moeders voor een paar dagen uit hun moederrol en stuur ze een weekend naar, zeg wat, Parijs. Vooruit: een nacht is ook al genoeg om te zien wat er dan gebeurt. En met wie, vooral.

Vooraf worden in de speciaal aangemaakte groepsapp volop plannen gemaakt. Woorden als ‘uitslapen’, ‘winkelen’, ‘gewoon even helemaal niets’ en ‘drinken tot we erbij neervallen’ passeren de revue (dat laatste wordt niet door elke moeder even gretig beaamd, trouwens).

Hoewel het er in de praktijk vaak een stuk minder spannend aan toegaat (iets met om negen uur in slaap dommelen en al om – waarom, waarom? – half zeven wakker worden), is het bijzonder om te zien hoe moeders zich uit hun moederrol gedragen. Grosso modo leidt dat tot de volgende stereotypes.

1. De moeder die het hele weekend onverstoorbaar moeder blijft

‘Héél even een appje sturen naar het thuisfront hoor!’ ‘Ik ga zo wat eerder naar het hotel, even met de jongens FaceTimen’. ‘Oh kijk hier eens, ze zijn met hun vader in de speeltuin, wat lief!’ (laat telefoon rondgaan). Kortom: die mama die wel mee is naar Parijs, maar met haar hoofd eigenlijk nog steeds thuis is. O, wacht, ze krijgt weer een appje binnen.

[source id=”attachment_118341″ align=”none”][/source]

2. De moeder die voorbereid is op alles

‘Of je nou twee dagen of twee weken weggaat, een toilettas blijft altijd even groot’. Dit hoorde ik laatst een vriendin zeggen, en verdomd, ze heeft nog gelijk ook. En je weet daarnaast nooit of je meer zin hebt in een kittig rokje, comfy joggingbroek, killerheels of toch maar die (oncharmante maar zo fijne) Birckenstocks, dus hoppakee, neem gewoon alles mee. Dit type moeder die doorgaans gewend is met kinderen te reizen, is nogal van het motto ‘beter mee, dan om verlegen’. En daarmee is dit type vooral handig om een kamer mee te delen.

3. De less-is-more moeder

De moeder die twee minuten voordat ze de deur uitging een paar dingen bij elkaar in een tas wierp, en het met dat kleine tasje makkelijk een weekend uitzingt. Immers, als je niet een hele uitdragerij voor je kinderen hoeft in te pakken, wordt het ineens allemaal heel overzichtelijk. Alles wat deze minimalistische mama vergeten is, leent ze van haar kamergenoot (#2).

4. De moeder die bij gebrek aan haar eigen kinderen over de vriendinnen gaat moederen

‘Heeft iedereen zich goed ingesmeerd?’ ‘Ik heb het even uitgezocht, we moeten deze metro nemen’. ‘Opschieten jongens, we moeten nu echt gaan!’ ‘Zou jij niet naar bed gaan, je ziet er ont-zet-tend moe uit.’ Euh, ja, daaahaaaag mam.

5. De moeder die altijd als eerste dronken is

NB: zorg dat je gezelschap altijd zo’n moeder bij zich heeft, want leuker dan dit wordt het niet. Deze mama ‘drinkt echt noooooooooit meer’ (al dan niet omdat ze nog borstvoeding geeft) en is dus na een half glas Chardonnay al toetertje lam. Met bijbehorende gênante vertoningen en verhalen die daarbij horen. Toch fijn dat je nu weet dat ze stiekem heel graag een keer SM zou willen proberen en dat ook meteen deelt met de buurman in de bar. Zolang ze hem niet mee de hotelkamer insleurt, mag je het in principe gewoon laten gebeuren.

Dat dit hele trippie zonder deze planmatige, licht-neurotische moeder überhaupt nooit tot stand gekomen zou zijn is een feit

6. De iets-te-planmatige moeder

Die vaak trekjes heeft van de moederige moeder, trouwens. Maar dit is dus de mama die de hele trip van tevoren uitgedacht heeft, tot aan vertrek- en aankomsttijden van metro’s en in welk restaurantje er wanneer en waar ontbeten/geluncht/gedineerd zou kunnen worden. Inclusief openings- en sluitingstijden uiteraard. Dat dit hele trippie zonder deze planmatige, licht-neurotische moeder überhaupt nooit tot stand gekomen zou zijn is een feit, maar het mag best iets ontspannender.

7. De ik-ben-echt-heel-erg-moe-moeder

Tuurlijk, we zijn nagenoeg allemaal moe. Althans, moeier dan toen we nog geen kinderen hadden die dagelijks een groot deel van onze energieniveaus (en reserves) aantasten (en ja, we krijgen er ook een heleboel liefde en zo voor terug, maar daar gaat het nu even niet om). Maar deze moeder is echt. Heel. Erg. Moe. Zo moe dat ze op vrijdagmiddag na aankomst in het hotel ‘even tien minuten haar ogen dichtdoet’ om vervolgens pas zaterdagmiddag rond lunchtijd wakker te worden. ‘s Middags is ze er gezellig bij, maar na het avondeten ‘duikt ze er weer vroeg in’, want we gaan immers ‘morgen alweer naar huis’ – die plek waar slapen ondenkbaar is. Gelukkig wordt ze zondag net op tijd wakker voordat jullie moeten uitchecken.

En het mooiste van alles is: jullie hebben allemaal begrip voor elkaar!

Welk type missen we? Welke ben jij? Praat mee op onze Facebookpagina.

Have fun!

Ook leuk: 20 x moeders die pas echt een rotdag hebben>

Reageer op artikel:
7 x type moeders die ontpoppen tijdens een weekend weg zonder kinderen
Sluiten